Artikel top billede

Podcasts: Bag om en af historiens vildeste ekspeditioner

I år er det 100 år siden, at Knud Rasmussen og hans fæller drog ud på den 18.000 kilometer lange 5. Thuleekspedition. Her gennemførte man ikke bare verdenshistoriens længste slæderejse, men også en af de mest imponerende videnskabelige indsamlinger af viden om mennesker, livsvilkår og kultur i det barske nord.

Da dronningen besøgte Grønland for lidt over en uge siden var det ikke for at fejre 100-året for en af verdenshistoriens mest imponerende og fysisk strabadserende opdagelsesrejser. Men det kunne det sådan set lige så godt have været.

I 1921 stod den 5. Thuleekspedition nemlig ud på det, der under ledelse af polarforskeren Knud Rasmussen blev en tre år og 18.000 kilometer lang slæderejse fra Grønland via nordkysten af Canada og Alaska og hele vejen til Stillehavet og Sibirien.

Det er stadig den længste slæderejse, der nogensinde er foretaget, og på alle måder en helt vild bedrift.

Samtidig var ekspeditionen en videnskabelig satsning, der med stor grundighed og succes dokumenterede et betydeligt fælles gods af sprog og myter hos arktiske folk på tværs af et enormt geografisk område.

Denne viden har været med til at skabe den selvbevidsthed, der bl.a. præger det moderne Grønland, som ellers internationalt mest høster opmærksomhed med diskussioner om råstoffer, selvstændighed, infrastruktur og om, hvilke stormagter der skal have lov at blande sig.

Nationalmuseet har produceret en podcastserie om ekspeditionen, nemlig Slædesporet. Her kan man høre om ekspeditionen, om Knud Rasmussen og om grønlænderne Arnarulunnguaq og hendes fætter Qâvigarssuaq Miteq, der som de eneste tre var med hele den lange vej.

Ja, i almindelighed vurderes det, at Arnarulunnguaq bærer en meget stor del af æren for, at Knud Rasmussen selv overlevede den lange færd.

Slædesporet er mærkværdigvis svær at finde på gængse podcasttjenester, men man kan lytte til den her.

I den velproducerede podcastserie, Den yderste grænse – som vi tidligere har omtalt – kan man også høre dedikerede afsnit om både Knud Rasmussen og om Arnarulunnguaq. Du kan læse mere om podcastserien på hjemmesiden her, og den ligger heldigvis på både Apples podcasttjeneste, på Podimo og flere andre steder.
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Also A/S
Salg af serviceydelser inden for logistik, finansiering, fragt og levering, helhedsløsninger, digitale tjenester og individuelle it-løsninger.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
People Tech 2023: Sådan gør du din gode arbejdsplads endnu bedre

Du får indsigt i de nyeste trends, hvor udviklingen går hen, masser af inspiration fra andres erfaringer samt god tid til netværk – og værdifuld indsigt i mulighederne for at effektivisere løn- og HR-processer, understøtter nye arbejdsformer og helt basalt skabe grundlaget for at skabe en bedre og mere attraktiv arbejdsplads.

13. december 2023 | Læs mere


Computerworld Cyber Briefing

Én gang om måneden leverer Computerworld Event et 30 minutters Cyber Briefing, hvor du får overblik over de mest aktuelle angreb, største trusler og tendenser samt giver dig gode råd, der kan implementeres direkte i din it-sikkerhedsafdeling. Tema: Trusselsvurderinger – hvorfor er de så forskellige?

19. december 2023 | Læs mere


Secure Access Service Edge - SASE: Sådan styrker du tilgangen til netværkssikkerhed i skyen og skaber et robust cyberforsvar

Bliv klogere på nogle af de udfordringer, som en SASE-løsning effektivt kan håndtere. Du får inspiration til, hvordan du implementerer en cloudbaseret SASE-strategi i din organisation – og hvorfor du bør gøre det. Og så dykker vi ned i nogle af de trends og tendenser, som betyder, at mange virksomheder og organisationer udskrifter deres klassiske netværkssikkerhedstilgang med en SASE-strategi.

16. januar 2024 | Læs mere