Konference: Mindre teleregulering gavner

Der er for meget forbrugerpolitik og for lidt industri- og erhvervspolitik i de danske myndigheders regulering af teleområdet og de danske politikeres engagement i telesektoren. Det kan i sidste ende betyde, at ambitionerne om udvikling i telesektoren sættes over styr. Sådan lød nogle af budskaberne på konferencen Tele 2005.

GSM-standarden blev opfundet af en dansker. Det skete i september 1987. TETRA var en dansk opfindelse. Flere andre af de væsentlige telekommunikationsopfindelser var danske.

Vi havde alle muligheder for at lægge os i front. Vi havde fire virksomheder, fire skud i bøssen, for eksempel Dancall.

Finnerne havde kun et skud i bøssen. Det hedder Nokia. Svenskerne havde også kun ét skud i bøssen. Det hedder Ericsson.

Alligevel var det svenskerne og finnerne ? og ikke danskerne, der tog førerrollen. Der er ikke blot tale om, at man tabte blot første eller anden halvleg. Vi tabte hele kampen.

Første af mange hug
Sådan lød et af de første verbale hug til det danske samfunds satsninger på generel samfundsvækst via teleindustrien på Tele 2005-konferencen torsdag.

Det kom fra teleanalytiker John Strand, der deltog i konferencen Tele 2005 som ITEK, Ingeniørforeningen, IT-Brancheforeningen, TI og Teleteknisk Selskab afholdte i dag.

Han peger på, at reguleringen af den danske telesektor er alt for stram. Han mener, at der skal ske en deregulering, og at den er nødvendig, hvis udenlandsk kapital igen skal tilflyde Danmark på teleområdet, og hvis teleindustrien skal være med til at skabe vækst i det danske samfund.

- Man kan konstatere, at French Telecom med salget af Orange har trukket sig ud af det danske marked. Og svenske Telias fortsatte investeringer sker kun for at beskytte de allerede investerede penge. Ingen ønsker at investere i Danmark, sagde han på konferencen i dag.

Forlængelse af bindingsperioder
En af hans kæpheste var forlængelse af bindingsperioderne på mobiltelefon og mobilabonnementer.

- Hvorfor skal telebranchen diskrimineres i forhold til andre brancher, som de konkurrere med og er ved at sammensmelte med som for eksempel mediebranchen. Folk binder sig rask væk i 30 år på realkredit-området og et år på forsikringer og aviser. Danskerne er jo ikke dumme, så hvorfor skal de beskyttes bedre på teleområdet end på alle andre områder? De korte bindingsperioder betyder, at omkring en fjerdedel af mobilbranchens udgifter går til at skaffe nye kunder, fordi ca. en tredjedel af dem skifter selskab hvert år. Og de penge kommer fra de loyale kunder, som bliver i selskabet, spørger John Strand.

- Vi må ændre reguleringen af telebranchen fra at være en forbrugerorienteret regulering, til også at være en industri- og erhvervsrettet regulering, sagde John Strand.

Han peger på, at der skal ske mindre regulering af telebranchen.

- Hvis man for eksempel går ind og sætter et loft på slutbrugerpriserne på bredbåndsadgang til internettet, vil man hjælpe de store, TDC, og skade de mindre, fordi store TDC har nemmere ved at dækket tabet via besparelser og stordriftsfordele, end de små. Det er hverken gavnlig ud fra et forbrugerpolitisk synspunkt eller et erhvervsmæssigt. Hvis man fortsætter med denne stramme regulering, ender man med et monopol igen på lang sigt, mente John Strand

Fra den lovgivende magt, Folketinget, var der kun fremmødt en teleordfører, Jørn Dohrmann der sidder i Folketinget for Dansk Folkeparti.

Han var helt uenig i John Strands holdninger til bindingsperioderne på mobilabonnementer og -telefoner, og ville ikke være med til at forlænge dem.

- Vi skal ikke have mindre konkurrence på mobil-området. Vi skal have mere, for det giver bedre produkter og bedre tjenester, sagde han.

Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Targit A/S
Udvikling og salg af software til business intelligence.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Strategiske it-sikkerhedsdage 2021

God it-sikkerhed er blevet en strategisk disciplin der kombinerer ledelse, adfærd, processer og teknologi. Men hvor lægger du niveauet? Hvad er vigtigt for forretningen og den drift? Hvad er knapt så vigtigt? Hvordan indtænker du it-sikkerheds-indsatsen strategisk? Hvad gør du, når skaden er sket? Bliv klogere på ”Strategiske it-sikkerhedsdage 2021: Trusler, tendenser og værktøjer”.

26. januar 2021 | Læs mere


Fuel your IT with the best-kept secret in IBM

It takes massive computing power to accurately calculate weather forecasts – and to secure that people and businesses are able to access detailed information about whether it is going to rain, shine, storm, or snow. In this seminar, you will have the chance to hear the British Met Office describe how they do exactly that.

28. januar 2021 | Læs mere


Sandheden om Schrems II – erhvervslivets nye Cuba-krise

Konsekvenserne af Schrems II kan meget vel gå hen og blive en af de største udfordringer for danske virksomheder i 2021. Så tjek ind på denne onlinebriefing, hvor den hemmelige Schrems II gæst, ComplyCloud og Datatilsynet giver dig indsigt i, hvad dommen i virkeligheden handler om, og hvilke menneskelige hensyn der ligger bag.

29. januar 2021 | Læs mere


Premium
Tirsdag kårer Microsoft de bedste partnere i Danmark: Proactive og Delegate fører feltet an med flest nomineringer
Landets ypperste Microsoft-partnere bliver tirsdag hædret af Microsofts danske ledelse. 20 virksomheder har fået en indbydelse til det prestigefyldte arrangement. Her er et overblik over, hvem der er blevet nomineret.
Computerworld
Biden sender skjult besked til kode-folket: "Hvis du læser dette, har vi brug for din hjælp”
En stående invitation er blevet opdaget i kildekoden på Det Hvide Hus' hjemmeside. Men den er kun til de eksperter, der selv kan finde den.
CIO
Podcast: Her er seks gode råd om ledelse og digitalisering fra danske top-CIO'er
The Digital Edge: Vi har talt med 17 af Danmarks dygtigste digitale ledere - og samlet deres seks bedste råd om digitalisering og ledelse. Få alle rådene på 26 minutter i denne episode af podcasten The Digital Edge.
White paper
Digital transformation tvinger organisationer til at nå deres digitale mål på nye måder
Allerede for to år siden hævdede nordiske virksomheder, at virksomhedernes konkurrenceevne og sågar overlevelse var afhængig af en vellykket digitalisering. De var klar, fulde af håb og på vej mod det digitale paradis. Hvordan gik det så? Hvor er de nu? For at finde ud af det, interviewede DigiPlex og Norstat 377 forretningsledere og IT-beslutningstagere fra organisationer fordelt over hele Danmark, Sverige og Norge om deres digitaliseringsfremskridt, om hvordan de har håndteret pandemien, og om hvordan IT understøtter eller står i vejen for indfrielsen af deres bæredygtighedsmål. DigiPlex kan nu dele en rapport med resultaterne fra undersøgelsen samt tanker om, hvordan man håndterer dem. De deler også nogle nyttige tips til, hvordan man skaber en pålidelig infrastruktur, der kan tilskynde til og understøtte ambitioner i den digitale økonomi. Læs mere i rapporten Nordic Data Center Trends 2020: Riding out the Storm.