Klodens første el-fly med plads til ti personer ombord er en ombygget version af det solide Cessna Caravan fly.

Ugen i tech: Verdens største el-passagerfly går i luften – bruger strøm for 40 kroner / Så afsindig dyrt er Bang & Olufsens nye drømmefjernsyn / SpaceX mission lykkedes: Indleder en ny æra for kommerciel rumudforskning

Verdens største el-passagerfly går i luften – bruger strøm for 40 kroner / Så afsindig dyrt er Bang & Olufsens nye drømmefjernsyn / SpaceX mission lykkedes: Indleder en ny æra for kommerciel rumudforskning

Verdens største el-passagerfly går i luften – bruger strøm for bare 40 kroner
Mens elbiler begynder at udfordre de fossildrevne biler på markedet, har eldrevne fly i indtil videre ikke fundet nogen kommerciel plads endnu, når det gælder persontransport.

Det ser dog ud til at ændre sig snart, for en ny klasse af fuldt ud elektriske passagerfly fik den uge sin første flyvetur.

Et modificeret udgave af det populære ’Caravan’ passagerfly fra selskabet Cessna, kunne denne uge tage sig en halv time lang flyvetur omkring Moses Lake byen i den amerikanske delstat Washington.

Ifølge testpiloten foregik flyvningen upåklageligt, mens der blev brugt strøm for blot seks amerikanske dollar, omkring 40 kroner skriver flymediet Flight Global.

Flyet er udviklet af el-motorproducenten MagniX, som har udstyret passagerflyet med en specialudviklet ’Magni500’ elmotor på 135 kilo, der leverer 750 hestekræfter. Det er omkring 10 procent mere end i Cessna Caravan i sin standard-version, der kan ramme en march-fart på knap 350 km/t.

Hensigten med flyvningen er ifølge MagniX at bevise, at kommerciel elektrisk flyvning allerede er mulig i dag.

Den største udfordring for eldrevne passagerfly er dog batteriets vægt. I e-Caravan flyet vejer det omkring et ton, hvilket begrænser det særlige fly til ture på under 160 kilometer med fire til fem passagerer ombord.

Inden udgangen af 2021 regner selskabet med at certificere flytypen til at transportere op til ni passagerer over 160 kilometer. Efter en flyvetur på en halv time, skal batterierne bruge omkring 30-40 minutter på at lade op, lyder det.

Magni500 motoren flyver allerede nu i det største nuværende el-passagerfly, en modificeret De Havilland DHC-2 Beaver vandflyver. Den har siden december 2019 fløjet rutefart i og omkring den Canadiske storby Vancouver for luftfartsselskabet Harbour Air.

Se også: Denne afsindige hyper-elbil kan tankes op på under 10 minutter

Så afsindig dyrt er Bang & Olufsens nye 8K drømmefjernsyn
OLED og 8K opløsning er to teknologier, der er dyre at få i sit fjernsyn.

Hvis du samtidig kræver, at dit nye fjernsyn skal strække sig over 88 tommer, altså knap to meter i bredden, samt Bang og Olufsens fine design og materialer, ryger prisskiltet over det, der spenderes på en typisk familiebil.

Det beviser B&O med sit nye drømmefjernsyn, Beovision Harmony 88, hvis vejledende udsalgspris lyder på 352.000 kroner – eller 360.000 kroner hvis du foretrækker en front i egetræ fremfor tekstil i din Strandvejsvilla.

Med i handlen får du dog mere end bare et fjernsyn. Der medfølger gulvstativ, en Beoremote fjernbetjening standset ud af aluminium samt et Sound Center med tre-vejs lyd der kan spille sammen med selskabets højtalere. I fjernsynet lever også en tredje generations Alpha 9 processor der anvender kunstig intelligens til at opskalere og fintune indholde til 8K opløsning og HDR farver.

Har du pengene, kan fjernsynet leveres fra slutningen af juni 2020.

Se også: Ugen i tech: Denne el-crossover er nu Danmarks billigste / Chromecast Ultra 2: Afløseren til den populære streaming-dongle er på vej / Bang & Olufsen opdaterer fiks klassiker

SpaceX mission lykkedes: Indleder en ny æra for kommerciel rumudforskning
Efter næsten to årtiers bestræbelser runder Elon Musks raketselskab, SpaceX, en historisk milepæl ved at være det første det første private foretagende, der sender astronauter i rummet.

Under missionen døbt 'demo 2' bordede NASA astronauterne Bob Behnken og Doug Hurley den internationale rumstation ISS og blev dermed de første astronauter på mission ombord på et privat-udviklet rumfartøj: Rumkapslen Crew Dragon.

Efter en udskydelse tidligere på ugen fik udskudt den oprindelige lancering, kunne den historiske rumflyvning skydes i gang 29. maj klokken 21.22 dansk tid. Den efterfølgende dag, klokken 16:29 dansk tid, fæstnede den to-personners shuttle sig til rumstationen uden problemer.

Flyvningen markerer den første gang, at en amerikansk astronaut er fløjet op fra amerikansk grund, efter at den amerikanske rumfærge røg på pension i 2011. Igennem de seneste årti har det amerikanske rumfartsagentur NASA beroet på russiske raketter, for at sende personel i omløb.

"Det her lægger grundstenen til den næste æra indenfor menneskelig rumudforskning," siger NASA-chef Jim Bridenstine og uddybber: " Det er en æra, hvor rumflyvninger bliver tilgængelig for langt flere mennesker end nogensinde."

Læs også: Ugen i tech: Nedtælling startet – om få dage er de første SpaceX astronauter i kredsløb / AMD ude med vigtig nyhed til selvbyggere / Smartbrillen fra Apple kan blive en diskret nyhed


Premium
Finanstilsynet kritiserer Nets og udsteder tre påbud: Selskabet lever ikke op til sine forpligtelser i betalingsloven
Nets får tildelt tre påbud af Finanstilsynet, der kritiserer selskabet i stærke vendinger for ikke at leve op til sine forpligtelser i betalingsloven.
CIO
Torben Fabrin og Arla måtte på få dage omstille hele deres produktion da coronaen ramte
Da coronaen ramte verden måtte mejerigiganten Arla på få dage omstille sin produktion. Samtidig voksede salget massivt til supermarkeder mens institutioner og restauranter gik næsten i stå. Hør hvordan Arla kom gennem krisen ved blandt andet være klar med realtime analytics.
Job & Karriere
På jagt efter et it-job i Jylland? Her er 10 stillinger fra Aabenraa til Aalborg, der ledige netop nu
Vi har fundet en række spændende stillinger til dig, der jagter et it-job. Her kan du vælge og vrage mellem ledige stillinger lige fra Aabenraa til Aalborg.
White paper
Her er 4 overraskende facts om digitaliseringen i detail og produktionsbranchen!
I 2018 blev 300 europæiske virksomheder spurgt til deres samhandelsprocesser. Det kom der fire overraskende facts ud af, som vi bringer i dette whitepaper. Eksempelvis anvendes fax stadig af 22% af de adspurgte 300 europæiske virksomheder. Whitepaperet fortæller også om vigtigheden af at finde en EDI-leverandør, som kender dit marked og dine muligheder. Nysgerrig? Så download dette gratis whitepaper nu.