Morgen-briefing: En milliard mennesker har adgang til 5G til nytår / Nets: Black Friday slår ny rekord blandt webshops / Zoom-væksten står til at styrtdykke til næste år

En milliard mennesker har adgang til 5G til nytår. Nets: Black Friday slår ny rekord blandt webshops. Zoom-væksten står til at styrtdykke til næste år. Antallet af erhvervs-ph.d.’er femdoblet. Huawei advarer svenskerne mod amerikansk ”kold-krigsretorik”. Amazon-ansatte får julebonus på 500 millioner dollar.

Godmorgen og velkommen til endnu en morgen-briefing her fra Computerworld denne første dag i december.

Mens nedtællingen til jul officielt er skudt i gang skyder vi hermed dagens nyhedsoverblik i gang.

En milliard mennesker har adgang til 5G til nytår
Udrulningen af 5G-netværket er i fuld gang, og det betyder, at antallet af personer der har adgang til den næste generation af mobilnetværket, rammer én milliard ved årsskiftet.

Det viser en analyse fra den svenske telenetværksoperatør Ericsson.

Det svarer til 15 procent af verdens befolkning, som får adgang til det nye netværk. I 2026 forventer leverandøren at antallet når 60 procent af verdens befolkning. Det svarer til 3,5 milliarder mennesker.

Det er dog fortsat ikke alle telefoner der rent faktisk kan benytte sig af det nye netværk. De er dog ved at blive introduceret fra en række producenter.

Nets: Black Friday slår ny rekord blandt webshops
Endnu engang har danskerne slået rekord i forbindelse med shoppedagen Black Friday.

En analyse fra betalingskæmpen Nets viser, at antallet af handlede på de 100 største webshops har haft rekord mange kunder i forbindelse med den store handledag.

Det var dog ikke alene fredagen, hvor der blev shoppet online mest. De fleste butikker holder en black week eller black weekend, og derfor er salget fordelt over flere dage.

”Det er tydeligt at se, at danskerne har jagtet tilbud hele ugen. Det er slut med at sidde oppe hele Black Friday-natten på nettet og shoppe løs,” siger Natalia Laursen, der er marketingchef hos Nets.

Mens forbruget online faldt en smule i fredags sammenlignet med 2019, så steg det markant de øvrige dage i samme uge.

Zoom-væksten står til at styrtdykke til næste år
I løbet af de seneste måneder har videomøder været afgørende for både dagligdagen og ikke mindst erhvervslivet.

Det har givet videotjenesten Zoom en rekordvækst på mere end 300 procent, men nu begynder investorerne at sive med udsigten til en kommende vaccine.

Aktien er syvdoblet i løbet af coronakrisen, men i november den faldt lidt ned på jorden igen med 24 procent sammenlignet med sit hidtidige topniveau, skriver det amerikanske medie CNBC.

Væksten i 2021 forventes at blive tocifret i takt med at coronavaccinen bliver udrullet.

Antallet af erhvervs-ph.d.’er femdoblet
Datalogisk institut på Københavns Universitet har femdoblet antallet af studerende på instituttets erhvervs-ph.d’er. Det skyldes stor efterspørgsel fra erhvervslivet, lyder det fra Københavns Universitet.

”Samfundet har brug for flere IT-kandidater, og dermed skal der også være flere forskere til at uddanne dem. Samtidig har vi i de seneste år også oplevet høj efterspørgsel på netop ph.d.-uddannede, særligt inden for kunstig intelligens og privacy. Mange af vores ph.d.’er vælger et job i det private erhvervsliv efterfølgende, hvor der er behov for deres specialviden,” siger institutleder og professor Mads Nielsen.

Det er muligt for instituttet at få plads til de mange nye studerende på grund af flere fondsmidler.

Huawei advarer svenskerne mod amerikansk ”kold-krigsretorik”
Den kinesiske tele-virksomhed Huawei fortsætter sit forsøg på at modbevise advarslerne fra USA om ikke at samarbejde med selskabet.

I en pressemeddelelse fortæller virksomheden, at Huaweis bestyrelsessekretær advarer svenskerne mod at lytte til de amerikanske advarsler.

