Artikel top billede

(Foto: PR-Foto)

10 politikredse har gennem to år brugt ressourcer på at efterforske samme svindelhjemmeside

Gennem to år har mere end 10 ud af Danmarks i alt 14 politikredse brugt ressourcer på uafhængigt af hinanden at efterforske samme svindelhjemmeside. Centerchef for politiets it-kriminalitets-afdeling svarer på kritikken.

Når cyberkriminalitet bliver anmeldt, ryger det - alt efter karakteren - ind til en af det danske politis cyberkyndige enheder - det kan være enten National Cyber Crime Center (NC3) eller Nationalt Center for It-Kriminalitet (NCIK).

Men i en særlig sag om en svindelplatform er det nu kommet frem, at mindste 10 af de danske politikredse på samme tid har brugt ressourcer på at efterforske samme sag - uahængigt af hinanden.

Det skriver DR.

Hen over de sidste to år har politiet modtaget mindte 48 anmeldelser fra borgere, der er blevet svindlet for i alt 12 millioner kroner gennem bitcoin-hjemmesiden Qteck.io.

Anmelderne troede, at de gennem siden købte bitcoins og andre værdipapirer, men da de ville trække deres penge ud, ville Qteck ikke udvbetale summerne.

Hver af anmeldelserne er i stedet for at blive samlet i én efterforskningssag blevet behandlet lokalt i den kreds, som hver anmelder bor i.

Og denne metode møder kritik. Til DR siger politiforsker Adam Diderichsen fra Københavns Professionshøjskole:

"Problemet er, at hvis man først har spredt sagerne ud i kredsene, så opdager man måske ikke, at den sag, man sidder og efterforsker i én kreds, hænger sammen med en sag, som nabokredsen efterforsker eller en kreds et helt andet sted i landet."

I DRs podcastserie om bitcoin-bedraget forholder NCIK's centerchef Jesper Kracht sig til kritikken:

"Vi gjorde politikredsene opmærksomme på, at uagtet at nogle af de her Qteck-sager måske hænger sammen, så skal de være opmærksomme på, at de ligger i forskellige politikredse. Og det er ikke optimalt. Det er vi fuldstændige enige i," lyder det.

Politet har efterførlgende slået efterforskningenn af de 48 anmeldelser sammen i én enhed, oplyser National Enhed for Særlig Kriminalitet (NSK), som LCIK hører under.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Fiftytwo A/S
Konsulentydelser og branchespecifikke softwareløsninger til retail, e-Commerce, leasing og mediebranchen.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
OT og IT: Modernisér produktionen og byg sikker bro efter et årelangt teknologisk efterslæb

Moderne produkter skal have mere end strøm for at fungere – og deres navlestreng skal ikke klippes når de forlader fabrikshallen. På denne konference kan du derfor lære mere om hvordan du får etableret det sikre setup når der går IT i OT.

30. april 2024 | Læs mere


Roundtable for sikkerhedsansvarlige: Hvordan opnår man en robust sikkerhedsposition?

For mange virksomheder har Zero Trust og dets principper transformeret traditionelle tilgange til netværkssikkerhed, hvilket har gjort det muligt for organisationer at opnå hidtil usete niveauer af detaljeret kontrol over deres brugere, enheder og netværk - men hvordan implementerer man bedst Zero Trust-arkitekturer i et enterprise set up? Og hvordan muliggør Zero Trust-arkitekturen, at organisationer opnår produktivitetsfordele med AI-værktøjer samtidig med, at de forbliver sikre i lyset af fremvoksende trusler?

01. maj 2024 | Læs mere


ERP-trends 2024

Bliv derfor inspireret til, hvordan du kan optimere dine systemer og processer når af nogle af de fremmeste eksperter på ERP-markedet dele deres iagttagelser af det aktuelle marked og vurderinger af, hvad vi har i vente de kommende 3-5 år. Vi sætter også fokus på, hvordan udviklingen kommer til at påvirke din organisation, hvordan du bedst forbereder og planlægger ERP-indsatsen og om, hvilke faldgruber du skal være opmærksom på.

02. maj 2024 | Læs mere