Artikel top billede

(Foto: Kai Wenzel)

Engelske Android-brugere lægger sag an mod Google: Kræver erstatning på 920 millioner pund

I et massesøgsmål kræver knap 20 millioner engelske Android-brugere en erstatning på 920 million pund fra Google. Søgsmålet hævder, at den nedskæring på 30%, som Google tager fra digitale køb i sin appbutik, er overdreven og uretfærdig.

Google står over for en enorm erstatningsag på 920 millioner pund svarende til over otte milliarder kroner i England.

Det er nemlig hvad et massesøgsmål på vegne af 19,5 millioner Android-brugere kræver af Google, som de mener har forvredet konkurrencen i Google Play Store ved at lade brugerne betale Googles afgift på 30 procent.

Det skriver BBC.

Søgsmålet, der føres af an af Lis Coll, der er tidligere formand for forbrugerpolitik hos Consumer Advice, hævder, at Googles andel på 30 procent for alle digitale køb i sin appbutik, er overdreven og uretfærdig.

Det er ifølge søgsmålet i strid med EU’s konkurrenceregler.

"Google overtrådte europæiske og britiske konkurrencelove med 30 procents-tillægget og overbelaster derfor millioner af app-brugere, der foretager køb via Play-butikken," lyder det fra søgsmålet, som også mener, at forbrugerne ikke har andre alternativer end at betale de gebyrer, der er fastsat af Google.

Google finder dog ikke kritikken korrekt, og i en meddelelse pointerer selskabet, at det konkurrerer "energisk og retfærdigt" for udviklere og forbrugere, og dets gebyrer er "sammenlignelige med konkurrenternes."

Google hævder desuden til, at de fleste Android-telefoner kommer forudindlæst med mere end en appbutik, og at 97 procent af udviklerne intet servicegebyr betaler, fordi deres apps er gratis.

Også Apple har mødt lignende sager om konkurrenceforvridende forhold i sin appbutik.

Det er navnlig kommet på dagsordenen, efter at spiludvikleren af det populære spil Fortnite, Epic Games, er gået forrest i kampen mod de to giganter.

Først valgte Epic Games at lancere det populære spil uden for Googles Play Store. Samtidig har selskabet klaget over Apple til både de britiske og europæiske myndigheder.

Konkurrenceforholdene i app-butikkerne er også kommet højt på agendaen i EU.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Ed A/S
Salg af hard- og software.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Digital vækst 2024

På Digital Vækst 2024 bringer vi danske virksomheders organisation, forretning og data i spil samt spejler dem i det, som teknologipartnerne bringer til fadet. Konferencen bliver tætpakket med dygtige digitale ledere og frontkæmpere fra ind- og udland. De har én opgave på dagsordenen: At inspirere dig til at træffe de rigtige forretningsmæssige, teknologiske og strategiske valg i 2024, som kan sikre vækst for dig.

19. marts 2024 | Læs mere


Cyber Threats 2024: Sådan arbejder de IT-kriminelle – og sådan beskytter du dig

De cyberkriminelle har udviklet sig betydeligt, arbejder professionelt, fleksibelt og udnytter hinandens specifikke kompetencer – omtrent som en velsmurt koncern med klar ansvarsfordeling – og har ofte en klar politisk eller kommerciel motivation. Det stiller også nye krav til din tilgang til cybersikkerhed, og på Cyber Threats 2024 får du viden, som gør dig i stand til bedre at prioritere, planlægge og eksekvere en tidssvarende cybersikkerhedsstrategi.

20. marts 2024 | Læs mere


AI Impact Day: Har du styr på risiko og governance – og er du klar til AI Act?

AI og Machine Learning har for længst gjort sit indtog i centrale, kritiske forretningssystemer, og både udviklere, platformleverandører og koncerner er begyndt at udforske mulighederne. På dette eksklusive event dykker vi ned i AI's indflydelse på fremtidens forretnings- og IT-drift. Men vi ser også på, hvordan du mest effektivt arbejder med governance og risikostyring på dine AI-projekter.

21. marts 2024 | Læs mere