Artikel top billede

Schrems blæser til krig mod Apple med helt ny EU-sag

Privatlivsaktivisten Max Schrems beskylder Apple for at tracke iPhone-brugerne uden, at de har givet deres samtykke. Men Apple afviser anklagerne pure.

Den efterhånden berømte østrigske privatlivsaktivist Max Schrems er nu klar til at gå i kødet på Apple i en ny sag.

Det skriver en række medier her i blandt britiske The Guardian.

Det er Schrems privacy-organisation Noyb, der står bag den nye sag.

Organisationen argumenterer for, at Apple krænker brugernes privatliv via en såkaldt Identifier for Advertisers (IDFA), der automatisk skaber et unikt tracking-id hver gang en ny iPhones sætter op.

IDFA gør det muligt for annoncørerne at tracke iPhone-brugere og vise dem målrettede annoncer.


Skal give bedre beskyttelse

Paradoksalt er målet med Apples IDFA ifølge The Guardian at give brugerne en bedre privatlivsbeskyttelse.

For samtidig med introduktionen af Apples IDFA sætter Apple en stopper for andre tracking-metoder.

Derudover giver Apples IDFA brugerne forbedret kontrol over, hvem der får adgang til at tracke dem. Eksempelvis kan brugerne nulstille deres IDFA og de har også kontrol over, hvilke apps der har adgang til tracke dem via en IDFA.

Som en nummerplade

Men Noyb argumenterer for, at IDFA fungerer som en slags nummerplade for hver enkelt bruger. Det strider ifølge Schrems mod EU-loven, fordi brugeren ikke i første omgang kan forhindre, at tracking id’et, bliver skabt.

”Apple introducerer funktioner der blokerer cookies i dets egen browser, men introducerer samtidig lignende koder på telefonen uden brugerens samtykke. Det er et klart brud på EU’s privatlivsbeskyttelses love,” siger Stefano Rosetti, der er privacy-advokat for Noyb til The Guardian.

Stefano Rosetti understreger overfor den britiske avis, at EU-loven sikrer smartphone-brugerne mod ekstern tracking med mindre, at de giver deres eksplicitte tilsagn.

”Smartphones er den mest intime enhed for mange mennesker, og derfor bør de som udgangspunkt være helt fri for tracking,” siger privacy-advokaten.

Apple: Faktuelt forkert
Apple afviser ifølge The Guardian alle anklagerne, der ifølge virksomheden er faktuelt forkerte.

”Anklagerne mod Apple i denne klage are faktuelle forkerte, og det ser vi frem til at bevise over for myndighederne, hvis de vil undersøge klagen. Apple tilgår ikke og anvender ikke IDFA’en på brugerens telefon til noget formålet,” lyder det fra Apple.

Læs også: EU's nye overførselssystem efter Schrems II: Kan vi stadig bruge AWS?
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Ciklum ApS
Offshore software- og systemudvikling.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Computerworld Summit 2021

En moderne digital vindervirksomhed bringer nye teknologier i spil, skaber digital innovation, udnytter data som styringsværktøj og ser verden som én stor markedsplads. Men succes kræver, at du ved, hvor den dyre teknologi kan gøre den største forskel i forretningen. Den kræver, at du ved i hvilken retning den øgede politiske regulering af teknologi og data bevæger sig hen. Og den succes kræver, at du kan udnytte teknologien til at automatisere og skalere til gavn for bundlinjen og budgettet.

26. oktober 2021 | Læs mere


CIO Trends 2021: Sådan ser teknologiradaren ud hos Danmarks bedste CIOs

Teknologien i virksomheder spiller i den grad en større og større rolle, hvor vi er nødt til at stille endnu større krav til, hvordan vi udnytter den, og hvilke muligheder den giver. Spørgsmålet er dog, hvordan man formår at lede en virksomhed, der konstant skal forholde sig til teknologiens forandringer.

16. november 2021 | Læs mere


How to Sikkerhed: Awareness, email fraud og phishing

Man kan aldrig vide sig sikker, for uanset hvor godt man sikrer sig mod hackerangreb og anden svindel, vil hacker næsten altid være et skridt foran. De går efter organisationernes svageste led i håbet om at kunne snyde sig til data, penge eller andet værdifuldt. Få derfor konkrete bud på, hvordan du kan gribe opgaven an og understøtte et effektivt awareness-niveau i din organisation med enkel, men velfungerende, teknologi.

17. november 2021 | Læs mere