Inde i maskinen podcast:Microsoft har store planer for Windows 10 efter sommeren

Artikel top billede

Dokumentar: Svampene bygger internet under vores fødder – og kan revolutionere byggeri, fødevarer og medicin

Der er bogstaveligt talt meget mere ved svampene end man kan se. Den roste dokumentar Fantastic Fungi giver et nyt perspektiv på nogle af naturens mest undseelige organismer.

Ordet ”svampe” får nok de fleste til at tænke på lækre champignons og rørhatte, på dødelige fluesvampe eller måske på beretninger om, hvordan psykedeliske eksperimenter fik en kammerat til at føre en lang og meningsfuld samtale med en stuebirk.

Men med millioner af arter – fra bittesmå mug- eller skimmelsvampe til dybt mærkværdige slimsvampe eller kæmpestore paddehatte – og endda tusindvis af forskellige køn er svamperigets kompleksitet nærmest ubegribelig.

De kan ikke engang rigtigt rubriceres som planter eller dyr, men er noget helt for sig selv.

Den amerikanske dokumentarfilm Fantastic Fungi fortæller, hvordan disse fascinerende biologiske organismer vokser og endda kommunikerer via et omfattende netværk af mycelium under jorden eller i andet organisk materiale.

De trådlignende strukturer udgør i øvrigt en langt større masse end de synlige svampelegemer.

De sætter også svampene selv og eksempelvis træer i stand til at advare hinanden om skadedyr, tørke eller andre forhold af betydning for organismerne. Ofte endda over store afstande.

Myceliet binder således talrige organismer sammen i en fleksibel, selvorganiserende, robust og effektiv struktur, der i sin arkitektur og funktion minder en hel del om internettet.

Svampemateriale kan potentielt anvendes som fremtidens miljøvenlige og kosteffektive byggemateriale.

Blandt andet fordi det er let, stærkt og langt mindre vandkrævende end eksempelvis træ og har et nærmest dramatisk lavere CO2-aftryk end beton.

Og, ja, så kan man naturligvis også spise mange af svampene. Både i traditionelle retter, men deres mangfoldige egenskaber gør også nogle arter velegnede til at danne basis for en udviklingsindsats. På sigt kan de måske endda erstatte blandt andet kød helt eller delvist.

Ligeledes er svampenes farmaceutiske potentiale stort.

Dels indenfor behandling af fysiske sygdomme – hvilket pencillin jo er et godt eksempel på – dels i forbindelse med klinisk overvåget terapi og behandling af eksempelvis dødsangst.

Fantastic Fungi er en visuelt meget smuk film og kan blandt andet lejes gennem linket nedenfor, men er p.t. desværre ikke tilgængelig på danske streamingtjenester.

Se filmen på https://vimeo.com/ondemand/fantasticfungi

Titel: Fantastic Fungi. Kan ses på Vimeo On Demand
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Edgemo A/S
Salg af hardware, software, konsulentydelser og services inden for virtualiseret infrastruktur, cloud, datacenteret og unified communication.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Brand din forretning og skab nye leads med Microsoft Dynamics 365 til marketing

Vidste du, at Microsoft Dynamics også byder på stærk funktionalitet til marketingafdelingen? På kun 1 1/2 time inspirerer vi dig til, hvordan du kan bruge Dynamics 365 Marketing til at brande din forretning og skabe nye leads.

17. maj 2021 | Læs mere


Vælg den rigtige infrastruktur og it-arkitektur

Få indblik i, hvordan du kan sikre sammenhæng og overblik i et it-landksab, der konstant ændres. Dette kan blandt andet gøres med de rette strategisk og teknologiske vlag, så effektiviteten, stabiliteten og sikkerheden opretholdes. Den rigtige infrastruktur og it-arkitektur kan uden tvivl hjælpe dig med at skabe overblikket over dit it-landskab.

18. maj 2021 | Læs mere


Digital transformation og innovation: Inspiration til digitale succeshistorier

Kom ind bag facaden hos nogle af Danmarks bedste it-folk, og lær hvordan de arbejder med digital transformation og innovation. Du får muligheden for at høre, hvordan du kan bruge den nye teknologi til at få etableret det mest effektive udviklings- og innovationsmilø.

19. maj 2021 | Læs mere


CIO
Har du rost din mellemleder i dag? Snart er de uddøde - og det er et tab
Computerworld mener: Mellemledere lever livet farligt: Topledelsen får konstant ideer med skiftende hold i virkeligheden, og moden går mod flade agile organisationer. Men mellemlederen er en overset hverdagens helt med et kæmpe ansvar. Her er min hyldest til den ofte latterliggjorte mellemleder.
Job & Karriere
Eva Berneke stopper som topchef i KMD og flytter til Paris: Her er KMD's nye topchef
Efter syv år på posten som topchef for KMD forlader Eva Berneke selskabet. Nu flytter hun med familien til Paris, hvor hun vil fortsætte sit bestyrelsesarbejde. KMD har allerede afløser på plads.
White paper
Overvåg kritiske industrielle systemer og beskyt dem mod angreb
Industrial Control Systems (ICS) udgør hjertet i alle forsynings- og produktionsvirksomheder og kan være overraskende sårbare overfor cyberangreb. Dette whitepaper giver et godt overblik over problematikker og muligheder for at sikre jeres systemer.