Artikel top billede

Vi skal bruge data og apps i kampen mod corona – men den lagte kurs er forkert

Klumme: Data og apps kan hjælpe Danmark med at holde coronaen under kontrol, men vi skal tænke os om, så det ikke sker på bekostning af centrale danske værdier. Her er fem krav til en coronaapp fra Dansk IT. 

Denne klumme er et debatindlæg og er alene udtryk for skribenternes synspunkter.

Coronakrisen er yderst alvorlig rent menneskeligt og sundhedsmæssigt, og samtidig sender den dansk økonomi til tælling. Vi befinder os i en situation, der på alle leder er kritisk.

Her er data og apps til at dæmme op for smitten væsentlige værktøjer, vi som samfund naturligvis skal udnytte. Med de rette digitale tiltag har vi nogle stærke kort på hånden, der ganske enkelt ikke eksisterede under andre pandemier, der har påvirket verden historisk set.

Da data efter al sandsynlighed vil kunne redde liv, skal vi så ikke bare se at komme i gang? I Danmark kommer coronavirusset ud over at koste et større antal liv måske også til både at koste en recession og ca. 300 milliarder kroner på statsbudgettet. Så vi bør vel gøre noget?

Selvom svaret måske forekommer indlysende, så er det mere kompliceret end som så: Hvordan skal løsningen skrues sammen? Hvem kan bruge data og til hvad - og hvor længe?

Vi skal tænke os godt om
I Dansk IT synes vi, at man bør bruge it til at redde både menneskeliv og økonomien. Men det er bestemt ikke ligegyldigt, hvordan man griber det an.

Digitaliseringsstyrelsen vil indføre en national app med en central database, der på et vist anonymiseret niveau kan identificere danskere med Covid-19. Det mener vi i Dansk IT ikke er en særlig god løsning.

Stor anerkendelse for, at Netcompany viser samfundssind og går ind i dette arbejde og også stor anerkendelse for, at Digitaliseringsstyrelsen tager initiativ. Men lad os nu ikke lave nogle uheldige fejl, der undergraver vores demokratiske tradition og borgernes ret til at have et minimum af privatliv.

Når man ønsker at lave en app, hvor man kan identificere personer i en central database, så er man måske kommet ud på vildspor. Rent it-teknisk må opgaven kunne klares på en helt distribueret og anonym måde. Det er det, dataloger og softwareingeniører kan finde ud af. Og hvorfor skal en app være national; det ser jo ikke ud til at corona respekterer grænser?

En farlig glidebane
Der må være nogle klare krav til, hvordan overvågning af vores helbred og vores færden holdes på et acceptabelt niveau. Det handler jo ikke om den enkelte information og om mit måske endda lidt relativt kedelige liv, der bliver registreret; det, der gør dette her svært, er, hvis det bliver totalt dækkende og dermed relativt totalitært.

Det centrale overblik over menneskers totale færden og omfattende data om deres helbred er ikke ønskeligt, fordi det giver mulighed for efterfølgende diskrimination, hvor mennesker med en vis adfærd og færden samt en vis helbredsmæssige tilstand bliver objekt for myndigheders og måske virksomheders sanktioner eller udelukkelse fra visse privilegier.

Dette potentielle misbrug skal tages alvorligt. Også selvom vi i Danmark har en tradition for ordentlighed ikke mindst fra statsmagtens side. Men det er en farlig glidebane, hvis man ønsker en smule privatliv tilbage i vores samfund, for det går meget stærkt lige nu.

Sådan bør Danmark gribe det an
Opfordringen fra Dansk IT er derfor, at Digitaliseringsstyrelsen skal tænke sig om i denne sag. Vi har nogle ”krav”, som vi synes, at man bør stille til en sådan coronaapp:

  1. Appen bør være anonym, så data ikke kan misbruges af firmaer eller myndigheder (vi har ikke tradition for misbrug fra myndighedernes side, men principielt må tilliden til systemet ikke udfordres.)
  2. Appen bør give mulighed for at indeholde andre end danskere, så snart grænserne åbnes. Coronavirus kender ikke til fysiske grænser – det er en global krise, vi har at gøre med.
  3. Appens data bør slettes, straks smittetid er passeret, hvad angår inkubationstid og sygetid mv.
  4. Appen bør være frivillig.
  5. Appen bør være åben og kunne tale med andre kommercielle eller nationale apps
Vi ønsker ikke polske eller kinesiske forhold med tvang og omfattende overvågning i vores demokrati. På den anden side kan man jo ikke bare lade stå til og lade sygdomme hærge, som vi har set det i Trumps USA. Det er meget vigtigt, at vi både er foran på it og digitaliseringen, men at vi ikke samtidig sætter vores niveau for frihed, retssikkerhed og den ikke-totalitære tilgang over styr.

Lad os tænke os om i denne sag og kaste os fornuftigt ind i de mange dilemmaer, som den nuværende, meget ekstraordinære coronasituation udfordrer os med.

Klummer er læsernes platform på Computerworld til at fortælle de bedste historier, og samtidig er det vores meget populære og meget læste forum for videndeling.

Har du en god historie eller har du specialviden, som du synes trænger til at blive delt?

Læs vores klumme-guidelines og send os din tekst, så kontakter vi dig - måske bliver du en del af vores hurtigt voksende korps af klummeskribenter.Premium
Sikkerhedsekspert: Derfor har Colonial været nødt til at betale hackere ransomware på 30 millioner kroner - vil sagtens kunne ske i Danmark
Interview: Hvorfor har mægtige Colonial Pipeline valgt at betale ransomware til hackere trods anbefalinger fra myndigheder og sikkerhedsmiljøet? "Det er ikke helt sort og hvidt," siger sikkerheds-ekspert Leif Jensen fra Eset.
Computerworld
Nye informationer om det største iPhone-hack nogensinde ser dagens lys: 128 millioner brugere blev ramt
Hidtil hemmeligholdte detaljer om verdens største iPhone-hack er kommet frem under retssagen mellem Apple og Epic Games. 128 millioner brugere blev ramt, og mere end 4.000 apps blev inficeret. Se detaljerne her.
CIO
Har du rost din mellemleder i dag? Snart er de uddøde - og det er et tab
Computerworld mener: Mellemledere lever livet farligt: Topledelsen får konstant ideer med skiftende hold i virkeligheden, og moden går mod flade agile organisationer. Men mellemlederen er en overset hverdagens helt med et kæmpe ansvar. Her er min hyldest til den ofte latterliggjorte mellemleder.
Job & Karriere
Eva Berneke stopper som topchef i KMD og flytter til Paris: Her er KMD's nye topchef
Efter syv år på posten som topchef for KMD forlader Eva Berneke selskabet. Nu flytter hun med familien til Paris, hvor hun vil fortsætte sit bestyrelsesarbejde. KMD har allerede afløser på plads.
White paper
Er din forretning og jeres Dynamics 365 klar til løbende opdateringer?
Hyppige opdateringer af din Dynamics 365 sikrer hurtig adgang til nyeste funktioner og opdateringer. Men metoden rummer også risici. Læs her, hvordan du minimerer dem.