EU's nye overførselssystem efter Schrems II: Kan vi stadig bruge AWS?

Klumme: Ja, men som Odysseus skal vi en del igennem for at komme helt hjem. EU har dog gjort manøvren lidt lettere ved at lægge databehandleraftalen ind i overførselsgrundlaget (SCC).

Premium Kun for abonnenter

Det får du i artiklen

  • Læs om konsekvenser og løsninger for dataoverførsel til USA
1.740
8:45 min
Denne klumme er et debatindlæg og er alene udtryk for skribenternes synspunkter.

EU har offentliggjort nye standardbestemmelser om overførsel af personoplysninger udenfor EU - de såkaldte standard contractual clauses (SCC’erne). De foreligger på nuværende tidspunkt dog kun i udkast og afventer godkendelse af EU-Kommissionen.

EU er samtidig kommet med vejledninger i at vurdere tredjelandes overvågningslovgivning samt hvordan man eventuelt reparerer på en stats for vidtgående adgang til borgernes personoplysninger ved at fastsætte supplerende foranstaltninger.

Har man input til, om de supplerende foranstaltninger er tilstrækkelige eller for lidt, kan man sende dem til EU senest 30. november 2020, hvor høringen slutter.

Schrems II
Kort fortalt sagde Schrems II-dommen, at de amerikanske myndigheder generelt har for vid adgang til at overvåge borgerne gennem eksempelvis de private, amerikanske it-leverandører, der ligger inde med personoplysninger på EU-borgere.

De registreredes rettigheder var således ikke godt nok beskyttet i USA.

EU-U.S. Privacy Shield-ordningen, hvor amerikanske virksomheder kunne melde sig til og følge nogle retningslinjer, for så at kunne modtage EU-persondata, blev herefter forkastet af EU-domstolen, for det var ikke realistisk, at ordningen gav reel beskyttelse.

Men de gamle SCC’er var fortsat i orden at bruge, hvis man blot fastsatte supplerende foranstaltninger, der i et eller andet omfang sikrede, at adgangen til overvågning blev begrænset.

Men hvad skal der forstås ved supplerende foranstaltninger?

Det er det, vi nu har fået svar på sammen med en opdatering af SCC’erne, som de supplerende foranstaltninger skal aftales ind i.

fuld adgang til Computerworld Premium

Vælg det abonnement, der passer til dig eller din virksomhed

Vælg abonnement

Hvad er Premium?

Betalingskort

Prøv Computerworld Premium

1 måned for 19kr. Herefter 295kr/mdr.

Få fuld adgang til Computerworld Premium i 12 måneder for 2.195 kr.

Mulighed for faktura og EAN betaling

Vil du hellere snakke med os?


Premium velkomsttilbud

Tilmelder du dig Premium sender vi dig via mail de tre seneste udgivelser af Computerworld - fyldt med unikke artikler, reportager og analyser af krydsfeltet mellem teknologi, ledelse og forretning

Link til udgivelserne sendes via mail umiddelbart efter der er købt adgang til Premium. Udgivelserne leveres digitalt.

Computerworlds udgivelser

Ingen binding - kan opsiges når som helst. Abonnement fornyes automatisk.

Allerede abonnent?

Eksklusivt Premium-indhold for abonnenter

0 Premium-indhold

Apple er på vej med en stribe nye iPhones: En folde-telefon kan være lige om hjørnet

0 Premium-indhold

Claus Thorsgaard færdig som topchef for Conscia: Afløser er allerede på plads

0 Premium-indhold

Vi prøver klodens letteste kontor-laptop: Med HP Probook 635 Aero G7 har du ingen undskyldninger

0 Premium-indhold

Hackere kan være sluppet afsted med data på både medarbejdere og deres slægtninge: Sådan foregik hackerangrebet på Cyberpunk 2077-spilproducenten

0 Premium-indhold

Teleminister Dan Jørgensen (S) afviser Telenor og 3's kritik af TDC-fordele i kommende 5G-auktion: Derfor vil der være masser af konkurrence på 5G-markedet


Premium
Apple er på vej med en stribe nye iPhones: En folde-telefon kan være lige om hjørnet
Der kan være en stribe iPhones på trapperne, hvor Apple blandt andet formentlig vil forsøge at gøre andre producenter kunsten efter med en skærm, der kan foldes på midten.
Computerworld
Trump bønfalder Helle Thorning: Giv mig min Facebook-konto tilbage
Facebooks tilsynsråd, der har Helle Thorning-Schmidt i spidsen, har modtaget en erklæring fra Donald Trump, som ønsker at få genoprettet adgangen til sin Facebook og Instagram-konto.
CIO
Der findes ikke noget vigtigere for din virksomhedskultur end psychological safety
Klumme: Forskningen er entydig: Vidensarbejde er mere effektiv, når du tør stille spørgsmål, rejse kritik og indrømme fejl helt uden frygt for at blive straffet eller gjort til grin. Hvis du ikke har fokus på denne del af din virksomhedskultur, så lever din virksomhed og dine medarbejdere ikke op til deres fulde potentiale.
Job & Karriere
IBM Danmark trækker tilbud om frivillige fratrædelser tilbage for stort antal ansatte: "IBM har taget røven på sine ansatte"
Som led i IBM Danmarks store fyringsrunde fik 130 ansatte grønt lys til at forlade selskabet på en frivillig fratrædelsesordning. Men nu har IBM Danmark trukket det oprindelige tilbud tilbage for størstedelen af de ansatte.
White paper
Infrastruktur: Byg et velfungerende Data Estate i otte trin
Mange virksomheder trækker på så mange og righoldige datakilder, at det bliver stadig sværere at holde rede på alle de informationer, man har. Samtidig lever et traditionelt data warehouse sjældent op til hverken de aktuelle eller – i særdeleshed – fremtidige krav fra forretningen. Løsningen er at udvide til en egentlig Data Estate; et stykke kritisk infrastruktur som gør det muligt at opbevare, organisere, konsolidere og analysere organisationens samlede datamængde. Denne hvidbog giver et samlet billede af, hvordan man gennem otte trin bevæger sig mod at implementere og drage nytte af en Data Estate. Samt hvordan du prioriterer indsatsen, så den giver størst værdi for forretningen.