Artikel top billede

5G-teknologi er ikke bare ’one size fits all’

Klumme: I takt med at flere og flere virksomheder går i gang med at udnytte potentialet i 5G, vokser også eksemplerne på, hvordan 5G konkret kan hjælpe med at øge sikkerheden, skabe nye muligheder, styrke ROI, produktiviteten og effektiviteten. Mulighederne er mange.

Denne klumme er et debatindlæg og er alene udtryk for forfatterens synspunkter.

Efter mange års buzz og forventning er udrulningen af 5G for alvor fået kommet op i fart. Betingelserne for at skabe hurtigere streamingtjenester og bedre brugeroplevelser er nu en realitet.

Men når det gælder virksomheder, er ikke alle 5G-netværk designet til at håndtere de specifikke udfordringer, virksomheder står over for.

For 5G-teknologi er ikke bare ’one size fits all’.

I forhold til de 5G-netværk, der retter sig mod forbrugere, og som administreres af mobilnetværksoperatører, så har mange virksomheder større og mere specifikke krav, og det er her, at private 5G-netværk har en rolle at spille.

Styring af logistikken på havne-terminaler

Udviklingen går stærkt inden for mange områder, brancher og industrier, og havne- og terminaldrift er ingen undtagelse.

De industrielle forsyningskæder er afhængige af, at havnene kan overvåge og styre alle de varer, der passerer gennem dem, og derfor er private 5G-netværk sammen med automatisering og autonome teknologier med til at drive og præge udviklingen inden for terminaldrift.

Udfordringerne, som havnene står over for, er talrige og komplekse – både til lands og til vands.

Det gælder i forhold til en stadig mere koncentreret vækst i trafikken, skibe, der bliver større for at kunne imødekomme efterspørgslen, udbygning af alliancer mellem rederier, større opmærksomhed på sikkerheds- og sikkerhedsproblemer, stigende omkostninger til at udvikle skrantende infrastrukturer – listen er lang.

En samlet platform frem for mange wifi's

Mange havne har udfordringer med ældre/eksisterende netværk, som omhandler alt lige fra inkonsekvent sikkerhed over forskellige systemer til begrænset dækning og reaktionsevne mv. – alt sammen faktorer, der hæmmer hastighed, effektivitet og sikkerhed.

I en enkelt terminal kan der være fem eller endnu flere separate trådløse netværk.

En sådan fragmentering kan forenkles med private 5G-teknologien, der fungerer som samlet platform for de forretningskritiske tale-, data- og videotjenester.

Et privat 5G-netværk er et lokalt netværk, som ejes og kontrolleres af virksomheden, og som frem for alt sørger for en stort set øjeblikkelig svar-tid.

Den lave latency, i kombination med edge computing-teknologi, åbner for et væld af muligheder.

Endnu er antallet af real-life-eksempler og cases relativt beskedent, hvilket også kan føre til for høje og forkerte forventninger til teknologien.

Men i takt med at flere virksomheder går i gang med at udnytte potentialet ved privat 5G, vokser også eksemplerne på, hvordan 5G konkret kan hjælpe med at øge sikkerheden, skabe nye muligheder, styrke ROI, produktiviteten og effektiviteten:

Privatliv og sikkerhed

5G-standarder er fastsat i overensstemmelse med 'secure by design'-principper, hvilket betyder, at sikkerheden er indbygget i 5G-arkitekturen.

Ejeren/operatøren af et privat 5G-netværk kan administrere deres eget sikkerhedsprogram, inklusive konfiguration, processer og procedurer – ingen ekstern netværksoperatør er ansvarlig.

Lav latency

Som allerede nævnt er den lave latency ved 5G-teknologien en absolut game-changer.

Det reducerer responstiden drastisk og er afgørende for at anvende applikationer af høj kvalitet, fx når det gælder samarbejde på tværs af lokationer og realtidsovervågning, to afgørende faktorer for havne.

Pålidelighed

5G-netværk løfter stabilitet og services til et nyt niveau. 5Gs robuste kodning betyder, at data transmitteres med færre problemer, hvilket reducerer nedetid og hjælper med at skabe mere effektiv drift.

Havneområder kan være enorme – og med privat 5G elimineres afhængigheden af ustabil og upålidelig Wi-Fi, som ofte lider af interferensproblemer på grund af antallet af trådløse teknologier, der bruges på stedet.

Netværks-opdeling

5G gør det muligt at opdele ét fysisk kommunikationsnetværk i flere virtuelle netværk.

Disse virtuelle netværk kan tilpasses de specielle og unikke behov hos forskellige brugere.

Kan dele i næsten realtid

Privat 5G gør det muligt for enheder, maskiner og mennesker at dele informationer i næsten realtid.

I kombination med IoT, AI og automatisering reduceres behovet for menneskelig indblanding og processer samtidig med, at det bliver nemmere at stoppe potentielle sikkerhedsbrud og fejl på et tidligt tidspunkt.

Der er muligt at opkoble op til en million enheder per kvadratkilometer, og signalet på netværk, der er korrekt designet, vil ikke blive påvirket af områdets topografi og overfladematerialer.

Et privat 5G-netværk kan understøtte op til 10 TB/s/km, hvilket muliggør bedre AI-baseret analyse og overvågning af maskiner, processer, lagerbeholdning og så videre på en lang række områder.

AI kan lære, hvordan containere flyttes rundt på et havneområde og opdage, hvis der sker noget usædvanligt, hvis ukendt personale har fået adgang, sørge for sikkerhedsgodkendelse ved hjælp af ansigtsgenkendelse, holde øje med nummerpladerne på biler og så videre.

Private 5G hjælper varer for 350 milliarder kroner gennem havnen i Southampton

I havnen i Southampton (Associated British Ports) har været den første havn i selve Storbritannien til at implementere et privat 5G-netværk.

I havnen håndterer man årligt varer for over 40 milliarder pund (over 350 milliarder kroner), og havnens effektivitet er vigtig de forsyningskæderne, der betjener virksomheder og producenter over hele Storbritannien.

Hertil kommer, at man også skal håndtere 900.000 biler og millioner af krydstogtpassagerer årligt.

Havnen havde en række udfordringer, som et privat 5G-netværk kunne hjælpe med, herunder ønsker om:

• mere detaljeret sporing af containere, når de losses og skal mod nye destinationer.

• mulighed for at logge og forhindre skader på inventar og varer.

• bedre kommunikation og mere stabil dækning for mobile håndholdte stregkodescannere for at overvinde blokeringer fra metalkraner og skibe.

Mange virksomheder er først lige begyndt at kradse i overfladen på de muligheder, som privat 5G indeholder.

Det skal blive spændende at følge, hvordan teknologien vil blive anvendt og udnyttet på så mange specialerede områder inden for mange forskellige brancher og industrier i årene, der kommer.

Klummer er læsernes platform på Computerworld til at fortælle de bedste historier, og samtidig er det vores meget populære og meget læste forum for videndeling.

Har du en god historie, eller har du specialviden, som du synes trænger til at blive delt?

Læs vores klumme-guidelines og send os din tekst, så kontakter vi dig - måske bliver du en del af vores hurtigt voksende korps af klummeskribenter.