Topnyhed:David Heinemeier Hansson vinder IT-Prisen 2023

Artikel top billede

(Foto: Computerworld)

Morgen-briefing: En milliard mennesker har adgang til 5G til nytår / Nets: Black Friday slår ny rekord blandt webshops / Zoom-væksten står til at styrtdykke til næste år

En milliard mennesker har adgang til 5G til nytår. Nets: Black Friday slår ny rekord blandt webshops. Zoom-væksten står til at styrtdykke til næste år. Antallet af erhvervs-ph.d.’er femdoblet. Huawei advarer svenskerne mod amerikansk ”kold-krigsretorik”. Amazon-ansatte får julebonus på 500 millioner dollar.

Godmorgen og velkommen til endnu en morgen-briefing her fra Computerworld denne første dag i december.

Mens nedtællingen til jul officielt er skudt i gang skyder vi hermed dagens nyhedsoverblik i gang.

En milliard mennesker har adgang til 5G til nytår

Udrulningen af 5G-netværket er i fuld gang, og det betyder, at antallet af personer der har adgang til den næste generation af mobilnetværket, rammer én milliard ved årsskiftet.

Det viser en analyse fra den svenske telenetværksoperatør Ericsson.

Det svarer til 15 procent af verdens befolkning, som får adgang til det nye netværk. I 2026 forventer leverandøren at antallet når 60 procent af verdens befolkning. Det svarer til 3,5 milliarder mennesker.

Det er dog fortsat ikke alle telefoner der rent faktisk kan benytte sig af det nye netværk. De er dog ved at blive introduceret fra en række producenter.

Nets: Black Friday slår ny rekord blandt webshops

Endnu engang har danskerne slået rekord i forbindelse med shoppedagen Black Friday.

En analyse fra betalingskæmpen Nets viser, at antallet af handlede på de 100 største webshops har haft rekord mange kunder i forbindelse med den store handledag.

Det var dog ikke alene fredagen, hvor der blev shoppet online mest. De fleste butikker holder en black week eller black weekend, og derfor er salget fordelt over flere dage.

”Det er tydeligt at se, at danskerne har jagtet tilbud hele ugen. Det er slut med at sidde oppe hele Black Friday-natten på nettet og shoppe løs,” siger Natalia Laursen, der er marketingchef hos Nets.

Mens forbruget online faldt en smule i fredags sammenlignet med 2019, så steg det markant de øvrige dage i samme uge.

Zoom-væksten står til at styrtdykke til næste år

I løbet af de seneste måneder har videomøder været afgørende for både dagligdagen og ikke mindst erhvervslivet.

Det har givet videotjenesten Zoom en rekordvækst på mere end 300 procent, men nu begynder investorerne at sive med udsigten til en kommende vaccine.

Aktien er syvdoblet i løbet af coronakrisen, men i november den faldt lidt ned på jorden igen med 24 procent sammenlignet med sit hidtidige topniveau, skriver det amerikanske medie CNBC.

Væksten i 2021 forventes at blive tocifret i takt med at coronavaccinen bliver udrullet.

Antallet af erhvervs-ph.d.’er femdoblet

Datalogisk institut på Københavns Universitet har femdoblet antallet af studerende på instituttets erhvervs-ph.d’er. Det skyldes stor efterspørgsel fra erhvervslivet, lyder det fra Københavns Universitet.

”Samfundet har brug for flere IT-kandidater, og dermed skal der også være flere forskere til at uddanne dem. Samtidig har vi i de seneste år også oplevet høj efterspørgsel på netop ph.d.-uddannede, særligt inden for kunstig intelligens og privacy. Mange af vores ph.d.’er vælger et job i det private erhvervsliv efterfølgende, hvor der er behov for deres specialviden,” siger institutleder og professor Mads Nielsen.

Det er muligt for instituttet at få plads til de mange nye studerende på grund af flere fondsmidler.

Huawei advarer svenskerne mod amerikansk ”kold-krigsretorik”

Den kinesiske tele-virksomhed Huawei fortsætter sit forsøg på at modbevise advarslerne fra USA om ikke at samarbejde med selskabet.

I en pressemeddelelse fortæller virksomheden, at Huaweis bestyrelsessekretær advarer svenskerne mod at lytte til de amerikanske advarsler.

”Sidste år lancerede den amerikanske regering en global kampagne mod Huawei, som udelukkende har til formål at tilsværte Huaweis ry ved at så tvivl om cybersikkerheden. Men faktum er, at mange lande ikke lytter efter. […] Det minder om den tilstand, vi så under Den Kolde Krig, som jo går stik imod den retning, verden bevæger sig i lige nu”, siger bestyrelsessekretæren Jiang Xisheng ifølge Huawei selv til det svenske medie Dagens Nyheter.

Amazon-ansatte får julebonus på 500 millioner dollar

Den amerikanske tech-gigant Amazon er i årevis blevet kritiseret for dårlige arbejdsforhold for sine lager-medarbejdere.

Men nu er selskabet klar med 500 millioner dollar til sine ansatte for at imødekomme kritikken om de dårlige arbejdsforhold.

”Jeg er taknemmelig for vores team der bliver ved med at spille en afgørende rolle ved at arbejde for deres lokalsamfund. Mens vi sigter mod julesæsonen, vil vi gerne dele vores påskønnelse gennem en speciel anerkende bonus til en værdi på mere end 500 millioner til vores frontlinjepersonale,” skriver Dave Clark, vicepræsident for Amazons forretninger verden over, i et [url= https://www.aboutamazon.com/news/operations/amazon-recognizing-front-line-employees-with-an-additional-special-bonus-this-holiday-season]blogindlæg[/url].

Bonussen betyder, at selskabets fuldtidsansatte kan se frem til en bonus på 300 dollar per person.

Deltidsansatte kan derimod se frem til 150 dollar mere at købe julegaver for.