Schrems blæser til krig mod Apple med helt ny EU-sag

Privatlivsaktivisten Max Schrems beskylder Apple for at tracke iPhone-brugerne uden, at de har givet deres samtykke. Men Apple afviser anklagerne pure.

Den efterhånden berømte østrigske privatlivsaktivist Max Schrems er nu klar til at gå i kødet på Apple i en ny sag.

Det skriver en række medier her i blandt britiske The Guardian.

Det er Schrems privacy-organisation Noyb, der står bag den nye sag.

Organisationen argumenterer for, at Apple krænker brugernes privatliv via en såkaldt Identifier for Advertisers (IDFA), der automatisk skaber et unikt tracking-id hver gang en ny iPhones sætter op.

IDFA gør det muligt for annoncørerne at tracke iPhone-brugere og vise dem målrettede annoncer.

Læs også: Apple skruer ned for tracking af brugerne i kommende iOS 14 - vil komme til at koste Facebook dyrt

Skal give bedre beskyttelse

Paradoksalt er målet med Apples IDFA ifølge The Guardian at give brugerne en bedre privatlivsbeskyttelse.

For samtidig med introduktionen af Apples IDFA sætter Apple en stopper for andre tracking-metoder.

Derudover giver Apples IDFA brugerne forbedret kontrol over, hvem der får adgang til at tracke dem. Eksempelvis kan brugerne nulstille deres IDFA og de har også kontrol over, hvilke apps der har adgang til tracke dem via en IDFA.

Som en nummerplade
Men Noyb argumenterer for, at IDFA fungerer som en slags nummerplade for hver enkelt bruger. Det strider ifølge Schrems mod EU-loven, fordi brugeren ikke i første omgang kan forhindre, at tracking id’et, bliver skabt.

”Apple introducerer funktioner der blokerer cookies i dets egen browser, men introducerer samtidig lignende koder på telefonen uden brugerens samtykke. Det er et klart brud på EU’s privatlivsbeskyttelses love,” siger Stefano Rosetti, der er privacy-advokat for Noyb til The Guardian.

Stefano Rosetti understreger overfor den britiske avis, at EU-loven sikrer smartphone-brugerne mod ekstern tracking med mindre, at de giver deres eksplicitte tilsagn.

”Smartphones er den mest intime enhed for mange mennesker, og derfor bør de som udgangspunkt være helt fri for tracking,” siger privacy-advokaten.

Apple: Faktuelt forkert
Apple afviser ifølge The Guardian alle anklagerne, der ifølge virksomheden er faktuelt forkerte.

”Anklagerne mod Apple i denne klage are faktuelle forkerte, og det ser vi frem til at bevise over for myndighederne, hvis de vil undersøge klagen. Apple tilgår ikke og anvender ikke IDFA’en på brugerens telefon til noget formålet,” lyder det fra Apple.

Læs også: EU's nye overførselssystem efter Schrems II: Kan vi stadig bruge AWS?
IT-JOB
Se flere it-job hos
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Ed A/S
Salg af hard- og software.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
AI og machine learning i praksis: Fokus på teknologi og best practice

Vi kender til kunstig intelligens og machine learning, men hvordan udnytter vi dem i praksis? Hør om de aktuelle erfaringer med AI og machine learning, og bliv endnu klogere på fremtidens mulige tendenser, når det kommer til AI og machine learning.

02. marts 2021 | Læs mere


It-sikkerhedskontroller og -processer (How to)

Flere organisationer end nogensinde før bliver udsat for cyberangreb af hackere, der hele tiden finder nye veje og metoder, som de kan udnytte til at trænge ind i virksomhedernes systemer. På dette event kigger vi nærmere på, hvordan man opsætter de nødvendige it-sikkerhedskontroller og gør god brug af eksempelvis incident response, log management, penetrationstesting, awareness-træning, sikkerhedsopsætning og meget andet.

03. marts 2021 | Læs mere


Roundtable: Start opgøret med kompleksitet og det manglende overblik: Få styr på mulighederne og planen

Overblik og kompleksitet er derfor i fokus på dette digitale roundtable, hvor vi deler erfaringer fra digitale ledere i danske virksomheder. Her kan du blandt andet kan høre om, hvordan du bedst muligt sikrer dig overblik og reducerer kompleksiteten af dine it-systemer.

09. marts 2021 | Læs mere


Computerworld
Trump bønfalder Helle Thorning: Giv mig min Facebook-konto tilbage
Facebooks tilsynsråd, der har Helle Thorning-Schmidt i spidsen, har modtaget en erklæring fra Donald Trump, som ønsker at få genoprettet adgangen til sin Facebook og Instagram-konto.
CIO
Der findes ikke noget vigtigere for din virksomhedskultur end psychological safety
Klumme: Forskningen er entydig: Vidensarbejde er mere effektiv, når du tør stille spørgsmål, rejse kritik og indrømme fejl helt uden frygt for at blive straffet eller gjort til grin. Hvis du ikke har fokus på denne del af din virksomhedskultur, så lever din virksomhed og dine medarbejdere ikke op til deres fulde potentiale.
Job & Karriere
IBM Danmark trækker tilbud om frivillige fratrædelser tilbage for stort antal ansatte: "IBM har taget røven på sine ansatte"
Som led i IBM Danmarks store fyringsrunde fik 130 ansatte grønt lys til at forlade selskabet på en frivillig fratrædelsesordning. Men nu har IBM Danmark trukket det oprindelige tilbud tilbage for størstedelen af de ansatte.
White paper
Har du både dine applikationer og dit hoved i skyen?
Kan du nikke ja til en eller flere af disse situationer? • I bruger mange cloud-applikationer • I logger ind fra flere lokationer • I logger ind fra flere forskellige typer af devices Så kan du få stort udbytte af at læse dette whitepaper … Hver dag tilgår, navigerer og arbejder jeres medarbejdere i de applikationer, I har liggende i ”skyen”. Antallet af cloud-baserede applikationer stiger eksplosivt, så hvordan sikrer I ADGANGEN til dem og til de data, som applikationerne indeholder? Vel at mærke uden at gå på kompromis med BRUGERVENLIGHEDEN? Løsningen er Access Management, som er hovedtemaet for dette whitepaper.