Artikel top billede

Auktion: Sjælden bog med Tycho Brahes instrumenter under hammeren

Med en smule held og lidt penge på lommen kan ultrasjælden udgave af den banebrydende danske astronoms bog Icones instrumentorum fra 1596 i denne uge blive din.

Tycho Brahe (1546-1601) betragtes som grundlægger af den moderne, observerende astronomi og var så vidt vides den første, der registrerede en supernova – selv om han nu oprindelig mente, at det var en ny, klar stjerne.

Han opfandt også en lang række instrumenter, der kunne hjælpe med at kortlægge himmellegemernes placering og bevægelser.

Nu kommer en ekstremt sjælden udgave af Tycho Brahes Icones instrumentorum på auktion hos Bruun Rasmussen til en vurdering på mellem 300.000-500.000 kr.

I bogen er 18 af Brahes instrumenter gengivet som helsides træsnit, og udgaven fra 1596 betragtes ellers som uopdrivelig. Blot tre andre eksemplarer foruden dette er kendt og befinder sig på henholdsvis Østrigs Nationalbibliotek, Wroclaw Universitetsbibliotek og Kungliga biblioteket i Stockholm.

Auktionen finder sted i auktionshusets lokaler Bredgade den 8. juni kl. 16. Læs mere på Bruun Rasmussens hjemmeside.

De astronomiske instrumenter blev skabt af Tycho Brahe og hans medarbejdere fra 1570'erne til hans død i 1601 – mange af dem i hans tid på øen Hven mellem 1576 og 1597. Efter hans død blev instrumenterne opbevaret i en kælder i Prag, hvor de desværre blev ødelagt under urolighederne i 1619.

Brahe var en banebrydende astronom og en af de første, der baserede sine studier på systematiske observationer. Men han ramte heller ikke altid helt inden for skiven. Tycho Brahe fastholdt eksempelvis, at solen bevægede sig om jorden, samt at astrologi var fuldgod videnskab.

Desuden var han en stridbar herre, der mistede halvdelen af sin næse i en duel – og som for øvrigt mente, at de besværlige bønder på Hven bare skulle klappe i og makke ret.

Under Frederik 2. blev Brahes levned og forskning gavmildt finansieret af staten. Men han faldt i unåde under Christian 4. og blev vist også træt af den konstante ballade på Hven, forlod Danmark og tilbragte sine sidste år i Prag.
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
EG Danmark A/S
Udvikling, salg, implementering og support af software og it-løsninger til ERP, CRM, BA, BI, e-handel og portaler. Infrastrukturløsninger og hardware. Fokus på brancheløsninger.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Cybersecurity Excellence Day 2023

Sikkerhed er et vidt begreb, og antallet af produkter og services nærmest eksploderer i takt med, at trusselsbilledet bliver stadig mere mudret og faretruende. På årets Cybersecurity Excellence Day kommer vi hele vejen rundt, så du får et solidt grundlag for at skelne mellem de aktuelt mest værdifulde teknologier fra buzzwords og ny vin på gamle flasker.

07. juni 2023 | Læs mere


Årets CIO 2023

Vi skal finde Årets CIO 2023 og den kvinde eller mand, som i et helt år kan bryste sig af at være landets bedste CIO og løfte arven efter Årets CIO 2022 Ann Fogelgren fra GN og de 16 andre, der løb med prisen før hende.

08. juni 2023 | Læs mere


B2B automatisering

Globale software- og udviklerhuse såsom Microsoft, IBM, Salesforce og SAP mangedobler i disse år deres investeringer i udvikling af teknologi, der integrerer automatisering i ERP-platforme og andre forretningskritiske services. Du får konkret viden om, hvordan stadig flere koncerner samt mindre og mellemstore virksomheder allerede i dag konverterer processer, så langt de fleste sager håndteres automatisk, mens kun et mindretal behandles manuelt.

14. juni 2023 | Læs mere