USA-valg et gennembrud for e-valg

40 millioner amerikanere stemte elektronisk på de 175.000 opstillede stemmemaskiner til gårsdagens præsidentvalg. Med blot 1.100 indrapporterede fejl er der tale om et jordskred for elektroniske valg, mener valg-organisationer. Kritikerne er bekymrede for sikkerheden.

Det amerikanske præsidentvalg blev et gennembrud for elektroniske valgmaskiner.

I alt stemte omkring 40 millioner amerikanere via et af de 175.000 opstillede elektroniske touch screen-apparater.

Der meldes generelt om tilfredshed, selv om der var tekniske problemer i stort set alle delstater, der anvendte apparaterne.

Mange fejl kan forklares
De hørte dog til i den mindre ende, og de fleste skyldtes dårligt uddannet personale eller misforståelser fra vælgernes side. Blot omkring seks procent af de 27.500 rapporterede valgfejl stammede fra de elektroniske maskiner.

- Vi har slet ikke oplevet de samme massive problemer med de elektroniske afstemninger, som vi har haft i tidligere valg. Det er min fornemmelse, at problemerne med dette valgs elektroniske afstemninger ikke var større end så mange andre problemer, siger Doug Chapin fra valg-forskningsprojektet Election Reform Information Project til Cnet.

Den holdning deles af brancheorganisationen ITAA som peger på, at de 40 millioner amerikanere, der stemte elektronisk, hver har afgivet måske 10 stemmer på de mange forskellige emner, som amerikanerne skulle stemme om.

Det betyder, at langt de fleste stemmer er blevet afgivet uden problemer, påpeger ITAA.

Fortsat grund til bekymring

Alligevel har brugen af de elektroniske apparater rejst bekymring i flere organisationer, der overvåger elektroniske valg.

Der blev rapporteret i alt 1.181 maskinfejl. Og selv om det næppe kan have påvirket resultatet, hvor George W. Bush slog John Kerry med anslået 3,5 millioner stemmer ud af 114 millioner afgivne stemmer, er der fortsat grund til bekymring.

- For vi ved ikke reelt, hvordan det er gået med apparaterne. Det er meget vanskeligt at afgøre, fordi det ikke er blevet registreret, hvordan de har opført sig, siger Peter Neumann, chefforsker på det internationale computer-forskningscenter.

Den holdning deler forskellige græsrødder, som overvågede valget. De mener, at det amerikanske valg har været præget af mange store fejl, fordi der har manglet fælles tekniske standarder og fælles procedurer.

Organisationerne er desuden bekymrede over de stemmemaskiner, som ikke har trykt en papirkvittering eller på anden måde registreret stemmen til vælgeren efter endt stemmeafgivelse.

Det amerikanske organ, der følger valget, National Committee of Voting Integrity (NCVI), vurderer, at der vil gå flere uger, inden den har et overblik over omfanget af problemerne med de elektroniske stemmemaskiner.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Despec Denmark A/S
Distributør af forbrugsstoffer, printere, it-tilbehør, mobility-tilbehør, ergonomiske produkter, kontor-maskiner og -tilbehør.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
AI Business Excellence Day – sådan folder du mulighederne ud

Mange danske virksomheder har eksperimenteret med AI-projekter af begrænset omfang, men kun de færreste har for alvor udforsket mulighederne i storskala. Det gør vi her! Du vil blandt andet få mulighed for at se eksempler på, hvordan AI kan anvendes som accelerator i storskala og skubber til grænserne for, hvordan det er muligt at integrere teknologien, så potentialet for alvor foldes ud.

24. april 2024 | Læs mere


Unbreakable - sådan sikrer du dig vedvarende og uafbrudt adgang til dine data

Vi dykker ned i værdien af en stabil og pålidelig storage-platform og hvilke muligheder der findes, for at sikre den højeste grad af redundans og tilgængelighed. Områder som date-beskyttelse og cyber-sikkerhed vil også blive berørt.

25. april 2024 | Læs mere


OT og IT: Modernisér produktionen og byg sikker bro efter et årelangt teknologisk efterslæb

Moderne produkter skal have mere end strøm for at fungere – og deres navlestreng skal ikke klippes når de forlader fabrikshallen. På denne konference kan du derfor lære mere om hvordan du får etableret det sikre setup når der går IT i OT.

30. april 2024 | Læs mere