Artikel top billede

Fup, svindel og dirty tricks for milliarder i tysk fintechgigant

Rost bog om tyske Wirecards storhed og fald er ikke blot beretningen om finansiel fusk i den helt store stil – men også om aflytning, hacking og trusler om personlig konkurs mod en stædig journalist.

I Europa har vi ofte kigget med slet skjult misundelse mod amerikanske koncerner, der nærmest på magisk vis formår at skabe den ene mere fantastiske – og fantastisk værdifulde – teknologi efter den næste.

Så da tyske Wirecard steg til vejrs på fintech-himlen i årene frem mod 2020 håbede mange, at der nu endelig var en hurtigtvoksende europæisk pendant på vej til Silicon Valleys hurtigløbere.

I årevis voksede selskabets værdi nærmest eksponentielt, og på højdepunktet var Wirecard på papiret mere end 20 milliarder euro værd.

'Men allerede fra 2013 samtidig begyndte nævenyttige journalister – særligt Financial Times-journalisten Dan McCrum – at se nærmere på de kedelige rygter, der også gik om selskabet.

I ”Money Men: A Hot Startup, A Billion Dollar Fraud, A Fight for the Truth” fortæller han hele den dramatiske historie om Wirecards storhed og fald.

For selv om Wirecard på papiret var rigtig mange penge værd, så tydede stadig mere på, at der også blev svindlet i stor stil med både økonomi, cashflow og med kundetal, der var blæst helt ud af proportioner.

Wirecard svarede igen på de kritiske artikler med samtlige julelege i bogen; herunder ulovlig aflytning og hacking. Foruden naturligvis anlæggelse af retssager om bagvaskelse.

Undervejs måtte blandt andet McCrum – foruden Wirecard-chefernes beskidte tricks – også kæmpe mod mistro og den selvforstærkende optimisme, der sædvanligvis omgiver ekstremt værdifulde virksomheder. For når et firma er mange penge værd, kan det da umuligt være bygget på fup og svindel?

Men jo, det kunne det det faktisk. Og da Wirecard kollapsede i 2020, stod utallige investorer tilbage med røde ører og tomme lommer.

Dén historie kan man læse meget mere om i Money Men, der udkom i juni 2022 og blandt andet af tidsskriftet The Economist blev kåret til en af årets bedste bøger.

I denne korte og rigtig udmærkede video fortæller Dan McCrum selv om sagens hovedtræk, hvad Wirecard var for en størrelse, hvordan selskabet snød revisorer (og alle andre) og prøvede at stoppe hans historier – og om hvordan han i perioder var i tvivl om, hvorvidt det var ham selv, der var fuldkommen galt på den.

Vil man have en blødere intro til sagen end selve bogen, kan man også se den spændende Netflix-dokumentar om sagen, der på dansk har titlen ”En skandale – afsløringen af Wirecard”; find traileren her.

Titel: Money Men: A Hot Startup, A Billion Dollar Fraud, A Fight for the Truth

Forfatter: Dan McCrum




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Fiftytwo A/S
Konsulentydelser og branchespecifikke softwareløsninger til retail, e-Commerce, leasing og mediebranchen.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Virksomhedsplatforme i forandring: Hvordan navigerer du i den teknologiske udvikling?

Hvordan finder du balancen mellem cloud- og hybride løsninger? Hvordan integrerer du legacy-applikationer ind i dit nye ERP-setup? Hvordan undgår du at havne i statistikken over store ERP-projekter, der fejler eller overskrider budgetterne?

14. maj 2025 | Læs mere


Computerworld Summit 2025, København – AI transforming business

Årets uomgængelige konference for dig, der er med til at træffe beslutninger om din organisations teknologiske fremtid, og vil have det samlede overblik over aktuelle tendenser i IT-branchen.

27. maj 2025 | Læs mere


Årets CIO 2025

Vi skal finde Årets CIO 2025 og den kvinde eller mand, som i et helt år kan bryste sig af at være landets bedste CIO.

03. juni 2025 | Læs mere