Danmark blokerer for softwarepatenter

Et flertal i Folketingets Europaudvalg har fredag presset den danske regering til at genåbne diskussionen om softwarepatenter i EU. Det giver Danmark en nøglerolle og åbner for, at hele processen omkring patenter på software kan genstartes. SF kalder det for en kæmpe sejr.

Det danske Folketing er nu klar til at slå bremsen i for det direktivforslag om patenter på software, som for tiden er på vej gennem EU-systemet.

På et møde i Folketingets Europaudvalg pressede et flertal for få timer siden erhvervs- og økonomiminister Bendt Bendtsen til at genåbne diskussionen om softwarepatenter, når EU's ministre holder sit næste rådsmøde på mandag.

Her er softwarepatenter på A-listen som et emne, der allerede er enighed om. Polen har to gange tidligere fået emnet fjernet fra listen, men har meldt ud, at landet vil være mere varsomt ved næste møde.

Polens rolle kan nu overtages af Danmark.

En kovending

Ifølge Anne Grete Holmsgaard (SF) skal den danske regering nu forsøge at få emnet på som et B-punkt.

- Det er simpelthen en kæmpe sejr, og jeg er så glad, for endelig får vi en åbning, så der bliver lyttet til alle de lande, der synes, det var et dårlig kompromis, der blev indgået i maj 2004, siger hun til Computerworld Online.

Hun henviser til det møde i Ministerrådet, hvor den nuværende udgave af direktivforslaget om softwarepatenter blev vedtaget.

SF udgjorde sammen med Dansk Folkeparti, Socialdemokraterne, De Radikale og Enhedslisten det nødvendige flertal for at presse regeringen til at ændre det danske synspunkt.

Ifølge Anne Grete Holmsgaard tog diskussionen halvanden time og affødte mange kommentarer fra ministeren, som ville nøjes med en erklæring, hvori tvivlsspørgsmålene om interoperabilitet og tekniske bidrag skulle afklares.

SF'eren ser det nu som en reel mulighed, at hele processen i EU begynder forfra, som et stort flertal i Europa-Parlamentet har bedt om.

- Man åbner den låste situation, hvor alle de kritiske parlamenter ventede på hinanden via deres regering, fordi ingen ville tage det første skridt. Det giver en åbning, som giver en reel mulighed for at få direktivet til ny forhandling og få Parlamentet ind igen, siger Anne Grete Holmsgaard.

Afgørende for Danmarks kovending i spørgsmålet om patenter på software har været Socialdemokraterne. Partiet støttede regeringen til kort før valget, men frygter nu, at direktivet om softwarepatenter er på vej til at blive hastet igennem.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Ciklum ApS
Offshore software- og systemudvikling.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Datadrevet forretning: Skab enestående kundeoplevelser med viden og data i centrum

Data står i centrum, når du skal styrke kundeoplevelsen – eller det burde det i hvert fald gøre. På denne konference vil du møde eksperter indenfor CX og komme i dybden med, hvordan du sætter data, transparens og viden til at arbejde for dig i din Customer Experience-strategi.

07. maj 2024 | Læs mere


Kunstig Intelligens (AI) Masterclass - fra futuristisk idé til uundværlig ressource

Velkommen til en Masterclass om kunstig Intelligens (AI) og den transformative kraft, som kan tage din organisation og karriere til næste niveau. AI er gået fra at være en futuristisk idé til at blive en uundværlig ressource for virksomheder over hele verden og har allerede sat sit præg på den måde, som vi arbejder på, træffer beslutninger og kommunikerer med vores kunder.

07. maj 2024 | Læs mere


Parathed – Hvad gør din virksomhed, når I bliver ramt?

Cyberkriminalitet vokser som bekendt eksplosivt i takt med digitaliseringen i disse år og det kan være voldsomt dyrt at blive hacket. Potentielt kan det lægge jeres forretning helt ned, så I ikke kan rejse jer igen. Har jeres virksomhed styr på cybersikkerheden i en tid, der kalder på oprustning? Bliv inspireret til, hvad du som virksomhed kan gøre for at sikre virksomheden og medarbejdere, så I kan gå sikkert ind i fremtiden.

21. maj 2024 | Læs mere