En årelang fejl i politiets anvendelse af Polsas-systemet har ført til, at 669 danskere er blevet fejlagtigt knyttet sammen med politisager, som de intet har haft at gøre med. 72 af dem er blevet registreret som sigtet for forbrydelser, som de ikke har haft noget med at gøre.
Denne Premium-artikel er normalt kun for abonnenter
Men vi har valgt at låse den op for at give dig et eksempel på den omfattende viden og de artikler, som du har adgang til som Computerworld Premium-abonnent.
Tak, lad mig læse den
OK, fortæl mig mere om Premium
En fejl i politiets anvendelse af sagsbehandlingssystemet Polsas har ført til, at 669 danskere er blevet fejlagtigt tilknyttet sager, som de intet har haft med at gøre.
Fejlen er optrådt i forbindelse med såkaldte identitets-sammenlægninger i en lang periode, nemlig fra 1993 til 2020.
Det betyder, at danskere er blevet registreret som deltagende i sager, som de ikke har været involveret i, meddeler politiet.
'Vi beklager meget'Rigspolitichef Thorkild Fogde siger, at fejlene burde være undgået.
“Det er en fejl, som vi beklager meget. Politiet ser på håndtering af borgernes data med stor alvor,” siger han.
Problemet er opstået i Polsas-systemet i forbindelse med behandlingen af sager. Her anvender politiet typisk CPR-numre og ikke navne på de involverede i begyndelsen af sagerne.
Istedet bliver der oprettet et såkaldt ENR-nummer (‘erstatningsnummer’), som i sagens natur skal være enestående.
“Som led i sagsbehandlingen har sagsbehandlerne imidlertid fejlagtigt genbrugt en række identiske ENR-numre til ukendte identiteter. Det betyder, at der ved de efterfølgende identitetssammenlægninger kan være sket tilknytning af personer til sager, som de ikke har nogen andel i. Rigspolitiet har identificeret fejl i sager for perioden 1993-2020,” lyder det fra Rigspolitiet.
Rigspolitiet har nu sat et udredningsarbejde i gang, der skal klarlægge fejlen, som dernæst skal rettes.
“Desuden har vi igangsat en række tiltag, der skal sikre, at det ikke sker igen,” siger Thorkild Fogde.
Rigspolitiet meddeler, at man allerede er i dialog med Datatilsynet om sagen.
CIO Lars Ole Dybdal meddeler, at politiets regelsæt og procedurer ikke har været robuste nok.
“Vi må konstatere, at der generelt ikke har været et tilstrækkeligt robust regelsæt og procedurer til at sikre en ensartet praksis på tværs af landets politikredse. Det er ikke godt nok og det er vi i gang med at rette op på,” siger han.
Politiet skal nu i gang med en manuel gennemgang af alle de pågældende sager.
Politiet har fornylig været i vælten på grund af problemer med de mastedata, som politiet gennem en årrække har modtaget fra de danske teleselskaber.
Disse data er blevet anvendt som bevisbyrde i en lang række straffesager, men det har vist sig, at politiets behandling af dem har været fejlbehæftet i en grad, der har gjort, at uskyldige kan være blevet dømt.
Det kan du læse mere om her: Flere danskere end først antaget kan være ramt af alvorlig tele-fejl hos politietDu kan læse hele politiets forklaring på problemerne med de såkaldte
identitetssammenlægninger her.Læs også:It-fejl hos politiet kan have givet forkerte domme gennem syv år
Ny justitsminister kræver omfattende redegørelse efter telekoks hos politiet: "Teledatasagen er en vaskeægte skandalesag"