”Sidste år lancerede den amerikanske regering en global kampagne mod Huawei, som udelukkende har til formål at tilsværte Huaweis ry ved at så tvivl om cybersikkerheden. Men faktum er, at mange lande ikke lytter efter. […] Det minder om den tilstand, vi så under Den Kolde Krig, som jo går stik imod den retning, verden bevæger sig i lige nu”, siger bestyrelsessekretæren Jiang Xisheng ifølge Huawei selv til det svenske medie Dagens Nyheter.

Amazon-ansatte får julebonus på 500 millioner dollar
Den amerikanske tech-gigant Amazon er i årevis blevet kritiseret for dårlige arbejdsforhold for sine lager-medarbejdere.

Men nu er selskabet klar med 500 millioner dollar til sine ansatte for at imødekomme kritikken om de dårlige arbejdsforhold.

”Jeg er taknemmelig for vores team der bliver ved med at spille en afgørende rolle ved at arbejde for deres lokalsamfund. Mens vi sigter mod julesæsonen, vil vi gerne dele vores påskønnelse gennem en speciel anerkende bonus til en værdi på mere end 500 millioner til vores frontlinjepersonale,” skriver Dave Clark, vicepræsident for Amazons forretninger verden over, i et [url= https://www.aboutamazon.com/news/operations/amazon-recognizing-front-line-employees-with-an-additional-special-bonus-this-holiday-season]blogindlæg[/url].

Bonussen betyder, at selskabets fuldtidsansatte kan se frem til en bonus på 300 dollar per person.

Deltidsansatte kan derimod se frem til 150 dollar mere at købe julegaver for.
Premium
IBM fortsætter offensiv opkøbsstrategi: Køber en af de største og ældste multicloud-leverandører i USA
IBM opkøber cloud-virksomheden MSP Taos. Det er blot det seneste opkøb fra IBM i jagten på de store cloud-giganter og falder i tråd med IBM's offensive hybrid cloud-strategi.
Computerworld
IBM vinder millionaftale om nyt toldsystem
Skatteforvaltningen har tegnet en tiårig kontrakt IBM om levering af det sidste it-system til i en omfattende systemudskiftning i toldsystemerne og som først forventes afsluttet i 2025. Se alle detaljerne her.
CIO
Podcast: Hos Viking Life-Saving Equipment er it gået fra at være backend til at være noget, som kunderne spørger aktivt efter
Podcast, The Digital Edge: Viking leverer en stadig større del af deres produkt som en tjeneste. Som en del af tjenesten tager Viking ansvar for sikkerheden ved at levere, dokumentere og vedligeholde det nødvendige sikkerhedsudstyr. Hør hvordan Henrik Balslev senior digital director hos Viking har løftet den opgave.
Job & Karriere
Microsoft i kæmpe dansk satsning - åbner tre store datacentre i Danmark
Microsoft lancerer kæmpe satsning fra hovedkvarteret i Lyngby. Selskabet åbner tre store bæredygtige datacentre på Sjælland.
White paper
Digital transformation tvinger organisationer til at nå deres digitale mål på nye måder
Allerede for to år siden hævdede nordiske virksomheder, at virksomhedernes konkurrenceevne og sågar overlevelse var afhængig af en vellykket digitalisering. De var klar, fulde af håb og på vej mod det digitale paradis. Hvordan gik det så? Hvor er de nu? For at finde ud af det, interviewede DigiPlex og Norstat 377 forretningsledere og IT-beslutningstagere fra organisationer fordelt over hele Danmark, Sverige og Norge om deres digitaliseringsfremskridt, om hvordan de har håndteret pandemien, og om hvordan IT understøtter eller står i vejen for indfrielsen af deres bæredygtighedsmål. DigiPlex kan nu dele en rapport med resultaterne fra undersøgelsen samt tanker om, hvordan man håndterer dem. De deler også nogle nyttige tips til, hvordan man skaber en pålidelig infrastruktur, der kan tilskynde til og understøtte ambitioner i den digitale økonomi. Læs mere i rapporten Nordic Data Center Trends 2020: Riding out the Storm.