Artikel top billede

(Foto: Jefferson Santos)

Rapport: Cyberafpresning er steget med 138 procent i Norden – i USA og Canada ser man et fald

Cyberafpresning når nye rekorder, og særligt Norden står på adresselisten, når de kriminelle sender afpresningsbeskeden afsted.

Digital afpresning rammer i stigende grad europæiske virksomheder, og ser man alene på Norden er antallet stukket fuldstændigt af.

I Europa ligger stigningen på 18 procent siden sidste år, mens der i Norden alene er blevet registreret 138 procent flere tilfælde end sidste år.

Sådan lyder en af de skræmmende hovedkonklusioner i sikkerhedsselskabet Orange Cyberdefenses årlige Security Navigator-rapport.

I den seneste – 2022-udgave – der netop er publiceret, kigger man også ud i verden, og kigger man mod blandt andet USA og Canada, så oplever disse lande ligefrem et fald i digitale afpresningsforsøg på mellem otte og 32 procent.

Det er kryptering af data, der er et særligt populært værktøj i afpresningsaffæren, viser rapporten, men også overbelastningsangreb (DDoS) eller blot truslen om et sådant angreb er populære værktøjer i den kriminelle værktøjskasse.

Det er særligt produktionsselskaber og leverandører af videnskabelige og tekniske services, der står for skud – selv om sidstnævnte kategori faktisk har set et lille fald i antallet af afpresningsforsøg.

De største interne trusler for disse to sektorer, man har registreret i rapporten, er net-misbrug, ikke-godkendt hardware/software/script/løsning, bagdøre og defekter og fejlfunktioner i systemerne.

Hvorfor går de kriminelle til Norden?

Så, hvad er det, der gør Norden til et særligt stort mål for de it-kriminelle?

"Historisk set er det de store, engelsktalende økonomier, der er blevet ramt hårdest af cyberafpresning og ransomware. Det har de reageret på med stærkere forsvar og bedre lovgivning. Derfor ser vi nu en klar tendens til, at de cyberkriminelle søger ofre andre steder, og der er velhavende nordiske virksomheder et oplagt valg," siger Ulrik Ledertoug, sikkerhedekspert og forretningsudvikler hos Orange Cyberdefense Danmark.

I Norden steg antallet fra 16 angreb i 2021 til 38 angreb i 2022, mens antallet i hele EU steg fra 461 til 546.

"Stigningen fra 16 til 38 lyder måske ikke så voldsom, men den passer ind i det billede, vi ser over hele verden," siger Ulrik Ledertoug.

Rapporten er baseret på godt 30.000 bekræftede sikkerhedshændelser inden for de sidste 12 måneder. Resultaterne er baseret på Orange Cyberdefenses egne 8000 kunder.

Du kan downloade rapporten via Wetransfer her.