Artikel top billede

(Foto: Dan Jensen)

Tre ting, jeg har lært på den hårde måde af at etablere tre startups

Klumme: Man lærer af de knubs, man får på rejsen, og efter at have grundlagt tre forskellige SaaS-startups, har jeg især lært tre ting.

Denne klumme er et debatindlæg og er alene udtryk for forfatterens synspunkter.

Det gamle ordsprog lyder, at nogle gange er det rejsen, der er målet i sig selv.

Jeg er grundlægger af og CTO for Storyblok, men det lå ikke i kortene, at det skulle blive sådan.

Jeg har tidligere grundlagt to andre SaaS-orienterede startups, hvilket har lært mig så inderligt meget om, hvordan man opbygger en ide og fører den ud i livet, hvordan man fejler – og undgår det – og hvordan man passer på sig selv og sine nærmeste, når burnout-perioder rammer.

Så her er en kort liste over de ting, som jeg har lært af at have grundlagt tre startups, som jeg håber, kan komme andre til gode.

Opbyg dit publikum først

Når folk har en forretningside, så starter de oftest med at udvikle et produkt. Efter at brugt måneder eller endda år, lancerer de produktet og venter derefter på, at kunderne kommer.

Det svarer til at åbne en butik i en by uden indbyggere.

I stedet bør det første, du gør, være at identificere den målgruppe, som skal bruge dit produkt og skabe et interesseret publikum via en content channel.

Det kan være via blogs, YouTube-videoer eller ved regelmæssigt at dele indhold via sociale medier om eksempelvis de problematikker, som målgruppen kender til, og som du har for øje at løse med dit produkt.

Så snart du har en solid følgerskare, vil det være langt lettere at banke på kundernes dør med dit produkt. Oftest kommer de helt af sig selv.

Kreativt indhold er desuden nok den bedste og billigste måde at drive trafik til din webside, men det skal være autentisk og have en reel værdi for målgruppen.

Vi oplever vi stadig, at nogle af vores første blogs, som vi skrev for fem år siden, driver nye kunder frem. Vi skrev dengang artikler om, hvordan man optimerer hjemmesidehastigheder, og hvad et headless CMS egentlig er, hvilket placerede os i toppen af Googles søgesider.

Det hjalp os til at forstå, hvad folk søger efter (og dermed efterspørger), og byggede derefter vores produkt ud fra det.

Automatiser ALT

Vi lever heldigvis i en tid, hvor alle trivielle og manuelle opgaver kan automatiseres.

Når du har gjort en handling tre gange i træk, så spørg dig selv, om det virkelig er tiden værd, eller om det ikke i stedet var værd at forsøge at automatisere processen via softwarerobotter (RPA'er).

At automatisere gentagne og trivielle opgaver, hvor det er muligt, frigiver uanede mængder tid til at forretningsudvikle, og det giver dig mulighed for hurtigt og effektivt at skalere, uden at det nødvendigvis kræver flere hænder til at klare uproduktive, trivielle opgaver.

Vi strømlinede og automatiserede store dele af vores forretning tidligt - eksempelvis fakturering og support, hvilket betød, at vi kunne håndtere omkring 25.000 kunder, selv om vi kun var mig og min medstifter i virksomheden.

Husk, hvem du gør det for

Rejsen til en succesfuld startup er lang, og på vejen vil du unægtelig ende i situationer, hvor du har lyst til at give op.

Det er de øjeblikke, hvor du har brug for familie og venner til at motivere dig og gribe dig, inden du giver op.

Især hvis du er en solo-grundlægger sker det ofte, at man isolerer sig i arbejde, hvilket oftest fører til fiasko.

Hvis du står og spørger dig selv, om du burde prioritere arbejde over familien, så bør du stoppe op og tænke over, om det virkelig er nødvendigt at ofre det ene for det andet.

Succesfulde personer ønsker at have begge dele på samme tid, og det er afgørende, at du udvikler evnerne til at balancere arbejde og privatliv.

Når en virksomhed startes, sker det ofte, at du er nødt til at arbejde 12-16 timer om dagen for at lykkes.

Det kan lade sig gøre i korte perioder, men det må aldrig blive normalen og bør i stedet håndteres.

Står du selv i sådan en situation, så spørg dig selv, om hvordan du skulle kunne styre et helt team, hvis du ikke engang kan styre din egen tid.

Klummer er læsernes platform på Computerworld til at fortælle de bedste historier, og samtidig er det vores meget populære og meget læste forum for videndeling.

Har du en god historie, eller har du specialviden, som du synes trænger til at blive delt?

Læs vores klumme-guidelines og send os din tekst, så kontakter vi dig - måske bliver du en del af vores hurtigt voksende korps af klummeskribenter.