Artikel top billede

Podcasts: Bag om en af historiens vildeste ekspeditioner

I år er det 100 år siden, at Knud Rasmussen og hans fæller drog ud på den 18.000 kilometer lange 5. Thuleekspedition. Her gennemførte man ikke bare verdenshistoriens længste slæderejse, men også en af de mest imponerende videnskabelige indsamlinger af viden om mennesker, livsvilkår og kultur i det barske nord.

Da dronningen besøgte Grønland for lidt over en uge siden var det ikke for at fejre 100-året for en af verdenshistoriens mest imponerende og fysisk strabadserende opdagelsesrejser. Men det kunne det sådan set lige så godt have været.

I 1921 stod den 5. Thuleekspedition nemlig ud på det, der under ledelse af polarforskeren Knud Rasmussen blev en tre år og 18.000 kilometer lang slæderejse fra Grønland via nordkysten af Canada og Alaska og hele vejen til Stillehavet og Sibirien.

Det er stadig den længste slæderejse, der nogensinde er foretaget, og på alle måder en helt vild bedrift.

Samtidig var ekspeditionen en videnskabelig satsning, der med stor grundighed og succes dokumenterede et betydeligt fælles gods af sprog og myter hos arktiske folk på tværs af et enormt geografisk område.

Denne viden har været med til at skabe den selvbevidsthed, der bl.a. præger det moderne Grønland, som ellers internationalt mest høster opmærksomhed med diskussioner om råstoffer, selvstændighed, infrastruktur og om, hvilke stormagter der skal have lov at blande sig.

Nationalmuseet har produceret en podcastserie om ekspeditionen, nemlig Slædesporet. Her kan man høre om ekspeditionen, om Knud Rasmussen og om grønlænderne Arnarulunnguaq og hendes fætter Qâvigarssuaq Miteq, der som de eneste tre var med hele den lange vej.

Ja, i almindelighed vurderes det, at Arnarulunnguaq bærer en meget stor del af æren for, at Knud Rasmussen selv overlevede den lange færd.

Slædesporet er mærkværdigvis svær at finde på gængse podcasttjenester, men man kan lytte til den her.

I den velproducerede podcastserie, Den yderste grænse – som vi tidligere har omtalt – kan man også høre dedikerede afsnit om både Knud Rasmussen og om Arnarulunnguaq. Du kan læse mere om podcastserien på hjemmesiden her, og den ligger heldigvis på både Apples podcasttjeneste, på Podimo og flere andre steder.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
EG Danmark A/S
Udvikling, salg, implementering og support af software og it-løsninger til ERP, CRM, BA, BI, e-handel og portaler. Infrastrukturløsninger og hardware. Fokus på brancheløsninger.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
EA Excellence Day

Hvad er det, der gør it-arkitektens rolle så vigtig? Og hvad er det for udfordringer inden for områder som cloud, netværk og datacentre, som fylder hos nogle af landets bedste it-arkitekter lige nu? Det kan du her høre mere om og blive inspireret af på denne konference, hvor du også får lejlighed til at drøfte dette med ligesindede.

23. april 2024 | Læs mere


AI Business Excellence Day – sådan folder du mulighederne ud

Mange danske virksomheder har eksperimenteret med AI-projekter af begrænset omfang, men kun de færreste har for alvor udforsket mulighederne i storskala. Det gør vi her! Du vil blandt andet få mulighed for at se eksempler på, hvordan AI kan anvendes som accelerator i storskala og skubber til grænserne for, hvordan det er muligt at integrere teknologien, så potentialet for alvor foldes ud.

24. april 2024 | Læs mere


Unbreakable - sådan sikrer du dig vedvarende og uafbrudt adgang til dine data

Vi dykker ned i værdien af en stabil og pålidelig storage-platform og hvilke muligheder der findes, for at sikre den højeste grad af redundans og tilgængelighed. Områder som date-beskyttelse og cyber-sikkerhed vil også blive berørt.

25. april 2024 | Læs mere