Pc-industri går mod få store spillere

IBM's beslutning om at stoppe produktionen af desktop- og notebook-pc'er og overlade hele molevitten til kinesiske Lenovo er det seneste træk i det, som analytikere kalder en konsolidering, der ender med under en håndfuld deltagere.

IBM's exit fra det globale pc-marked sætter endnu en milepæl i hjemmecomputerens 30-årige historie, skriver Reuters.

Ifølge analysehuset Gartner vil tre ud af verdens 10 største pc-producenter træde ud af markedet inden for de kommende tre år på grund af lavere vækst og faldende indtjening.

IBM var den første, og Toshiba og HP er ifølge analytikervurderinger pressede til lignende træk.

Den nuværende top-10 på pc-markedet er Dell, Hewlett-Packard, IBM, Fujitsu/Siemens, Toshiba, Acer, NEC, Lenovo Group, Gateway and Apple Computer.

Her følger en række milepæle for pc-sektoren:

1975 - MITS Altair blev introduceret i januar-udgaven af Popular Electronics som et hjemmebyggesæt, der fænger hobby-interesserede, der begynder at bygge ukomplette "hjemmecomputere".

1976 - Steve Wozniak og Steve Jobs introducerer Apple I, som var et såkaldt "open circuit board", som var hamret sammen i en trækasse og som angiveligt blev solgt for 666,66 dollar. Apple Computer Inc. blev dannet året efter.

1981 - IBM introducerer den personlige computer, IBM-PC model 5150, som hjalp til med at sætte standarden for pc'er i fremtidige årtier.

1981 ? Den britiske tekniske forlagsmand Adam Osborne introducerer den første populære "portable computer" som vejede over 11 kilo og blev leveret sammen med en software-pakke. Dårlig ledelse tvang selskabet i konkurs i 1983.

1982 - Compaq, som senere blev købt af Hewlett-Packard, stiftes og introducerer sin Compaq Portable, som er den første IBM-kompatible PC. En maskine på knap 14 kilo svarende til størrelsen på en symaskine.

1982 - Skrivemaskineproducenten Olivetti fra Italien introducerer sin første pc, M20.

1983 - Dell Computer stiftes af Michael Dell i hans kollegieværelse på University of Texas, hvor han er førsteårsstuderende.

1984 ? Det tidligere telemonopol I USA, AT&T, introducerer sin PC 6300, der blev bygget af Olivetti som en del af 10 år lang strategisk alliance.

1984 - Lenovo dannes af udviklere fra det kinesiske forskningsakademi i Beijing. Selskabet var kendt som Legend indtil tidligere i år og begyndte som distributør af udenlandske pc'er. I 1990'erne startede det pc-produktion og vandt en tredjedel af markedet i Kina.

1986 - Gateway 2000, nu Gateway Inc. lancerede sin første pc.

1992 - IBM lancerer ThinkPad i sit karakteristiske sorte plastic-svøb, der skulle fange forretningsmændene.

1994 - Commodore, der havde lavet pc'er siden slutningen af 1970'erne går bankerot.

1996 - Digital Equipment Corp. (DEC), som senere blev købt af Compaq og siden fusioneret ind i Hewlett-Packard tager sin afsked forbrugerdelen af pc-markedet.

1996 - Packard Bell Electronics går sammen med Zenith Data Systems, i en handel til 3,6 milliarder kroner med NEC fra Japan og franske Bull. Den tidligere nummer to på verdensmarkedet, Packard Bell stoppede sit salg i USA i 1999, men fortsatte i Europa.

1998 - Compaq køber Digital Equipment Corp. og stopper produktionen af DEC's
pc-linie til fordel for Compaqs modeller.

2002 - HP køber Compaq Computer efter en livlig krig mellem aktionærerne i de to selskaber.

2004 - Gateway Inc. køber eMachines for 1,5 milliarder kroner.

2004 ? Lenovo overtager IBM's pc-division.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Itm8 | IT Relation A/S
Outsourcing, hosting, decentral drift, servicedesk, konsulentydelser, salg og udleje af handelsvarer, udvikling af software.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
AI Business Excellence Day – sådan folder du mulighederne ud

Mange danske virksomheder har eksperimenteret med AI-projekter af begrænset omfang, men kun de færreste har for alvor udforsket mulighederne i storskala. Det gør vi her! Du vil blandt andet få mulighed for at se eksempler på, hvordan AI kan anvendes som accelerator i storskala og skubber til grænserne for, hvordan det er muligt at integrere teknologien, så potentialet for alvor foldes ud.

24. april 2024 | Læs mere


Unbreakable - sådan sikrer du dig vedvarende og uafbrudt adgang til dine data

Vi dykker ned i værdien af en stabil og pålidelig storage-platform og hvilke muligheder der findes, for at sikre den højeste grad af redundans og tilgængelighed. Områder som date-beskyttelse og cyber-sikkerhed vil også blive berørt.

25. april 2024 | Læs mere


OT og IT: Modernisér produktionen og byg sikker bro efter et årelangt teknologisk efterslæb

Moderne produkter skal have mere end strøm for at fungere – og deres navlestreng skal ikke klippes når de forlader fabrikshallen. På denne konference kan du derfor lære mere om hvordan du får etableret det sikre setup når der går IT i OT.

30. april 2024 | Læs mere