Artikel top billede

(Foto: © EU / Jennifer Jacquemart)

Schrems blæser til krig mod Apple med helt ny EU-sag

Privatlivsaktivisten Max Schrems beskylder Apple for at tracke iPhone-brugerne uden, at de har givet deres samtykke. Men Apple afviser anklagerne pure.

Den efterhånden berømte østrigske privatlivsaktivist Max Schrems er nu klar til at gå i kødet på Apple i en ny sag.

Det skriver en række medier her i blandt britiske The Guardian.

Det er Schrems privacy-organisation Noyb, der står bag den nye sag.

Organisationen argumenterer for, at Apple krænker brugernes privatliv via en såkaldt Identifier for Advertisers (IDFA), der automatisk skaber et unikt tracking-id hver gang en ny iPhones sætter op.

IDFA gør det muligt for annoncørerne at tracke iPhone-brugere og vise dem målrettede annoncer.


Skal give bedre beskyttelse

Paradoksalt er målet med Apples IDFA ifølge The Guardian at give brugerne en bedre privatlivsbeskyttelse.

For samtidig med introduktionen af Apples IDFA sætter Apple en stopper for andre tracking-metoder.

Derudover giver Apples IDFA brugerne forbedret kontrol over, hvem der får adgang til at tracke dem. Eksempelvis kan brugerne nulstille deres IDFA og de har også kontrol over, hvilke apps der har adgang til tracke dem via en IDFA.

Som en nummerplade

Men Noyb argumenterer for, at IDFA fungerer som en slags nummerplade for hver enkelt bruger. Det strider ifølge Schrems mod EU-loven, fordi brugeren ikke i første omgang kan forhindre, at tracking id’et, bliver skabt.

”Apple introducerer funktioner der blokerer cookies i dets egen browser, men introducerer samtidig lignende koder på telefonen uden brugerens samtykke. Det er et klart brud på EU’s privatlivsbeskyttelses love,” siger Stefano Rosetti, der er privacy-advokat for Noyb til The Guardian.

Stefano Rosetti understreger overfor den britiske avis, at EU-loven sikrer smartphone-brugerne mod ekstern tracking med mindre, at de giver deres eksplicitte tilsagn.

”Smartphones er den mest intime enhed for mange mennesker, og derfor bør de som udgangspunkt være helt fri for tracking,” siger privacy-advokaten.

Apple: Faktuelt forkert
Apple afviser ifølge The Guardian alle anklagerne, der ifølge virksomheden er faktuelt forkerte.

”Anklagerne mod Apple i denne klage are faktuelle forkerte, og det ser vi frem til at bevise over for myndighederne, hvis de vil undersøge klagen. Apple tilgår ikke og anvender ikke IDFA’en på brugerens telefon til noget formålet,” lyder det fra Apple.

Læs også: EU's nye overførselssystem efter Schrems II: Kan vi stadig bruge AWS?
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Despec Denmark A/S
Distributør af forbrugsstoffer, printere, it-tilbehør, mobility-tilbehør, ergonomiske produkter, kontor-maskiner og -tilbehør.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
SAP Excellence Day 2023

På SAP Excellence Day 2023 får du det fulde overblik, der gør det lettere at prioritere mellem de mange muligheder og informeret grundlag for at vælge til og fra. Du får viden om, hvilke muligheder de nye tilbud og services giver – men også om risikoen ved at vælge de nyeste løsninger fra. Samtidig får du senest opdaterede indsigt i SAPs egne planer for de kommende 2-3 år.

13. april 2023 | Læs mere


Digitale forretningsprocesser 2023

Virksomhedens digitale processer er fuldkommen afgørende for, hvor hurtigt du kan transformere forretningen, udvikle nye forretningsmuligheder skabe overblik og rapportere effektivt, hurtigt og retvisende. Samtidig er de digitale processer – i tæt samspil med dine systemløsninger – afgørende for samarbejdet med partnere og leverandører – og for den oplevelse og værdiskabelse, du tilbyder ansatte og kunder. Herunder for ambitionerne om at skabe og tilpasse de muligheder, der karakteriserer en moderne arbejdsplads.

18. april 2023 | Læs mere


Digital bæredygtighed - den grønne transformation er over os

Kom med, når vi i giver et overblik over, hvordan nogle af de mest innovative it-selskaber går til bæredygtighed som forretningsområde - og hvorfor de har valgt at sætte ind på netop bæredygtighed som område. Du får også indblik i, hvordan innovative virksomheder udvikler teknologier direkte rettet mod øget bæredygtighed - og inspiration til, hvordan du selv kan komme videre med bæredygtigheden og blive en del af det spirende kæmpemarked for bæredygtighed - en af verdens for tiden tungeste dagsordener.

25. april 2023 | Læs mere