SF raser over Bendtsens patent-modstand

Erhvervs- og økonomiminister Bendt Bendtsen (K) er for anden gang på vej i stormvejr i Folketingets Europaudvalg efter blot en svag modstand mod det omstridte direktiv om softwarepatenter i EU's Ministerråd. SF kræver, at Bendtsen skal annullere mandagens vedtagelse i Ministerrådet.

Både SF og Det Radikale Venstre vil have erhvervs- og økonomiminister Bendt Bendtsen i hastesamråd i Folketingets Europaudvalg, efter EU's erhvervsministre mandag lod det omstridte direktiv om patenter på software gå videre i systemet.

Så sent som fredag gav Europaudvalget Bendt Bendtsen et nyt mandat, så han i Ministerrådet skulle bede om at få forslaget fjernet som et A-punkt, hvilket er et punkt, der vedtages uden diskussion.

Han skulle i stedet forsøge at få forslaget på dagsordenen som et B-punkt, så softwarepatenterne kom til fornyet diskussion.

Handlet mod flertal

I et lydklip fra dagens møde i Ministerrådet kan man kun høre ham gøre det sidste, og det vækker vrede hos Anne Grete Holmsgaard (SF), der er medlem af Europaudvalget.

- Han blev bedt om at få det af som A-punkt med henblik på at få det på som B-punkt. Han har handlet mod et flertal i Europaudvalget, og det må han slet ikke. Nu er ministerens opgave simpelthen at få den her afstemning annulleret, siger hun.

Hun vil have ministeren i samråd i udvalget, så han kan forklare sig. Hun vil samtidig presse på for, at han skal arbejde for at annullere mandagens vedtagelse af direktivforslaget.

Det vil dermed være anden gang, Bendt Bendtsen skal forklare Danmarks patent-handlinger i EU over for udvalgets medlemmer.

Han var til krydsforhør i juni 2004, fordi Danmark på et afgørende møde i maj støttede et forslag fra det irske formandskab. Det er det forslag, som nu er endeligt vedtaget af EU's ministre.

- Med det her er de bare kørt over alle regler, og det ser ikke ud som om, Danmark har kørt nogen særlig heltemodig kurs, siger Anne Grete Holmsgaard.

Jurister i arbejde

Lone Dybkjær (R) er ligeledes medlem af Europaudvalget, og hun bakker op om, at ministeren skal i nyt samråd.

Modsat Anne Grete Holmsgaard antager hun dog, at Bendt Bendtsen på mandagens møde rent faktisk har bedt om at få patentdirektivet taget af dagsordenen som et A-punkt.

Hun vil derfor bede jurister i både Folketinget og Europa-Parlamentet om at undersøge, om det luxembourgske formandskab fulgte procedurerne.

Hvis det viser sig, at Bendt Bendtsen ikke har bedt om at få forslaget fjernet som A-punkt, er hun dog ikke i tvivl om, hvor fejlen ligger.

- Så har han ikke været i overensstemmelse med flertallet i Folketinget, og så har han et problem, fortæller Lone Dybkjær.

Under alle omstændigheder mener hun ikke, at ministeren har kæmpet særligt bravt.

Relevante link

http://ue.eu.int/ueDocs/cms_Data/docs/pressData/en/misc/84021.pdf" target="_blank">Ministerrådets pressemeddelelse om mandagens møde (PDF-fil)




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Hewlett-Packard ApS
Udvikling og salg af software, hardware, konsulentydelser, outsourcing samt service og support.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Datadrevet forretning: Skab enestående kundeoplevelser med viden og data i centrum

Data står i centrum, når du skal styrke kundeoplevelsen – eller det burde det i hvert fald gøre. På denne konference vil du møde eksperter indenfor CX og komme i dybden med, hvordan du sætter data, transparens og viden til at arbejde for dig i din Customer Experience-strategi.

07. maj 2024 | Læs mere


Kunstig Intelligens (AI) Masterclass - fra futuristisk idé til uundværlig ressource

Velkommen til en Masterclass om kunstig Intelligens (AI) og den transformative kraft, som kan tage din organisation og karriere til næste niveau. AI er gået fra at være en futuristisk idé til at blive en uundværlig ressource for virksomheder over hele verden og har allerede sat sit præg på den måde, som vi arbejder på, træffer beslutninger og kommunikerer med vores kunder.

07. maj 2024 | Læs mere


Parathed – Hvad gør din virksomhed, når I bliver ramt?

Cyberkriminalitet vokser som bekendt eksplosivt i takt med digitaliseringen i disse år og det kan være voldsomt dyrt at blive hacket. Potentielt kan det lægge jeres forretning helt ned, så I ikke kan rejse jer igen. Har jeres virksomhed styr på cybersikkerheden i en tid, der kalder på oprustning? Bliv inspireret til, hvad du som virksomhed kan gøre for at sikre virksomheden og medarbejdere, så I kan gå sikkert ind i fremtiden.

21. maj 2024 | Læs mere