Artikel top billede

(Foto: Computerworld)

Morgen-briefing: Dansk EU-klage over Google går verden rundt / Rettighedssalg booster Formpipes omsætning / Amerikansk abort-afgørelse skaber privacy-frygt: Kan menstruations-apps sladre?

Dansk EU-klage over Google går verden rundt. Rettighedssalg booster Formpipes omsætning. Forening advarer: Danmark tøver med iværksætter-investeringer. Forening advarer: Danmark tøver med iværksætter-investeringer, og så er det 67 år siden, at det første transatlantiske telefonkabel blev lagt.

Buongiorno, folkens.

Her kommer dagens første nyhedsfix fra Computerworld.

Igen er det Jacob Wittorff, der for sidste dag i denne omgang sidder bag morgen-briefing-tasterne.

Snart kalder ferie, pasta og rødvin, og i morgen tidlig er det derfor Alexander Haslund, som parkerer sin nyheds-ladcykel i din indbakke.

Den første historie, som vi knapper op i dagens morgen-briefing, er en lille velskænket sag, der handler om den danske jobportal Jobindex' sagsanlæg mod Google, som har fået global bevågenhed.

Dansk EU-klage over Google går verden rundt

Som Computerworld kunne fortælle i går har den danske jobsøgemaskinen Jobindex klaget til EU over Google, og den sag har fået opmærksomhed i de internationale medier.

Nyhedsbureauet Reuters har lagt et videoindslag om sagen ud på sin hjemmeside, hvor det bliver forklaret, at Jobindex mener, at Googles moderselskab har misbrugt sin markedsdominans til at fremhæve selskabets egne jobannoncer fremfor konkurrenternes.

Mens også det store Android-medie Android Central bringer en historie om sagen, og det samme gør blandt andet norske Finansavisen og østrigske Der Standard.

Google Danmark oplyser i en skriftlig meddelelse til Computerworld, at selskabets jobfunktion er blevet skabt med enkelhed for øje og er tilgængelig for alle:

“Enhver jobudbyder - stor eller lille - kan være med, og det kan give virksomheder øget trafik og jobmatch," lyder det i en skriftlig meddelelse fra selskabet.

For en god ordens skyld skal vi, når vi omtaler denne sag, nævne, at Computerworld er ejet af Jobindex.

Rettighedssalg booster Formpipes omsætning

Et rettighedssalg til en unavngiven kunde har været med til at booste den danske it-virksomhed Formpipes omsætning i 2021 med 35 procent.

Det skriver det danske it-medie It-watch med henvisning til Formpipes regnskab for 2021.

”Formpipe Software har i det forgangne år solgt rettighederne til selskabets tilskudsadministrationssy- stem til en større kunde. Dette har haft en éngangseffekt på omsætningen i størrelsesordenen 30 millioner kroner. Formpipe Software har fortsat IP-rettighederne til det pågældende system,” skriver selskabet i årsrapporten.

Ifølge regnskabet landede Formpipes omsætning i 2021 på 140,5 millioner kroner, mens bundlinjen viste et plus på 36,6 millioner kroner.

Amerikansk abort-afgørelse skaber privacy-frygt: Kan menstruations-apps sladre?

En afgørelse ved den amerikanske højesteret betyder, at abort bliver ulovligt i en række amerikanske delstater.

Og nu frygter flere privacy-aktivister ifølge Washington Post, at data fra menstruations-apps kan bruges, som beviser mod kvinder, der har fået en abort i strid med loven.

Den svenske app menstruations-app Natural Cycles varsler ifølge avisen, at den opruste på sikkerhedsfronten efter afgørelsen ved den amerikanske højesteret.

”Beskyttelse af brugerdata har altid været topprioritet for Natural Cycles og når følsomme data bliver endnu mere følsomme, vil vi fortsætte arbejdet med at sikre, at alle brugeres data er sikre hos os. Vi har aldrig og vil aldrig sælge brugerdata, og når vi kan imødese mulige lovændringer vil vi tilpasse vores privacy-politik for at sikre, at vores brugere er beskyttede mod risikoen for hidtil usete juridiske konsekvenser,” lyder det fra Natural Cycles stifter Elina Berglund i skriftlig udtalelse til Washington Post.

Forening advarer: Danmark tøver med iværksætter-investeringer

Den danske forening for it-iværksættere Danske Tech Startups advarer om, at vi i Danmark er for sløve med investeringerne i de nyudklækkede iværksættervirksomheder, der udvikler fremtidens teknologier.

Det skriver Esben Gadsbøll, forperson for Danske Tech Startups i et debatindlæg i Børsen.

”Konsekvensen er, at vi taber enormt vækstpotentiale til udenlandske investorer, som er villige til at løbe større risici, end vi er. Sidste år tog det danske venturemarked et kolossalt spring fra 3,6 til 14,0 milliarder kroner, men størstedelen af den kapital kom fra udlandet,” skriver han.

Om dagen i dag: Det første transatlantiske telefonkabel bliver lagt

Den 28. 1955 begynder udrulningen af verdens første transatlantiske telefonkabel, TAT-1. Det er det britiske kabellægningsskib HMTS Monarch, der påbegynder lægningen af kablet ved den canadiske by Clarenville på Newfoundland

Kablet blev indviet 15 måneder senere, 25. september 1956.

Det var alt for i dag, arrivederci!