It-momskarrusel kører svenskere i fængsel

Bagmændene bag it-virksomhederne Dataelectronik, HBS Data og Zip Electronik blev torsdag idømt ubetingede fængselsstraffe og bøder for gennem momskarruseller at have snydt Toldskat for over 11 millioner kroner i moms.

Momskarrusellerne i it-branchen er igen i fulde omdrejninger. Torsdag kostede momssvig fængels- og bødestraffe til to svenskere, som samtidig blev udvist fra Danmark.

- Vi troede at vi havde fået bugt med problemet, men nu er det altså igen blusset op. Det er et område, der vokser, og det bekymrer mig. Derfor er det godt at konstatere, at domstolene reagerer så kontant, som de har gjort i denne sag, siger statsadvokat Henning Thiesen, der er chef for Statsadvokaten for Særlig Økonomisk Kriminalitet (SØK).

Han har fungeret som anklager i sagen med de to svenskere, 35-årige Mikael Närholm og 49-årige Peter Nybom, der har snydt Danmark for 11,3 millioner kroner i momsindbetalinger.

It-selskaberne Dataelectronik, HBS Data og Zip Electronik blev brugt af Mikael Närholm og Peter Nybom som facade for svindlen, der skulle unddrage staten et tocifret millionbeløb.

Momskarruseller

Et firma oprettet til lejligheden (A) leverer et parti varer til et "skraldespandsselskab" (B) i et andet EU-land.

Skraldespandsselskabet (B) får varerne uden moms som EU-leverance. (B) sælger nu varerne videre med moms til en virksomhed (C) i samme land. B indbetaler imidlertid ikke denne moms til staten og forsvinder.

C har betalt moms til B og kan trække denne fra i sit momsregnskab. Statens finansielle tab svarer til den moms, C har betalt til B. C sælger herefter varen videre til A ? det vil sige som momsfri EU-leverance og hele mønsteret kan gentage sig.

I praksis konstrueres denne form for momssvig på særdeles komplicerede måder, som omfatter transaktioner mellem flere medlemslande og flere virksomheder i hvert land.

Kilde: Skatteministeriet

Närholm var strategen

I stedet kostede det dem torsdag fængselsstraffe på henholdvis tre og et år samt bøder på 9,2 og 2,2 millioner kroner. Mikael Närholm blev af retten anset som den reelle idemand bag de tre sager.

Han blev udvist for bestandig, mens Peter Nybom, der udelukkende deltog i det tredje mislykkede forsøg, slap med fem års udvisning. Samtidig blev de to fradømt retten til at drive virksomhed.

De to millionbøder kan svenskerne vælge at sidde af med henholdsvis 60 og 50 dages fængsel.

Stigende problem

Efter en nedgangsperiode anmelder Toldskat nu flere sager til Bagmandspolitiet, der efterforsker den økonomiske kriminalitet.

Henning Thiesen oplyser, at det i hovedparten af sagerne er it-virksomheder, der handler med komponenter og mobiltelefoner, som benyttes som facade for svindlen.

Den omfattende brug af momskarruseller har blandt andet affødt, at regeringen har fremsat et lovforslag om at forhøje strafferammen for grov moms- og skattesvig til otte år fra fire år, som er gældende i dag.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Højer og Lauritzen ApS
Distributør af pc- og printertilbehør.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
EA Excellence Day

Hvad er det, der gør it-arkitektens rolle så vigtig? Og hvad er det for udfordringer inden for områder som cloud, netværk og datacentre, som fylder hos nogle af landets bedste it-arkitekter lige nu? Det kan du her høre mere om og blive inspireret af på denne konference, hvor du også får lejlighed til at drøfte dette med ligesindede.

23. april 2024 | Læs mere


AI Business Excellence Day – sådan folder du mulighederne ud

Mange danske virksomheder har eksperimenteret med AI-projekter af begrænset omfang, men kun de færreste har for alvor udforsket mulighederne i storskala. Det gør vi her! Du vil blandt andet få mulighed for at se eksempler på, hvordan AI kan anvendes som accelerator i storskala og skubber til grænserne for, hvordan det er muligt at integrere teknologien, så potentialet for alvor foldes ud.

24. april 2024 | Læs mere


Unbreakable - sådan sikrer du dig vedvarende og uafbrudt adgang til dine data

Vi dykker ned i værdien af en stabil og pålidelig storage-platform og hvilke muligheder der findes, for at sikre den højeste grad af redundans og tilgængelighed. Områder som date-beskyttelse og cyber-sikkerhed vil også blive berørt.

25. april 2024 | Læs mere