BI: Det hele handler om fakta og ikke om følelser

Klumme: Se ikke BI som en spåkone, men som et faktabaseret værktøj, der kan understøtte din forretning og hjælpe til, at du kan undgå de mange ”jeg tror, at vi skal gøre dette her"-beslutninger.

Denne klumme er et debatindlæg og er alene udtryk for skribenternes synspunkter

Et BI-værktøj med evnen til at træffe hurtige beslutninger er vejen frem mod et forspring til konkurrenterne.

Mange virksomheder har gemt en masse data primært i deres ERP-system - men hvordan får man omsat de mange data til mere indtjening?

I dag bruges der lang tid på at generere flotte rapporter og dataudtræk – men i stedet for at bruge 80 procent af tiden på design og rapportdesign, skal 80 procent bruges på at analysere data.

Det kan være svært at komme i gang og finde rede i data - så derfor anbefaler jeg, at man deler sine rapporter op i tre områder.

1) Visningsrapporter. Formålet: Kommunikere et budskab for eksempelvis salgsorganisationen eller generelt på et infomøde. Eksempel: Omsætning per kunde.

2) Forståelserapporter. Formålet: At bringe data frem med henblik på at finde årsagen til problemet. Eksempel: Faldende leveringsgrad hos tyske kunder.

3) Kontrolrapporter. Formålet: Sikre de rette værdier eller at der er ryddet op på en finanskonto. Eksempel: Stemmer lagerværdien med antal enheder.

Data kan bruges til mange formål – men det er vigtigt dels med at præcisering af formålet med rapporten.

Med udbydere på markedet er rollen i virksomhederne også ændret, så fokus nu er, at BI-funktionen i virksomheden mere er forretningskonsulent, der skal forstå forretningens behov og omsætte det til en fast rapport eller en ad hoc-analyse.

At have folk, der sidder og programmerer i vildskab med BI-værktøjer, er fortid, da nutidens teknologi lægger op til princippet: Kom hurtigt i gang.

Her er et godt eksempel
Et godt eksempel på, hvordan BI kan anvendes: En virksomhed, der arbejder inden for bilindustrien analyserede via deres BI-værktøj hvilke bilmodeller, der kom hurtigt i gang efter finanskrisen.

Man kan så nu sammenligne med corona-krisen og drage paraleller, så man rent faktisk kan sikre sig, at forecast og lageret har de rette antal enheder på lager og er klar til væksten, når den kommer i 2021.

Så dette er en intelligent måde at anvende BI på og udnytte historiske data proaktivt.

Et andet område er, at BI kan gå hånd i hånd med LEAN-værktøjer.

Når man har analyseret sig frem til et givent problem, kan man efterfølgende gå ud og tegne processen op og i for eksempel kvalitetsafdelingen og finde den reelle årsag til problemet.

Så se ikke BI som en spåkone, men som et faktabaseret værktøj, der kan understøtte din forretning og undgå de mange ”jeg tror, at vi skal gøre dette her"-beslutninger.

Gode råd til at komme i gang med BI-rejsen
- Brug tiden på analyse af data fremfor skabelse af en flot rapport.

- Opdel din rapport i kategorier, så der er et formål med at lave rapporten.

- Se BI som et hjælpeværktøj som ikke kun finans har glæde af, men også andre funktioner.

- Brug dine BI-konsulenter til at forstå forretningens behov i stedet for at gemme sig bag en skærm og prøve at kode avancerede rapporter.

Klummer er læsernes platform på Computerworld til at fortælle de bedste historier, og samtidig er det vores meget populære og meget læste forum for videndeling.

Har du en god historie eller har du specialviden, som du synes trænger til at blive delt?

Læs vores klumme-guidelines og send os din tekst, så kontakter vi dig - måske bliver du en del af vores hurtigt voksende korps af klummeskribenter.


Computerworld
Sikkerhedshul i sundhed.dk gør det let at snyde med coronapas
Et hul i sikkerheden hos sundhed.dk åbner op for, at coronapas-ejere kan ændre på de svar, der står i passet. Men det er dokumentfalsk, advarer sundhed.dks direktør.
CIO
Har du rost din mellemleder i dag? Snart er de uddøde - og det er et tab
Computerworld mener: Mellemledere lever livet farligt: Topledelsen får konstant ideer med skiftende hold i virkeligheden, og moden går mod flade agile organisationer. Men mellemlederen er en overset hverdagens helt med et kæmpe ansvar. Her er min hyldest til den ofte latterliggjorte mellemleder.
Job & Karriere
"Vi var nødt til at sige til dem, at I er nødt til at sende ham hjem nu, for han begynder at knække"
"Vi var nødt til at sige til dem, at I er nødt til at sende ham hjem nu, for han begynder at knække"
White paper
17 punkter med plads til forbedring: Sådan øger du din lønsomhed
Mange projektorienterede virksomheder hæmmes af ikke-optimale løsninger og besværlige, manuelle processer, som forringer effektivitet, overblik og lønsomhed. Her præsenterer vi 17 typiske udfordringer – og bud på, hvordan du kan afhjælpe situationen.