Artikel top billede

(Foto: istockphoto.com)

Otte teknologier som enhver it-leder og iværksætter bør kende

Klumme: Vi bør droppe tanken om at være forandringsparate og i stedet blive forandringsskabende. Derfor skal vi skal læse op på nogle af de væsentligste teknologier, så vi kan vurdere, hvorvidt de kan betyde en konkurrencefordel for os frem for en trussel.

Denne klumme er et debatindlæg og er alene udtryk for forfatterens synspunkter.

Hvilke teknologier kommer til at påvirke min branche?

Jeg får hver uge spørgsmålet fra virksomhedsledere, mellemledere og iværksættere, der ønsker at vide, om de mest disruptive teknologier, der findes derude, også kommer til at påvirke dem.

Ofte kan det være svært at forestille sig, hvordan det vil ske, og derfor har vi en tendens til at lægge overvejelserne på hylden og krydse fingre for, at det ikke sker for lige præcis os.

Pointen er blot, at det kommer til at ske. Det er ikke noget, vi vælger eller fravælger.

Derfor bør vi droppe tanken om at være forandringsparate og i stedet blive forandringsskabende.

Det vil i praksis blandt andet sige, at vi skal læse op på nogle af de væsentligste teknologier, så vi kan vurdere, hvorvidt de kan betyde en konkurrencefordel for os frem for en trussel.

Nedenfor er otte teknologier, man bør kende som it-virksomhed i dagens Danmark. Nogle vil være mere relevante for dig end andre.

Brug fem minutter på at læse dem igennem og dyk så dybere ned i dem af dem, hvor du ser muligheder og perspektiver i forhold til jeres forretning.

Tag kontakt til nogle virksomheder herhjemme eller i udlandet, der måske allerede har taget dem i brug, og lær af dem - og etablér eventuelt et samarbejde.

Og husk, at forandring ikke er noget, vi skal være parate til. Forandring er noget, vi skaber.

Energi og atter energi

Prisen på såkaldte lithiumion-batterier vil ifølge Mc-Kinsey falde med en tredjedel i løbet af de næste 10 år.

Det vil have en stor betydning ikke blot for elbilerne, men også for renewable energy.

Arbejder du med transport, energi, olie eller gas bør du derfor sætte dig dybere ind i denne udvikling.

Avancerede materialer

Evnen til at manipulere eksisterende materialer på et molekylært niveau har allerede betydet markante innovationer indenfor eksempelvis solbriller, cykelstel og medicinsk udstyr.

I fremtiden vil forskerne i stigende grad kunne påvirke disse nanomaterialer, og det vil have store implikationer og muligheder for alle, der arbejder indenfor sundhedsindustrien, design, rengøring, reparation m.v.

Tingene flytter sig selv

Fremtiden med selvkørende biler har du efterhånden hørt om til hudløshed.

Spørgsmålet er hvornår og hvordan.

Tænk bilerne sammen med droneteknologien som bud på, hvorledes alle indenfor transport, distribution og logistik bør genoverveje, hvorledes de skaber værdi i fremtiden.

Mere og mere vil handle om service og samarbejde og mindre og mindre omkring den rent fysiske leverance og personalet til denne del.

Robotterne kommer

Vi har råbt det længe, men nu sker det.

Salget af industrielle robotter er igennem det seneste årti eksploderet med vækstrater på flere hundrede procent. Danmark er ved at være godt med – blandt andet takket være innovationerne i Odense.

Industrien i sig selv forventer en samlet omsætning på over 500 milliarder kroner inden år 2025, men det interessante er implikationerne for alle de små og mellemstore virksomheder, der arbejder med produktion, vedligehold, rengøring og kirurgi.

Er du indenfor disse sektorer, eller samarbejder du med dem, så ved du, hvad du skal begynde at læse op på nu.

3D-print

Dette er en revolution, som langt de fleste brancher er nødt til at kigge nærmere på.

Det er en teknologi, som én gang for alle kommer til at redefinere salg og distribution af fysiske produkter.

Vi kan meget vel gå en fremtid i møde, hvor du ikke køber sko, men køber designet til en sko og så selv printer den derhjemme.

Denne demokratisering af ejerskab indeholder både store muligheder og trusler for eksisterende forretningsmodeller.

Og vidste du for resten, at det i dag er billigere at 3D-printe et hus i Kina, end det er at bygge det på konventionel vis?

Mobilt internet

Mange opfatter måske ikke bredbånd som en disruptiv teknologi, men det har det i høj grad været.

Eksempelvis udnyttede Netflix teknologien til at disrupte Blockbuster på en måde, hvor det godt nok tog otte år at forfine teknologien, men herefter kun to år at lukke en fysisk butikskæde med en omsætning på over 30 milliarder kroner.

Teknologien, der muliggjorde alt dette, var ikke alene Netflix’ egen streamingtjeneste, men i høj grad bredbåndsteknologien, der pludselig var så hurtig og stabil, at den fungerede for musik- og serie-elskerne i praksis.

Tilsvarende vil det mobile internet være en disruptiv teknologi i det kommende årti.

Flere end 2,5 milliarder mennesker vil i løbet af de næste 5-10 år få adgang til mobilt internet.
Det vil åbne kæmpe muligheder for alle danske virksomheder, der tænker i eksport og anvender mobile kanaler til deres storytelling, markedsføring, salg etc.

Watson vandt i Jeopardy

Da det lykkedes robotten Watson at vinde i Jeopardy, gik det op for mange, at vi allerede er langt fremme, når det kommer til machine learning, kunstig intelligens etc.

Accenture forudsiger, at flere end 140 millioner vidensmedarbejdere vil have mistet deres jobs inden 2025 pga. disse fremadstormende teknologier.

Det vil eksempelvis påvirke de juridisk tunge brancher, mediedækning og meget andet.

Arbejder I med viden og formidling, så skal I dykke dybere ned i dette … nu!

Internet of Things (IoT)

Vi lever i dag i en verden, hvor 99 procent af alle fysiske objekter ikke er koblet elektronisk op, så de kan modtage og sende data.

Dette vil radikalt forandre sig i fremtiden, og denne forandring kaldes for IoT.

Det vil sige, at hidtil døde ting bliver levende i den forstand, at de kan modtage og sende data og dermed interagere med hinanden og verden omkring sig.

Arbejder du med design, kommunikation, markedsføring, sundhed og så at sige alt andet, hvor det kan være nyttigt at indsamle og udnytte viden, så skal du have læst op på IoT-bølgen.

Klummer er læsernes platform på Computerworld til at fortælle de bedste historier, og samtidig er det vores meget populære og meget læste forum for videndeling.

Har du en god historie, eller har du specialviden, som du synes trænger til at blive delt?

Læs vores klumme-guidelines og send os din tekst, så kontakter vi dig - måske bliver du en del af vores hurtigt voksende korps af klummeskribenter.