Artikel top billede

(Foto: EUROPEAN UNION / Zucchi Enzo)

Kommentar: Derfor talte Mette Frederiksen om den forkerte sportshelt i sin åbningstale

Folketinget er officielt åbent, og valget skal stå 1. november. Men selv ikke Putin har kunne mase cybersikkerhed ind på valg-agendaen i verdens mest digitaliserede land.

Mette Frederiksen nævnte i sin tale på dagen for Folketingets åbning cykel-helten Jonas Vingegaard. Hun fremhæver ikke bare hans sejr i Tour de France, men også hans ordentlighed, da han på sjette etape efter et uheld venter på sin konkurrent, Tadej Pogacar.

"Man kan regne med os danskere," lød det fra talerstolen.

Men i en tid med - efter statsministerens egne ord - hvor "verden er blevet mere usikker" er der et andet mesterskab, som havde været mere relevant at fremhæve fra talerstolen.

Statsministeren taler om "energikrise, cyberangreb, anslag mod kritisk infrastruktur. Vores forsyningssikkerhed er under pres og værst af alt; krigen er tilbage i Europa."

Og et andet dansk mesterskab blev også båret frem af den karakteristiske danske ordentlighed.

For ganske få uger siden vandt Danmark nemlig guld i et EM i cybersikkerhed - en disciplin som virkelig kan bruges til noget for Danmark.

Måske vil det i fremtiden gavne Danmark mere at hype sportskategorier som denne, som rent faktisk avler flere mennesker, der skal være med til at værne om den danske sikkerhed.

Og måske vil vi først rigtig se effekten af branchens stjerner, når også disse bliver mødt med F16-fly eskorte og store folkemængder foran rådhuset, når de har vundet guld i de store internationale konkurrencer.

Særligt nu, hvor "tryghed og sikkerhed" fyldte så meget i statsminister Mette Frederiksens tale, bør blikket rettes mod it-sikkerhedssektoren.

Tryghed fik faktisk et helt tema for sig selv, da statsministeren listede fire hovedpunkter op, som den nye regering og det nye Folketing efter 1. november ifølge statsministeren sammen skal finde svar på.

Sidste punkt lød:

"Hvordan sikrer vi danskernes tryghed og frihed til at leve præcis dét liv, man ønsker sig?"

Og netop dét spørgsmål, bliver det svært at komme uden om - i en verden af Putin, russiske hackere og cybertrusler fra i øvrigt mange andre kanter i verden - skal findes i den danske it- og tech-industri.

Det lykkede alligevel statsministeren at komme igennem talen uden at nævne cybertruslen med et ord.

Men heldigvis er andre dele af det politiske landskab ved at vågne op.

Som næstformand for Københavns borgerrepræsentation Klaus Mygind (SF) fra Rådhuset sagde, da det danske cyberlandshold blev modtaget til rådhuspandekager i slutningen af september:

"I [cyberlandsholdet, red.] bidrager også med tryghed for den vished, at vi har dygtige cyberkompetencer i vores land."

Dyrkelse af de mennesker, der nu og i fremtiden skal være med til at slutte ring om Danmarks samlede forsvar - fysisk og digitalt - bør vel være en del af den udvikling, der viser at Danmark i fremtiden ikke bare er det mest digitaliserede land, men også et af de lande, der har tænkt sig mest om i processen.

Sådan ser virkeligheden ikke ud lige nu.

Dagen efter talen udskrev hun valg.

Og lige som i åbningstalen, kommer økonomi også til at være et af de store temaer gennem dette valg.

Og lige økonomi er en helt særlig balance, som hver eneste virksomhed i Danmark skal håndtere på cybersikkerhedsområdet.

For uden de rette ledere og medarbejdere til at løfte sikkerhedsopgaven, så kan man ende med at hælde enorme mængder penge i et område, uden at blive mere sikre, hvis de rette prioriteter ikke er på plads.

Og ofte spares cybersikkerhenden helt væk i SMV'er.

Men siden det ikke ser ud til, at cybersikkerhed, heller ikke i denne valgkamp - på trods af omtalte cyberkrig fra russisk side - kommer til at fylde noget... overhovedet... så er der ét spørgsmplm som man som branche bør stille sig selv:

Hvordan kan branchen selv være med til at løfte cybersikkerheden ud til resten af samfundet, og give emnet den status, som den europæiske og globale udvikling kalder på?