Hvad ville der ske, hvis de danske motorveje blev invaderet?

Klumme: Kære Danmark, skulle vi ikke give os selv det nytårsforsæt, at vi i fællesskab få styr på Route Origin Authorization på landets digitale motorveje, så vi kan validere IP-adresser og sørge for uskyldige borgere ikke ledes vildledes på det store internet?

Denne klumme er et debatindlæg og er alene udtryk for skribenternes synspunkter

Hver dag sætter tusinder af danskere sig ind i bilen, og benyttter landets motorveje til at transportere sig til og fra arbejde.

For mit eget vedkommende har E20-motorvejen i mange år været mit andet hjem, og efterhånden har jeg lært enhver afkrog at kende. Her er jeg på hjemmebane, og her behøver jeg ikke sætte min lid til skiltningen på min vej.

Men hvis jeg ikke har min daglige færden på E20-motorvejen, er historien en anden.

I givet fald må jeg sætte min lid til den danske infrastrukturs skiltning, der sikkert skal fragte mig fra velkendte omgivelser til mere ukendt territorium.

Prøv så at forestil dig hvilke konsekvenser, det ville have, hvis der blev manipuleret med disse skilte, og den sikre vejviser, som vi troligt sætter vores lid til, pludselig fortæller mig, at stop 39 ved Slagelse, som jeg skal tage, pludselig kommer 50 km før, hvilket gør, at Slagelse bliver til Sakskøbing.

Hvad har det her med it at gøre, spørger du måske. Svaret er en hel del mere, end du tror.

Den digitale infrastruktur angribes
Lige nu angribes den digitale infrastruktur af personer, der overtager dine IP-adresser for at bruge dine ressourcer og annoncerer dem ud i verden, som var det dig.

Alt sammen uden dit vidende.

For at blive i analogien står disse personer på internettets motorveje ved vejskilte og narrer uvidende besøgende væk fra motorvejen og ud på de mørke landeveje, hvor de frit kan frarøve dem, hvad de behager.

Det stopper dog ikke her, og worst case er, at de ligger alt infrastruktur ned og få hele Danmark til at gå i stå.

Det er et stort problem. 2020 har introduceret en ny grad af digital adfærd, og flere har taget turen ud på de digitale motorveje.

Vi er derfor mere udsatte end nogensinde før.

Flere af Europas største internetudbydere er begyndt at sætte “vagter” op langs motorvejen, hvor de spørger om ID, før de tillader udefrakommende at sætte nye vejskilte op, men det er ikke nok.

Den digitale infrastruktur er simpelthen for omfattende til, at byrden kan bæres alene.

Det er nemt nok at få dækket E20 eller E45, der hver dag ser flere hundrede tusinder af biler passere forbi. Langt værre står det dog til på mindre motortrafikvej eksempelvis strækningen fra Holbæk til Kalundborg.

I virkeligheden er det heller ikke så svært.

Teknologien ”Resource Public Key Infrastructure (RPKI)” har i dag gjort det muligt at validere og registrere alle IP-adresser, for derigennem at sikre, at ingen andre end dig selv kan udnytte dine IP-adresser til at kommunikere.

Men skal vi have et sikkert Danmark, kræver det, at vi stiller krav til vores udbydere om at beskytte vores motorveje og at dem der sætter vejskilte op på motorvejen, ved, hvad de laver, så det som minimum er sikkert at køre og befærde sig på.

Klummer er læsernes platform på Computerworld til at fortælle de bedste historier, og samtidig er det vores meget populære og meget læste forum for videndeling.

Har du en god historie eller har du specialviden, som du synes trænger til at blive delt?

Læs vores klumme-guidelines og send os din tekst, så kontakter vi dig - måske bliver du en del af vores hurtigt voksende korps af klummeskribenter.Premium
IBM fortsætter offensiv opkøbsstrategi: Køber en af de største og ældste multicloud-leverandører i USA
IBM opkøber cloud-virksomheden MSP Taos. Det er blot det seneste opkøb fra IBM i jagten på de store cloud-giganter og falder i tråd med IBM's offensive hybrid cloud-strategi.
Computerworld
IBM vinder millionaftale om nyt toldsystem
Skatteforvaltningen har tegnet en tiårig kontrakt IBM om levering af det sidste it-system til i en omfattende systemudskiftning i toldsystemerne og som først forventes afsluttet i 2025. Se alle detaljerne her.
CIO
Podcast: Hos Viking Life-Saving Equipment er it gået fra at være backend til at være noget, som kunderne spørger aktivt efter
Podcast, The Digital Edge: Viking leverer en stadig større del af deres produkt som en tjeneste. Som en del af tjenesten tager Viking ansvar for sikkerheden ved at levere, dokumentere og vedligeholde det nødvendige sikkerhedsudstyr. Hør hvordan Henrik Balslev senior digital director hos Viking har løftet den opgave.
Job & Karriere
Microsoft i kæmpe dansk satsning - åbner tre store datacentre i Danmark
Microsoft lancerer kæmpe satsning fra hovedkvarteret i Lyngby. Selskabet åbner tre store bæredygtige datacentre på Sjælland.
White paper
Sådan outsourcer du effektivt – og undgår fælderne
Nogle outsourcer for at minimere omkostningsniveauet, andre for at skaffe ressourcer og spidskompetencer, der er svære at skaffe lokalt – eller af en helt tredje årsag. Der er dog talrige forhold, der er gode at afdække, før man overhovedet begynder at lede en outsourcingudbyder. Man skal klarlægge egne projektbehov samt de spørgsmål og krav, man vil stille samt indsamle viden og erfaringer om, hvordan samarbejdet indledes, drives og styres optimalt. Dertil skal man kende til de hyppigste faldgruber, der kan få et ellers lovende outsourcingsamarbejde til at køre i grøften.