Artikel top billede

Selvom den kan stilles på en reol, kan den professionelle Bluetooth højttaler også sættes på stativ, så den kan løftes til rette højde. (Foto: Sowa)

Test: Denne højttaler give vellyd på direktionsgangen og til firmafesten - men vi bør tage en alvorssnak om prisen

Sowa 1 Pro skiller sig markant fra markedet af såkaldte PA-højttalere, ved at være pakket endog meget lækkert ind. Det gør den oplagt til de steder, hvor de sædvanlige plastik-boomboksen ikke passer ind.

PA står for 'Public Address' – mange tror det står for Professionel Audio. Og det kunne det også lige så godt, for der er tale om udstyr til at spille op i forsamlinger. Altså typisk de store sorte kasser af højttalere i plast, flankeret af sortlakerede gitre på fronten.

De er bygget til at kunne holde til at blive slæbt med rundt overalt. De kan spille højt, og ofte i halvdårlig lydkvalitet. De er praktiske men ærligt talt ikke særligt kønne, hvorfor de normalt bliver pakket ned lige så hurtigt som de kom op til et event.

Bygget som en dyr hi-fi-højttaler

Sowa 1 Pro behøver du ikke pakke væk. Den er bygget 180 lag birke finer med buede kanter. Det er altså yderst sjældent du ser det. Du skal købe højttalere i den meget kostbare ende, før de er bygget af finsk birk og ikke MDF eller anden spånplade type.

Det er jo fremragende. Også at frontstoffet er blødt og helt neutralt. Dette kan tages af, og du kan se de to højttalerenheder bag et gitter, der fornuftigt nok er indbygget.

Designet og forarbejdningen er exceptionel – også når jeg sammenligner med Bluetooth højttalere til hjemmet. Jeg kunne sagtens have denne stående på reolen hjemme. Prisen på 12.499 kroner vil dog i den grad afholde mig fra at købe.

Jeg ville heller ikke købe billigere variant, som kun har Bluetooth tilslutning. Den er ment til dem, der kun har brug for denne option, og eventuelt at kunne parre med Pro varianten, som jeg har på testbænken. Pris besparelsen er hele 2.500 kroner, men 9.999 kroner for en bluetooth højttaler er stadig i den meget tunge ende.

Kube med muligheder

Det ville også være for meget til privat brug. For ud over Bluetooth er der indgang for mikrofon og anden analog kilde via professionelle balancerede stik. Her finder du også separate justeringer for hver indgang samt en master volumen.

Du kan som nævnt også parre den med en ekstra Sowa og opnå stereo og et højere lydtryk. Alle knapper kører fint og lækkert og selv ikke teknik nørder, skal nok finde ud af at sætte højttaleren op. Alt er intuitivt lavet – selv parring af Bluetooth går forrygende let og ikke mindst hurtigt.

Sowa er 27 centimeter på alle leder og i bunden finder du det for PA-højttalere, obligatoriske hul på 35 mm, så den kan stilles på stativ. Der er også gevind, så varianten, hvor du kan skrue den fast kan bruges. Der er også udfræset bærehåndtag, så den 6,1 kilo tunge sag kan tages med.

Det indbyggede batteri skulle klare op til 25 timer med 80% i lydstyrke. Det burde være nok til de fleste.

Kvadratisk, praktisk, god og for dyr

Om lyd trykket er kraftigt nok til at spille op til firmafesten vil jeg sætte stort spørgsmålstegn ved. Så skal der i hvert fald mindst to til. Til gengæld er lyd trykket højt nok til forsamlinger, når der skal holdes taler – også udendørs.

Der er jo ikke tale om nogen stor højttaler og det er begrænset, hvad en 6” bas og en lille diskant kan afgive af power. Den kan til gengæld spiller blødt og lækkert, og helt uden den hårde kant i lyden, som mange traditionelle plastik PA-højttalere har.

Mange lyder ganske enkelt rædselsfuldt, hvis jeg skal være helt ærlig. Og i det lys er Sowa en perle og i min optik en enhed, der lukker et hul i markedet. Ikke fordi, der ikke er nydeligt PA højttalere, men der er få med en finish som denne.

Er den lækker? I den grad, men om den også er den høje pris værd, er det store spørgsmål.

For uagtet min begejstring for Sowa, så må jeg også erkende at for den halve pris kan du få et højttalersæt med indbygget mixer, masser af indgange og med meget højere lyd tryk. Så jeg vil mene man virkelig skal have behovet, for at punge ud. Og det afspejler sig også i min karakter.


Loading ikon