Artikel top billede

(Foto: Computerworld)

Udfordring: Er jeres cloud-løsning gearet til endnu et år i uvishedens tegn?

Klumme: Jeg har endnu til gode at se den perfekte universalopskrift, der kan fungere for alle, lige fra bilproducenten til sengeforhandleren. Men der er alligevel to principielle faktorer, som alle bør tage med i betragtningen, når de vælger cloud-løsning: valgmuligheder og kontrol.

Denne klumme er et debatindlæg og er alene udtryk for skribenternes synspunkter.

For bare få år siden funderede mange virksomhedsledere over, om skyen var vigtig for deres forretning.

For langt de fleste har svaret været et rungede: ja!

Det korte svar har dog kastet utallige følgespørgsmål af sig, og i dag er det langt mere nuancerede og komplekse spørgsmål, som knytter sig til virksomheders valg af cloud-løsning.

For hver virksomhed er unik, når det kommer til kombinationen af udfordringer, målsætninger, ressourcer og partnernetværk. Og derfor er behovene for, hvordan cloud-teknologien skal understøtte forretningen, vidt forskellige.

Den perfekte universalopskrift?

Jeg har endnu til gode at se den perfekte universalopskrift, der kan fungere for alle, lige fra bilproducenten til sengeforhandleren. Men der er alligevel to principielle faktorer, som alle bør tage med i betragtningen, når de vælger cloud-løsning: valgmuligheder og kontrol.

For skaber jeres cloud-løsning valgmuligheder og kontrol, får I nemmere ved at navigere i en tid med stor usikkerhed og massive forandringer – og sådan må man nok desværre beskrive den tid, vi lever i lige nu.

Skab valgmuligheder

Kun for meget få virksomheder er verden en statisk størrelse, hvor krav til hastighed og kapacitet er konstante og uforanderlige. Derfor er det essentielt for langt de fleste at skabe sig en grad af fleksibilitet, hvor der kan skrues op og ned for kapaciteten efter behov.

Leverandører af betalingsløsninger har fx behov for større kapacitet i forbindelse med julehandlen i december sammenlignet med resten af året.

Derfor kan det være nødvendigt med en cloud-løsning, hvor virksomheden ved spidsbelastninger kan gøre brug af public cloud. Samtidig er det væsentligt ikke at lade kapaciteten styre af kravene ved spidsbelastning, da det indebærerer betragtelige, overflødige omkostninger.

En problematik, som flere virksomheder er blevet ofre for i år, fordi de på kort tid har skulle omstille sig til en ny virkelighed med flere videomøder og mere hjemmearbejde.

Med en hybrid løsning er det eksempelvis muligt drage fordel af fleksibiliteten ved at køre programmer fra cloud’en, hvor der næppe er krav til høje datahastigheder og lav latency. Samtidig er det muligt at håndtere andre opgaver såsom ressourcekrævende dataanalyse med et on-premise set-up, hvor omkostningerne er lavere og datahastigheden hurtigere end ved en rendyrket cloud-løsning.

Tag kontrol

Datakontrol er ekstremt værdifuldt i dag. De seneste år har budt på regulativer som GDPR, og virksomheder bør derfor have cloud-systemer, der understøtter enkle og effektive styringsprocesser. Det skal blandt andet være let at flytte data fra én placering til en anden for at leve op til gældende retningslinjer.

Derudover er det nødvendigt at tage højde for, hvor følsomme jeres data er, og hvor sikkert de skal håndteres. Driver virksomheden et projekt med en høj grad af fortrolighed, kan det være nødvendigt at håndtere data internt i stedet for at føre store datamængder mellem virksomheden og en cloud-udbyder.

Sidst, men ikke mindst, skal virksomheder have klarhed over prisen på deres cloud-løsning. Mange projekter bliver aldrig realiseret på grund af økonomiske hensyn og kompleksitet. Ved at skabe klarhed om behovet og fx vælge en model, hvor der betales løbende for forbruget, får virksomheder langt bedre føling med udgifterne og kan tage hurtige beslutninger i forhold til allokering af ressourcer.

For mig at se er hybride cloud-løsninger fordelagtige i forhold til samtlige af de nævnte forhold.

For hybrid-løsningen har en iboende fleksibilitet, der skaber balance mellem valgmuligheder og kontrol. For fem år siden var sådanne løsninger en umulighed, men i dag giver de virksomheder evnen til at reagere hurtigere og samtidig undgå, at omkostningerne løber løbsk.

Kort sagt kan det ende med at give virksomheden markante konkurrencefordele.

Klummer er læsernes platform på Computerworld til at fortælle de bedste historier, og samtidig er det vores meget populære og meget læste forum for videndeling.

Har du en god historie eller har du specialviden, som du synes trænger til at blive delt?

Læs vores klumme-guidelines og send os din tekst, så kontakter vi dig - måske bliver du en del af vores hurtigt voksende korps af klummeskribenter.