Artikel top billede

Eksplosiv stigning i ransomware-løsesummer: Fire ud af fem hackergrupper kræver over 10 millioner dollar

Ransomware-angreb bliver flere og flere, og samtidig forlanger hackergrupper langt større løsesummer end tidligere. Det viser en ny analyse fra Barracuda Networks.

Ransomware-angreb bliver flere og flere - men de bliver også langt mere bekostelige.

Fire ud af fem hackergrupper forlanger nu mere end 10 millioner dollar i løsesum.

Det viser en ny analyse fra it-sikkerhedsselskabet Barracuda Networks, der kan konstaterer, at den gennemsnitlige løsesum er steget til over 63 millioner kroner per angreb i perioden fra august 2020 til juli 2021.

Barracuda har analyseret 121 ransomware-hændelser i perioden, og her viser det sig, at der forekommer 64 procent flere angreb sammenlignet med samme periode sidste år.

"Cyberkriminelle bruger filer og links til at inficere netværk og hermed beslaglægge mailkonti, data og kritiske filer, indtil virksomheden betaler en løsesum. Antallet af ransomware-angreb er desværre stigende - og det samme gælder de løsesummer, der forlanges," lyder det fra Peter Gustafsson, nordisk ansvarlig i Barracuda Networks, i en meddelelse.

Tre tendenser for 2021

Barracuda Networks peger på, at der især er tre tendenser, der gør sig gældende for ransomware-angreb i 2021.

Den første tendens er, at hackergrupperne går efter at lamme hele infrastrukturen. 57 procent af angrebe var direkte rettet mod infrastrukturen, hvor det i samme periode sidste år kun var 18 procent. Dette skyldes iføle Barracuda, at angreb hurtigt udvikler sig til "software supply chain-angreb," hvor hackerne kan nå ud til flere virksomheder i et forsøg.

"Cyberkriminelle har nærmest udelukkende profit for øje. De starter derfor ofte med små organisationer, der er forbundet til større mål. Derfra arbejder de sig op. Derfor er det vigtigt, at de af os, der arbejder med it-sikkerhed, formår at skabe sofistikeret teknologi, der let kan bruges af både små og store virksomheder," lyder det fra Peter Gustafsson.

Den anden tendens er, at de cyberkriminelle ofte angriber amerikanske virksomheder, men hvor angrebet udbreder sig til resten af kloden efterfølgende.

"Et angreb starter ofte med en enkelt bruger. Det kan for eksempel være i hovedkvarteret i USA, hvorfra hackerne får adgang til afdelinger i andre lande. Derfor bør man overveje, om det er en god ide at dele adgangskoder, domæner eller lignende på tværs af landegrænser, fordi det potentielt gør ens virksomhed sårbar,” siger Peter Gustafsson.

Den tredje tendens er, at løsesummen stiger markant. Selvom gennemsnittet nu er over 10 millioner dollar, så er der flere eksempler på, hvor løsesummen er helt op mod 50 millioner dollar.