Her er Danmarks fem bedste CIO’er lige nu:Se de fem nominerede til prisen som Årets CIO 2024

Artikel top billede

(Foto: Niels de Boissezon / Niels de Boissezon)

Test: Huawei’s nye power-laptop fortjener ikke at blive overset - men den vil blive det

Huaweis nyeste laptop til det danske marked er ikke den stærkeste, den slankeste eller den fineste maskine, du kan få derude – men den kommer tilstrækkeligt tæt på at være det.

Selvom Huawei først gjorde sig bemærket som mobilproducent, begyndte selskabet at gøre sig bemærket som pc-producent allerede inden, at storpolitik og et mobil-forbud tvang selskabet til at sadle om.

Det er igennem tiden blevet til flere fine bærbare maskiner, som selskabets Matebook Pro X-serie, der siden 2018 har været noget af det bedste, du kunne opdrive blandt lette, slanke og stærke pc’er.

Matebook-klanen er nu blevet en ny serie rigere med 14s, som skal supplere mellemklassens Matebook 14 med lidt mere kræfter og lidt højere ambitioner – naturligvis med et tilhørende prisskilt.

Det helt rigtige format

Matebook 14s er på mange måder et produkt, der på ubemærket vis sniger sig ind imellem flere kategorier.

Eksempelvis kunne man forledes til at tro, at den er 14 tommer, som så mange andre, men fordi der faktisk serveres 14,2 tommer skærm i 3:2 format får man et skærmareal, der læner sig tæt op af det, en bærbar med 15 tommer skærm tilbyder.

Det hele er i øvrigt serveret i nydeligt letvægtsmetal, som får maskinen til at virke solid til trods for, at den blot vejer 1,44 kilo.

Den medfølgende 90 watts strømforsyning vejer samtidig rekordlette 240 gram, hvilket gør, at den samlede pakke aldrig bliver en belastning, når den slæbes omkring.

Enkelte svagheder

Skærmen er igen et sted, hvor det bliver lidt tvivl om ,hvilken liga Matebook 14s placerer sig i. Egenskaber såsom 90 Hz opdateringsfrekvens og en opløsning på 2.560 gange 1.680 pixels er jo glimrende attributer.

At skærmen tilmed understøtter touch og er yderst kontrastrig, glæder også.

Omvendt er farvedybden mere på det jævne. Man understøtter hverken P3-farver, HDR eller andet mere ambitiøst end den rimelige sRGB-standard.

Skærmen er desuden af højglanstypen, hvilket giver indtryk af endnu bedre kontrast, men altså kan få en til at døje med refleksioner fra omgivelserne.

Mens andre, heriblandt Huawei selv med Matebook X-serien, barberer området omkring skærmkanterne helt ned, er der nu noget at give af her.

Lydmæssigt er der fire gode højttalere at finde i maskinen, som gør en god figur. Jeg ærgrer mig dog lidt over, at de nu skyder lyden nedad i stedet for frem mod brugeren, som i Matebook Pro X-serien.

Af øvrige input/output-muligheder skal tastatur og touchpad også nævnes. Også her er det lidt blandede bolsjer, der diskes op med.

Tastaturet er glimrende med sin gode responsevne, mens touch-fladen er stor, men den klinger hult og er ikke lige let at klikke med. Så igen er der noget for, mens også lidt imod.

Fejlcasting i motorrummet

De lidt blandede følelser som Huaweis sub-topmodel giver, stopper ikke ved maskinrummet, hvor Huawei har foretaget et lidt atypisk valg.

Her serverer selskabet nemlig en processor fra Intels H-serie, altså den slags der får lov til at sluge hele 45 watt fra batteriet. Typisk i parløb med et dedikeret grafikkort. I dagens testemne er det dog den aldrende 11. generations Core, der snurrer. Der følger dig sunde 16 gigabyte ram og en terabyte lager med.

Her er grafikdelene samtidig en noget anæmisk sag i form af Intels indbyggede Xe-grafik. Det går an til hverdagsbrug og lidt spil, men ikke meget mere end det.

Huaweis dispositioner bliver ikke hjulpet af, at man har satset på en quad-core processor i stedet for at se til Intels eller AMD’s udvalg af hexa-core og octa-core processorer. Der er faktisk et stort udbud i netop denne vægtklasse, som jeg hellere ville have haft.

Det ærgrer, for Huawei er faktisk også gode til at tøjle både blæserstøj og varmeudvikling fra processoren, så der syntes at være plads til at være mere ambitiøs i maskinrummet.

Batteriet på 60 Wh er også en fin størrelse til maskinen, da den giver solide otte timers arbejde ved skærmen. Skal du spille eller rendere video, vil du opdage, at processoren bare ikke er særlig strømeffektiv, mens driftstiden nærmer sig de blot to timer.

Sub-topmodel

Huawei Matebook 14s er svær helt at definere, da den lever lidt i skyggen af Huaweis topmodel i Pro X serien.

Den har dog på flere punkter evner, som kvalificerer den til superligaen. Touch-skærm og tastatur er en fornøjelse at bruge, processoren yder godt i hverdagsopgaver, mens den kører hele dagen lang.

Omvendt virker det som om, at Huawei har gemt det allerbedste til X Pro-serien i stedet for at give 14s muligheden for at være en superb maskine. Og samtidig har man valgt ikke at være særlig skarp på prisen, i hvertfald når det gælder dagsprisen på lige knapt 10.000 kroner.

Lidt flere lækkerier omkring designet, et bedre processorvalg, en skarpere pris og lidt mere kulør på skærmen havde altså forvandlet denne maskine fra et rimeligt valg til en varm anbefaling.


Loading ikon