Artikel top billede

Apple risikerer bøde på 12 milliarder kroner i den tredje App Store-sag

De britiske myndigheder anklager Apple for at opkræve for mange penge fra omkring 20 millioner britiske iPhone-brugere. Selskabet risikerer en bøde på over 12 milliarder kroner, mens selskabet samtidig kæmper med lignende sager i EU og USA.

Apple risikerer en bøde fra de britiske myndigheder på 1,5 milliarder pund. Det svarer til godt 12,8 milliarder danske kroner.

Den amerikanske it-gigant bliver anklaget i Storbritannien for at have taget overpris fra knap 20 milllioner britiske iPhone-brugere gennem App Store.

Det er den kontroversielle betalingsmetode gennem App Store, hvor selskabet opkræver 30 procent af købene, som endnu engang er centrum for hårde beskyldninger mod Apple.

Gebyret i App Store på 30 procent bliver i anklagen beskydt for at være "overdrevent" og "ulovligt." Kravet lyder derfor, at Apple skal kompensere sine kunder i Storbritannien for angiveligt at have krævet overpris gennem app-butikken.

Det skriver det amerikanske finansmedie Bloomberg.

Dermed vokser presset på Apples betalingsmodel. Anklagen er den tredje storstilede retssag mod Apple i løbet af få uger.

Læs også: Højprofileret retssag afslører: Sådan forhandler Apple med Netflix, Facebook og Microsoft om vilkår i App Store

Anklagen kommer nemlig samtidig med, at Apple i disse uger kæmper i en storstilet retssag om netop anklager om overbetaling igennem App Store. Her er anklageren Epic Games, der står bag online-spillet Fortnite.

Derudover har EU's konkurrencekommissær Margrethe Vestager også anklaget selskabet for at misbruge sin position på markedet for mobilapps gennem App Store.

“Denne sag handler om den centrale rolle, som App Stores spiller i den
globale økonomi - især hvis der kun findes en enkelt app store i et
økosystem,” sagde den danske kommissær da hun fremlagde sagen.

Læs mere her: EU lægger sag an mod Apple for at tvinge musik-apps til at anvende Apples eget betalingssystem

Her kommer klagen oprindeligt fra musikstreaming-platformen Spotify. Det særlige ved begge selskaber er, at de to respektive apps er gratis at downloade i App Store. Derefter er selskaberne afhængige af såkaldt in-app purchase, hvor brugerne betaler for forskellige services for at bruge appen.

De køb kræver Apple skal foregå gennem App Store og dermed kan selskabet indkassere gebyret på 30 procent af hele omsætningen.Premium
Margrethe Vestager langer ud efter Apples monopol i App Store: “Hvorfor accepterer vi, at der kun er én app-store på vores telefon?"
Interview: Apple kan ikke blive ved med at sidde på eneretten til at hente apps til iPhones. Det mener den danske konkurrencekommissær Margrethe Vestager, der har indledt en sag mod selskabet. “Hvis først du har købt en iPhone, så har Apple monopol gennem sin App Store,” siger Vestager til Computerworld.
CIO
Der findes ikke noget vigtigere for din virksomhedskultur end psychological safety
Klumme: Forskningen er entydig: Vidensarbejde er mere effektiv, når du tør stille spørgsmål, rejse kritik og indrømme fejl helt uden frygt for at blive straffet eller gjort til grin. Hvis du ikke har fokus på denne del af din virksomhedskultur, så lever din virksomhed og dine medarbejdere ikke op til deres fulde potentiale.
White paper
Har du både dine applikationer og dit hoved i skyen?
Kan du nikke ja til en eller flere af disse situationer? • I bruger mange cloud-applikationer • I logger ind fra flere lokationer • I logger ind fra flere forskellige typer af devices Så kan du få stort udbytte af at læse dette whitepaper … Hver dag tilgår, navigerer og arbejder jeres medarbejdere i de applikationer, I har liggende i ”skyen”. Antallet af cloud-baserede applikationer stiger eksplosivt, så hvordan sikrer I ADGANGEN til dem og til de data, som applikationerne indeholder? Vel at mærke uden at gå på kompromis med BRUGERVENLIGHEDEN? Løsningen er Access Management, som er hovedtemaet for dette whitepaper.