Artikel top billede

Efter påstande om forsøg på at ødelægge konkurrencen: Så meget bruger tech-giganterne på at påvirke beslutningstagere

Google, Amazon og Apple har - ikke overraskende brugt millioner af kroner på lobbyvirksomhed gennem 2020. Se her hvor meget giganterne bruger på at påvirke beslutningstagere.

Tech-mastodonterne Google og Amazon brugte millioner af kroner på lobbyvirksomhed i første kvartal 2021.

Tech-giganterne møder øget kontrol fra både demokrater og republikanere efter påstået "konkurrencebegrænsende praksis".

Det skriver Bloomberg.

Google brugte i alt 2,7 millioner dollar - over 16 millioner kroner - på føderal lobbyvirksomhed i de tre første måneder af 2021, ifølge oplysninger indgivet til Kongressen.

Det er en stigning på 49 procent fra samme periode året før.

Googles lobbyvirksomhed har fokuseret på en række problemer, lige fra patenter og ophavsret til privatlivets fred og forbrugerbeskyttelse.

Det amerikanske justitsministerie samt en gruppe stater har sagsøgt Google for påstået misbrug af dets dominans i internetsøgning. En separat statssag anført af Texas beskylder envidere Google for at modarbejde konkurrencen på markedet for digital reklame.

De øgede lobbyudgifter kommer midt i en bredere topartsopgørelse på gigantiske teknologiplatforme. Lovgivere fra begge parter har opfordret til omfattende reformer for sektoren.

”Kapitalisme handler om konkurrence,” udtaler senatorer Amy Klobuchar fra Minnesota under en hørelse onsdag af Google og Apple appbutikker.

”Det handler om nye produkter. Det handler om nye konkurrenter, der dukker op. Denne situation ser ikke ud til, at det sker, når du har to virksomheder, der hver især dominerer i forskellige områder."

Amazon slog budgetrekord for lobbyisme

Amazon øgede sit lobbyudgifter med 11 procent i første kvartal 2021. Dermed kom de op på 4,8 millioner dollar - altså over 29 millioner kroner. Det var en ny personlig rekort for virksomheden.

Handelsgiganten fortæller, at det drev lobbyvirkskomhed over en bred vifte af emner, fra logistik til cloud-computing samt et kommunikationssatellitprogram, der afspejler dets vidtstrakte forretningsinteresser.

I årevis havde Amazon kun lidt fokus på lobbyvirksomhed i forbindelse med spørgsmål om skatter og internetafgifter. Det ændrede sig, da Amazon voksede til en af ​​verdens største virksomheder og fik tidligere Obama-pressesekretær Jay Carney til at lede sin offentlige politik- og kommunikationsenhed.

”Vores Washington, DC-team er fokuseret på at sikre, at vi går ind for spørgsmål, der er vigtige for beslutningstagere, vores medarbejdere og vores kunder,” udtaler talsperson for Amazon Maxine Tagay.

Andre skærer på udgifterne

Modsat Google og Amazon har andre store virksomheder som Facebook og Apple skåret ned på lobbyudgifterne i de første tre måneder i 2021.

Facebook brugte også knap 4,8 millioner dollar på sin indflydelsesoperation i Washington - et fald på næsten 9 procent fra første kvartal i 2020.

Apple brugte omkring 1,5 millioner dollar, hvilket er mere end 32 procent lavere end året før.

Facebook, har nægtet at kommentere tilbagegangen.

Federal Trade Commission og en lang række af statsadvokater anklagede sidste år Facebook for misbrug af dets online dominans i en sag, der søger at afvikle sine opkøb af Instagram og WhatsApp.

Sagerne repræsenterer det største lovgivningsangreb mod Facebook i virksomhedens historie.
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Brother Nordic A/S
Import og engroshandel med kontormaskiner.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
iPaaS-webinar: Take advantage of key trends in a billion dollar-market

According to Gartner, by 2023, the iPaaS market is expected to grow well above $6 billion in revenue, thus becoming the largest segment in the integration platform technology market. To illustrate what iPaaS can do for your business, Flügger will outline how to overcome their integration challenges. Do not miss the opportunity to learn how a successful iPaaS implementation can improve your business outcomes.

07. maj 2021 | Læs mere


Brand din forretning og skab nye leads med Microsoft Dynamics 365 til marketing

Vidste du, at Microsoft Dynamics også byder på stærk funktionalitet til marketingafdelingen? På kun 1 1/2 time inspirerer vi dig til, hvordan du kan bruge Dynamics 365 Marketing til at brande din forretning og skabe nye leads.

17. maj 2021 | Læs mere


Vælg den rigtige infrastruktur og it-arkitektur

Få indblik i, hvordan du kan sikre sammenhæng og overblik i et it-landksab, der konstant ændres. Dette kan blandt andet gøres med de rette strategisk og teknologiske vlag, så effektiviteten, stabiliteten og sikkerheden opretholdes. Den rigtige infrastruktur og it-arkitektur kan uden tvivl hjælpe dig med at skabe overblikket over dit it-landskab.

18. maj 2021 | Læs mere


Premium
Claus Thorsgaard skal sætte gang i væksten som ny CEO: Her er hovedopgaverne som topchef i Luxion
Den tidligere Conscia-topchef Claus Thorsgaard skal nu sætte gang i væksten hos den danske it-virksomhed Luxion. "Luxion har et kæmpe uudnyttet potentiale. Ordrerne vælter ind ad døren uden en aktiv salgsindsats, så hvis vi begynder at fokusere på det, så skulle det gerne gå endnu bedre," siger den nye direktør til Computerworld.
CIO
Har du rost din mellemleder i dag? Snart er de uddøde - og det er et tab
Computerworld mener: Mellemledere lever livet farligt: Topledelsen får konstant ideer med skiftende hold i virkeligheden, og moden går mod flade agile organisationer. Men mellemlederen er en overset hverdagens helt med et kæmpe ansvar. Her er min hyldest til den ofte latterliggjorte mellemleder.
Job & Karriere
Eva Berneke stopper som topchef i KMD og flytter til Paris: Her er KMD's nye topchef
Efter syv år på posten som topchef for KMD forlader Eva Berneke selskabet. Nu flytter hun med familien til Paris, hvor hun vil fortsætte sit bestyrelsesarbejde. KMD har allerede afløser på plads.
White paper
Sådan sikrer du hovednøglen til jeres data
80% af alle ransomwareangreb skyldes misbrug af privilegerede brugeradgange. Ved at begrænse og overvåge adfærden på de privilegerede konti samt kontrollere mængden af tildelte rettigheder kan du mindske skaden ved hackerangreb mod din virksomhed og i visse tilfælde helt blokere dem. Internt kan du bruge kontrollen med brugeradgange til at dokumentere, hvem der bevæger sig i hvilke systemer, og hvad der foregår derinde. Privilegeret brugerstyring har de seneste to år stået øverst på Gartners Top10-liste over it-sikkerhedsprojekter, der bør få højeste prioritet. Alligevel er teknologien kun så småt ved at finde fodfæste i Danmark. Det kan viden om åbenlyse gevinster, relativ kort implementeringstid og yderst rimeligt budget være med til at ændre på. I dette whitepaper folder vi temaet privilegeret brugerstyring ud og placerer teknologien i det væld af prioriteringer, som CISO’en hver dag skal foretage.