Vinderen er fundet:Her er Danmarks bedste CIO: Susanne Schustin fra Blue Water Shipping er Årets CIO 2023

Artikel top billede

Dokumentar: Svampene bygger internet under vores fødder – og kan revolutionere byggeri, fødevarer og medicin

Der er bogstaveligt talt meget mere ved svampene end man kan se. Den roste dokumentar Fantastic Fungi giver et nyt perspektiv på nogle af naturens mest undseelige organismer.

Ordet ”svampe” får nok de fleste til at tænke på lækre champignons og rørhatte, på dødelige fluesvampe eller måske på beretninger om, hvordan psykedeliske eksperimenter fik en kammerat til at føre en lang og meningsfuld samtale med en stuebirk.

Men med millioner af arter – fra bittesmå mug- eller skimmelsvampe til dybt mærkværdige slimsvampe eller kæmpestore paddehatte – og endda tusindvis af forskellige køn er svamperigets kompleksitet nærmest ubegribelig.

De kan ikke engang rigtigt rubriceres som planter eller dyr, men er noget helt for sig selv.

Den amerikanske dokumentarfilm Fantastic Fungi fortæller, hvordan disse fascinerende biologiske organismer vokser og endda kommunikerer via et omfattende netværk af mycelium under jorden eller i andet organisk materiale.

De trådlignende strukturer udgør i øvrigt en langt større masse end de synlige svampelegemer.

De sætter også svampene selv og eksempelvis træer i stand til at advare hinanden om skadedyr, tørke eller andre forhold af betydning for organismerne. Ofte endda over store afstande.

Myceliet binder således talrige organismer sammen i en fleksibel, selvorganiserende, robust og effektiv struktur, der i sin arkitektur og funktion minder en hel del om internettet.

Svampemateriale kan potentielt anvendes som fremtidens miljøvenlige og kosteffektive byggemateriale.

Blandt andet fordi det er let, stærkt og langt mindre vandkrævende end eksempelvis træ og har et nærmest dramatisk lavere CO2-aftryk end beton.

Og, ja, så kan man naturligvis også spise mange af svampene. Både i traditionelle retter, men deres mangfoldige egenskaber gør også nogle arter velegnede til at danne basis for en udviklingsindsats. På sigt kan de måske endda erstatte blandt andet kød helt eller delvist.

Ligeledes er svampenes farmaceutiske potentiale stort.

Dels indenfor behandling af fysiske sygdomme – hvilket pencillin jo er et godt eksempel på – dels i forbindelse med klinisk overvåget terapi og behandling af eksempelvis dødsangst.

Fantastic Fungi er en visuelt meget smuk film og kan blandt andet lejes gennem linket nedenfor, men er p.t. desværre ikke tilgængelig på danske streamingtjenester.

Se filmen på https://vimeo.com/ondemand/fantasticfungi

Titel: Fantastic Fungi. Kan ses på Vimeo On Demand
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
EG Danmark A/S
Udvikling, salg, implementering og support af software og it-løsninger til ERP, CRM, BA, BI, e-handel og portaler. Infrastrukturløsninger og hardware. Fokus på brancheløsninger.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
B2B automatisering

Globale software- og udviklerhuse såsom Microsoft, IBM, Salesforce og SAP mangedobler i disse år deres investeringer i udvikling af teknologi, der integrerer automatisering i ERP-platforme og andre forretningskritiske services. Du får konkret viden om, hvordan stadig flere koncerner samt mindre og mellemstore virksomheder allerede i dag konverterer processer, så langt de fleste sager håndteres automatisk, mens kun et mindretal behandles manuelt.

14. juni 2023 | Læs mere


NIS2 - Når ansvaret for cyberforsvaret lægges i hænderne på danske produktionsvirksomheder

I takt med at cybertruslen stiger og kravene til cybersikkerheden skærpes, når det nye NIS2-direktiv træder i kraft den 17. oktober 2024 bliver en endnu større del af det officielle ansvar for at beskytte den kritiske infrastruktur i Danmark lagt i hænderne på direktionen og bestyrelserne i private produktionsvirksomheder og ledelsen i offentlige organisationer og myndigheder.

14. juni 2023 | Læs mere


Enterprise Architecture Day 2023: Skab og dokumentér værdien af virksomhedens enterprise arkitektur

Vi går i dybden med, hvordan du kan optimerer driften af dit it-landskab præget af et godt mix af egne datacentre, hostede løsninger, API-integrationer og middleware – alt tilsat et stigende antal cloud-løsninger, som binder løsningerne sammen. Programmet for dagen afspejler den situation, virksomheder møder i bestræbelserne på at håndtere et it-landskab i forandring, hvor man skal have virksomhedens egen infrastruktur til at spille sammen med integration til cloudbaserede elementer.

15. juni 2023 | Læs mere