(Foto: Dan Jensen)

Nu kan du søge om støtte til udrulning af bredbånd: Bredbåndpuljen 2020 åbner for ansøgninger til 100 millioner kroner

Energistyrelsen åbner for ansøgninger til Bredbåndspuljen, der står klar med 100 millioner kroner til bredbånds-projekter i Danmarks yderområder.

Premium Kun for abonnenter
Denne Premium-artikel er normalt kun for abonnenter

Men vi har valgt at låse den op for at give dig et eksempel på den omfattende viden og de artikler, som du har adgang til som Computerworld Premium-abonnent.

Tak, lad mig læse den OK, fortæl mig mere om Premium
For femte år i træk - og måske sidste gang - åbner Energistyrelsen nu igen kassen med millioner af kroner til uddeling til bredbåndsprojekter i de tyndtbefolkede områder i Danmark.


Styrelsen åbner nemlig nu for ansøgninger til Bredbåndspuljen 2020, der i år rummer 100 millioner kroner.

De skal uddeles til etableringsprojekter af hurtigt bredbånd i ‘lokalområder, hvor bredbåndsdækningen i dag er meget dårlig’, lyder det fra Energistyrelsen.

Det vil sige boliger i landzone samt i sommerhusområder, som har vist sig ikke at være kommercielt attraktive for de private bredbåndsfirmaer, der skal investere i nedgravning af kabler og lignende.

Ifølge Energistyrelsen kan områder med i alt 107.000 danske adresser komme i betragtning til at få adgang til bredbåndspuljens 100 millioner kroner.

Hver adresse skal selv lægge gennemsnitligt 4.000 kroner på bordet per projekt for at få rullet bredbånd ud med støtte fra puljen. Det samme skal den udbyder, der står for projektet.

Her kan du søge
“Der er mulighed for at søge tilskud til adresser med dårlig bredbåndsdækning – og hvor der ikke foreligger konkrete planer for bedre dækning inden for de kommende tre år. Dårlig bredbåndsdækning indebærer, at det ikke må være muligt at få en bredbåndsforbindelse på adressen, hvor hastighederne overstiger 10 Mbit/s download og 30 Mbit/s upload,” lyder det fra Energistyrelsen.

Det er femte år i træk, at der uddeles støttekroner fra staten via Bredbåndspuljen, og det kan meget vel være, at det bliver sidste gang, da der endnu ikke er blevet taget stilling til, om puljen skal fortsætte efter 2020.

Der blev uddelt 80 millioner kroner i 2016 og 40 millioner kroner hvert år i de følgende år. Beløbet blev hævet til 100 millioner kroner i 2019.

I 2019 blev der uddelt 107 millioner kroner til 115 bredbåndsprojekter i 36 kommuner, hvoraf langt størstedelen var kommuner vest for Storebælt.

Den gennemsnitlige pris per adresse landede i fjor på 29.000 kroner.

Du kan læse mere om sidste års projekter her: Vinderne fundet: Disse 115 bredbånds-projekter og otte udbydere skal deles om 107 millioner kroner fra Bredbåndspuljen 2019 - se listen her.

Årets bredbåndspulje er blevet til virkelighed efter en anbefaling af Energistyrelsen, efter den oprindeligt var sat til at skulle udløbe.

Regeringen valgte i december dog på baggrund af anbefalinger fra styrelsen at forlænge puljen yderligere et år.

Det kan du læse mere om her: Regeringen fortsætter bredbåndspuljen: Afsætter 100 millioner i finansloven

I den pågældende evaluering fra Energistyrelsen blev det kraftigt påpeget, at der fortsat er brug for en statslig indsat, hvis der skal sikres dækning til yderområderne i Danmark.

Det kan du læse mere om her: Energistyrelsen i ny redegørelse om den lukningstruede bredbåndspulje: "Der er behov for en statslig indsats for at sikre dækning"

Har ramt skævt

Uddelingerne af bredbåndsmidlerne blev i begyndelsen kritiseret for at ramme skævt og favorisere bredbåndsprojekter i de store byer.

Det kan du læse mere om her: Minister i krydsild om dansk bredbåndspulje: Er millionerne blevet tildelt de helt forkerte områder?

Efterfølgende blev der lukket for muligheden for at søge støtte for by-områder i 35 kommuner - herunder de fleste storkøbenhavnske kommuner.

Det kan du læse mere om her: Ny bredbåndspulje på trapperne: Store ændringer på vej - slut med støtte til byområder i 35 kommuner

I 2018 besluttede regeringen således at målrette puljen mod de tyndt befolkede områder i Danmark.

Du kan læse mere om den nye pulje hos Energistyrelsen her.
Kunne du lide, hvad du netop har læst?

Artiklen er en del af Computerworld Premium

Med Premium får du adgang til eksklusivt indhold for abonnenter

Se mere Premium indhold

Med Computerworld Premium får du

Øget indsigt i it og digitalisering. Premium klæder dig på til at træffe bedre beslutninger.

Et konkret overblik over it-markedet, nye tendenser samt konkrete råd og erfaringer fra danske beslutningstagere.

Råd og erfaringer fra danske CIO'er, analytikere og it-beslutningstagere. Samlet i 10-15 unikke artikler hver uge.

Ytringer på debatten er afsenders eget ansvar - læs debatreglerne
Indlæser debat...

Eksklusivt Premium-indhold for abonnenter

0 Premium-indhold

En onsdag i juni bliver DSB's it-systemer ramt af et 48 timer langt nedbrud: "Min første tanke er, at vi må være ramt af et DDoS-angreb"

0 Premium-indhold

Stibo DX hæver omsætningen med 24 procent: Nærmer sig 200 millioner

0 Premium-indhold

Aarhusiansk it-virksomhed køber dansk SAP-hus og skifter navn: Bliver Danmarks største SAP Business One-forhandler

0 Premium-indhold

KMD's medarbejderstab skrumper: Har sagt farvel til over 1.000 medarbejdere siden 2016

0 Premium-indhold

Datatilsynet: I yderste konsekvens kan TikTok blive spærret i Danmark


Premium
En onsdag i juni bliver DSB's it-systemer ramt af et 48 timer langt nedbrud: "Min første tanke er, at vi må være ramt af et DDoS-angreb"
Få historien om, hvordan DSB fandt løsningen på det to dage lange nedbrud, som selskabet blev ramt af 24. juni klokken 14.45.
Job & Karriere
På jagt efter et it-job i Jylland? Her er 10 stillinger fra Aabenraa til Aalborg, der ledige netop nu
Vi har fundet en række spændende stillinger til dig, der jagter et it-job. Her kan du vælge og vrage mellem ledige stillinger lige fra Aabenraa til Aalborg.
White paper
Hvad skal der til for at opgradere fra Dynamics AX til 365?
En del virksomheder står - eller vil snart stå - over for et vigtigt valg. Skal vi opgradere fra Microsoft Dynamics AX til 365? I denne folder kan du se, hvordan du får det bedste beslutningsgrundlag med en struktureret proces for at analysere, klassificere og afveje alle de vigtige aspekter. DU FÅR BLANDT ANDET SVAR PÅ DISSE SPØRGSMÅL: • Hvorfor er forarbejdet vigtigt? • Hvilke områder skal afdækkes? • Hvordan kommer jeg i gang?