Artikel top billede

Særlig dansk test tirsdag: Skal gøre hacking af computere og apps umulig

Tirsdag skal Danmarks Tekniske Universitet og Niels Bohr Institut gennemføre en helt særlig test, der skal vise, hvordan kvantekryptering kan finde reel anvendelse og gøre hacking af digital kommunikation umulig.

Forskere fra Danmarks Tekniske Universitet og Niels Bohr-instituttet skal tirsdag gennemføre en helt særlig test.

De skal nemlig afprøve en helt ny form for kryptering, der gør digital kommunikation umulig at hacke.

Det skriver Niels Bohr Institut (NBI) i en pressemeddelelse.

Den nye kryptering, der kaldes kvantekryptering, kan på sigt betyde, at det bliver umuligt at hacke computere, apps og kreditkort.

Digital kommunikation beskyttes i dag af kryptering, men problemet er, at denne kryptering kan brydes af en kvantecomputer.

Peter Lodahl, der er professor i kvanteoptik på Niels Bohr Institutet, forklarer, at en kvantecomputer kan løse opgaver, klassiske computere ikke kan, og at de ikke skal ses som computere på steroider.

Kvantecomputere skal snarere ses, som computere, der er fundamentalt anderledes og regner på en fundamentalt anden måde.

Og hvor kvantecomputere kan hacke almindelig kryptering af digital information, så kommer den nye teknologi – kvantekrypteringen – på banen.

Kvantekrypterings-teknologien, som forsøget med videoforbindelsen tirsdag handler om, er en helt ny og anderledes metode at sikre digital kommunikation fuldkomment.

"Det er ikke noget, vi antager, at der ikke kan brydes. Det er noget vi kan bevise ikke kan brydes," siger Peter Lodahl.

Tirsdagens test er det første skridt i retning af at vise, at teknologien kan finde reel anvendelse og skal testes på en videoforbindelse mellem DTU i Lyngby og NBI i København. En videoforbindelse der vel at mærke ikke kan hackes.

"Det er den ultimative måde at sikre digital information på og derved sende beskeder, der ikke kan hackes," siger Peter Lodahl.

"I første omgang vil det nok mest være til specialiseret anvendelse, fordi det stadig er en dyr teknologi. Så det vil være i tilfælde, hvor der er brug for ultimativ sikkerhed," lyder det.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Advania Danmark A/S
Hardware, licenser, konsulentydelser

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
NIS2 - Sådan forbereder du din virksomhed til den store dag med ny EU-lovgivning om cybersikkerhed

NIS2 er et nyt EU-direktiv, som pålægger medlemslandene at sikre, at udbydere af kritisk infrastruktur og tjenester har passende sikkerhedsforanstaltninger på plads til at styre cyberrisici og opretholde modstandsdygtighed i tilfælde af en hændelse. Du skal være klar fra dag et – ellers vanker der bøder.

26. september 2023 | Læs mere


Er der en vej uden om usikker, kostbar og kompleks clouddrift?

Få indsigt i konklusionerne fra en nylig, storstilet undersøgelse fra Computerworld og Veritas med svar fra mere end 100 danske IT-topchefer i detaljer om deres erfaringer med de seneste års bevægelse mod cloudbaserede platforme og services. Derudover får du bud på, hvordan man som virksomhed både høster fordelene ved øget clouddrift og et stigende antal leverandører. Vel at mærke samtidig med, at man får det overblik, som gør det muligt at drive infrastrukturen sikkert og effektivt.

05. oktober 2023 | Læs mere


OT-sikkerhed i produktionsmiljøer - hvor kommer truslerne fra og hvordan opnår I optimal modstandsdygtighed overfor cyberangreb?

Til trods for den intense fokus på cybersikkerhed og NIS2 er mange produktionsvirksomheder og organisationer stadig usikre på, hvad de konkret skal gøre for at sikre, at de lever op til direktivets nye skærpede krav, når det gælder risikostyring, dokumentation og indberetning samt kravene om at garantere sikkerheden igennem hele forsyningskæden – og det ansvar, der følger med.

10. oktober 2023 | Læs mere