Her er Danmarks fem bedste CIO’er lige nu:Se de fem nominerede til prisen som Årets CIO 2024

Artikel top billede

(Foto: karsten-wurth)

Den danske energisektor er klar med ny cyberstrategi: Forsyningssikkerheden skal øges

Krigen i Ukraine og den øgede digitalisering gør den danske energisektor sårbar overfor cybertrusler, men det skal en række målrettede initiativer nu råde bod på. Nu præsenteres en ny cyberstrategi, der skal sikre Danmarks forsyningssikkerhed.

Det er en stadig stigende cybertrussel, som den danske energisektor er udsat for. Dertil gør den russiske invasion af Ukraine situationen endnu mere tilspidset.

Det er årsagen til, at Energistyrelsen mandag lancerer en ny cyberstrategi for området.

"Vi skal være forberedte på at håndtere en øget cybertrussel – herunder fra Rusland. Energisektoren er en livsnerve i vores samfund, så cybersikkerheden skal være i top. Derfor er jeg glad for, at der nu kommer en ny strategi på området, og jeg vil gerne kvittere for Energistyrelsen og sektorens arbejde," siger klima- energi og forsyningsminister, Dan Jørgensen (S), i en meddelelse.

I takt med at den danske energisektor digitaliseres, opstår der uundgåeligt muligheder for cyberkriminalitet og cyberspionage.

Den nye strategi skal sikre, at el-, gas- og fjernvarmesektor kan modstå cybertruslerne. Konkret består den nyfundne strategi af ti konkrete initiativer, der skal styrke sektoren over de nste fire år.

Strategien kommer i forlængelse af den seneste cyber- og informationssikkerhedsstrategi, som løb i perioden 2019-2021, lyder det i meddelelsen.

Danmarks energisektor er populært mål

Den danske forsyningssektor har vist sig at være et yderst populært mål for it-kriminelle.

Siden 2015 er europæiske energi- og forsyningsvirksomheder blevet ramt af 48 succesfulde hackerangreb. 20 ud af de 48 angreb er alene udført i 2022, viser en ny rapport fra den danske sikkerhedsenhed for energisektoren EnergiCert.

Ifølge rapporten er Danmark det land, hvis energisektor er blevet ramt af andenflest succesfulde angreb. Her lyder det på seks angreb, mens Tyskland topper listen med 12 angreb.