Artikel top billede

Danske husstande med YouSee-routere angribes to gange om dagen: Så enkelt sikrer du din egen

179 millioner gange har YouSees routere sikkerhedsblokeret skadeligt indhold i årets første halvår.

I danske hjem står en halv million routere fra YouSee med indbygget sikkerhed.

Routerne har i 179 millioner tilfælde blokeret for onlinetrusler i det første halve år af 2025.

Det viser en opgørelse fra YouSee.

Ifølge selskabet svarer det til, at hver router i gennemsnit har bremset skadeligt indhold udefra to gange dagligt.

Hver husstand har i snit opkoblet 11,5 enheder per router, så det er mange enheder i danske hjem, der er blevet sparet for cyberangreb i løbet af det seneste halve år.

Ifølge Christian Morgan, administrerende direktør for YouSee, viser tallene, at automatiserede cyberangreb efterhånden er et vilkår ved at være online. De kan inficere flere og flere smarte ting i hjemmet, der har brug for automatisk beskyttelse.

”Måske tænker vi stadig på cyberangreb som hackeren, der sidder i kælderen og bryder ind i systemer og netværk – men at hver router med indbygget sikkerhed i gennemsnit sikkerhedsblokerer skadeligt indhold to gange pr. dag, vidner om, at de danske hjem dagligt bombarderes med automatiserede angreb. Derfor handler cybersikkerhed om at give tryghed for, at vi beskytter vores kunders data og sikrer dem mod sporing, svindel eller skadelige hjemmesider, når deres enheder er på nettet i hjemmet,” siger Christian Morgan i en pressemeddelelse.

Beskyt penge og privatliv

Alt, hvad der har en IP-adresse på husstandens wifi, kan spores, hackes og inficeres.

Eksempler er PC’er, tablets, smartphones, tv, spillekonsoller, printere, dørklokker, køleskabe, vaskemaskiner, ladestandere, plæneklippere og babyalamer.

Onlinetruslerne, som routerne blokerer for, kan være, at enheder overtages og kontrolleres af hackere til brug for et DDoS-angreb.

Hackerne kan også benytte angrebne enheder til phishing-angreb, som skal lokke adgangskoder eller kreditkortnumre ud af brugerne til sporingsforsøg og høst af personlige data.

Sikkerhedsblokereringerne handler derfor ikke blot om at undgå virus eller svindel, men også om at beskytte privatlivet, understreger YouSee-direktøren.

Mediet Version2 har spurgt cybersikkerhedsekspert i sikkerhedsselskabet ESET Leif Jensen, hvad man kan gøre for at sikre sin router bedst muligt.

»Man kan ikke rigtigt selv gøre noget ved den router, som man får tilsendt. Men det, alle bør gøre i det øjeblik, de får en ny router - hvis man har muligheden for det og den ikke er 100 procent fjernstyret af teleudbyderen - så bør man kigge i sin vejledning, og ændre passwordet til routeren,« siger Leif Jensen til Version2.

Det bør man, fordi der findes hjemmesider, hvor alle - også de kriminelle - kan gå ind og finde ud af, hvilke routere, der står åbne, advarer sikkerhedseksperten.