Danskere sælger flybilletter via fup-websites

Det danske internetfirma Next Level Internet har brugt falske websites til at formidle salg af flybilletter fra SAS og Sterling uden flyselskabernes viden. De falske sites blev brugt til at narre søgemaskinerne og indsamle data om brugeradfærden.

Salget af flybilletter over nettet er eksploderet gennem de seneste år, og det samme er kampen om at fremstå bedst og billigst i søgemaskinerne, hvor mange danskere finder deres rejse.

Den kamp har det lille internetfirma Next Level Internet fra Værløse blandet sig i ved at sælge flybilletter til SAS og Sterling gennem falske websites.

Internetfirmaet har brugt siderne billige-rejser.dk og billige-flybilletter.dk som lokkemad for søgemaskinerne, mens script-sproget Javascript er brugt til at sende internetbrugerne videre til enten SAS eller Sterling uden deres vidende.

Siderne deaktiveret

En søgning på "flybilletter prag" sender i dag Værløse-firmaets to falske websites helt til tops i søgeresultaterne hos MSN Search.

Efter Computerworld Online kontaktede Next Level Internet, har selskabet deaktiveret de to websites, så mange danskere på jagt efter billige flybilletter i dag havner på selskabets side.

Her har firmaet i løbet af fredagen indsat links til en række flyselskaber.

- Domænerne er købt ind for at lave rejseportaler. For at folk ikke skal gå forgæves, er der lagt link op til forskellige flyselskaber, for vi har ikke intentioner om at lave noget, man ikke må, siger salgs- og marketingdirektør Kim Warrer Sørensen.

Indsamler data

Ifølge ham har formålet været at samle data om, hvordan brugerne søger efter rejser på nettet, med henblik på de rejseportaler, som selskabet vil skabe.

Next Level Internet har tidligere hjulpet SAS med søgemaskineoptimering, men har ikke længere flyselskabet som kunde.

Selskabet har samtidig i andre sammenhænge en aftale med annoncetjenesten Tradedoubler, hvor det giver 50 kroner, hver gang der skaffes en kunde til flyselskabet Sterling.

Kim Warrer Sørensen afviser dog, at Next Level Internet har tjent penge på at sende kunderne videre til SAS og Sterling.

- Formålet var, at brugerne skulle komme et eller andet sted hen. Vi laver statistik over, hvor mange ord brugerne bruger i deres søgninger; et begreb, der hedder kombinatorik, siger han.

Søgemaskineoptimering er et af forretningsområderne hos Next Level Internet, der har seks ansatte i Danmark og to i Spanien.

Links på kryds og tværs

Midlet til de gode placeringer i søgemaskinerne er hundredevis af sider, der linker til hinanden på kryds og tværs og indeholder utallige kombinationer af ordene "billig" og "flybillet" samt navnene på byer og selskaber.

Blandt andet SAS' lavprisvaremærke Snowflake optræder mange steder på siderne.

Brugerne ser dog aldrig siderne, for de sendes i stedet videre et andet sted hen på nettet, når de klikker. Next Level Internet ønsker ikke at oplyse, hvor meget trafik der har været på siderne.

Metoden kendes også som doorway-sider eller informationssider og kan hos blandt andet Google føre til udelukkelse fra søgemaskinen.

Man kan fortsat finde Next Level Internets sider, hvis man søger efter "flybilletter prag" på MSN Search, slår javascript fra i sin browser og ser Microsofts gemte version af siden, den såkaldte cache.

Det har ikke været muligt at få en kommentar fra Sterling eller SAS.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
JN Data A/S
Driver og udvikler it-systemer for finanssektoren.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Compliance og strategisk it-sikkerhed efter DORA

Finansielle koncerner har i snit 85 sikkerhedsløsninger i drift – men er i snit op til 100 dage om at opdage et igangværende cyberangreb. Ydermere viser øvelser, at det typisk tager 4-6 uger at rense og genetablere sikker drift af centrale systemer efter et stort angreb. Fokus for dagen vil derfor være på henholdsvis governance samt om, hvordan du som it-leder i den finansielle sektor skal kunne håndtere fremtidens cybertrusler og arbejde effektivt med sikkerhed på et strategisk niveau.

04. april 2024 | Læs mere


EA Excellence Day

Hvad er det, der gør it-arkitektens rolle så vigtig? Og hvad er det for udfordringer inden for områder som cloud, netværk og datacentre, som fylder hos nogle af landets bedste it-arkitekter lige nu? Det kan du her høre mere om og blive inspireret af på denne konference, hvor du også får lejlighed til at drøfte dette med ligesindede.

16. april 2024 | Læs mere


IAM - din genvej til højere sikkerhed uden uautoriseret adgang og datatab

På denne dag udforsker vi de nyeste strategier, værktøjer og bedste praksis inden for IAM, med det formål at styrke virksomheders sikkerhedsposition og effektiviteten af deres adgangsstyringssystemer og dermed minimere risikoen for uautoriseret adgang og datatab. Og hvordan man kommer fra at overbevise ledelsen til rent faktisk at implementere IAM?

18. april 2024 | Læs mere