Artikel top billede

Dobbelttest: Stærke switche til højtydende 2.5G- og endnu hurtigere 10G-kabelnetværk

Netværk: Internetforbindelser med højere hastighed end 1000M eller 1G (1.000 megabit eller en gigabit i sekundet) er stadig en fremtidsvision for private husstande og små virksomheder. Men det bliver de ikke ved med at være, og så kan det blive aktuelt med en opgradering af dit netværk

Internetudbyderne er godt på vej til at binde hele Danmark sammen med fiber – optiske lyslederkabler, der kan have kapacitet til at overføre endnu flere data end de eksisterende forbindelser og gøre såvel telefonkabler som tv-kabler overflødige til datatrafik.

Derfor varer det næppe længe, før vi ser de første tilbud på 2.5G-abonnementer.

Det får it-skruen uden ende til at køre endnu et par omgange, og bruger du allerede en switch, skal den sandsynligvis udskiftes med en hurtigere model.

Dette gælder også, hvis du oplever, at det går for langsomt med at overføre tunge filer til andre computere eller NAS-servere.

To lynhurtige switche med professionelle egenskaber

Lige nu er 10G (10 gigabit i sekundet) den praktiske og økonomiske grænse for, hvor hurtigt netværksudstyr der sælges til private hjem og små virksomheder.

Sådan har det været i flere år, og i mit kontor er både hardware og kabling for længst opgraderet til dette niveau.

Det er selvfølgelig groft overkill til hverdag, men når man tester netværksudstyr, er det indlysende, at resultaterne kommer til at afspejle, hvad produkterne faktisk kan præstere – ikke flaskehalse i min infrastruktur.

Når TP-Link TL-SX1008 og Qnap QSW-M2106R-2S2T i min optik – også – appellerer til erhvervsmæssige brugere, skyldes det tre vigtige egenskaber.

- De kommer i solide metalkabinetter og har gode LAN-porte, som kan holde til hyppige kabelskift og forholdsvis hårdhændet behandling.

- De strømforsynes direkte fra lysnettet via såkaldte IEC-strømindtag med jord. Eksterne strømforsyninger, som bruges til grej i konsumklassen for at spare penge, er ødelæggende for overblikket, når man har for mange af dem.

- De kommer med beslag til installation i racksystemer, og deres køleprofiler med tilhørende ventilatorer er dimensioneret til at sikre tilstrækkelig luftcirkulation til 24/7-drift i tætpakkede miljøer.

TP-Link TL-SX1008 – rendyrket Connect & Forget

Ud over de netop omtalte professionelle features kan beskrivelsen af TL-SX1008 koges ned til, at denne switch er udstyret med otte LAN-porte, som alle kan håndtere datastrømme med hastigheder på op til 10 Gbps.

Som en selvfølge skal det nævnes, at elektronikken automatisk tilpasser sig kilder og klienter med hastigheder helt ned til 100 Mbps.

Den aktuelle pris er cirka 3.100 kroner.

Den medfølgende Installation Guide gennemgår tilslutningerne og viser, hvordan man monterer fødder og/eller rackbeslag. Det er det hele.

TP-Link har ikke bekostet en egentlig manual, og hvorfor skulle de? Når der er tændt for switchen, og et internetmodem eller en router er tilsluttet som kilde sammen med husets opkoblede klienter, skal det hele bare fungere.

Der er absolut intet, som en bruger kan pille ved – ikke en gang opdatere firmware.

Da switchen ikke har den fulde standard 19” rackbredde, har TP-Link valg at indrette kølesystemet, så luft trækkes ind i venstre side og blæses ud af en lille ventilator i højre side.

Denne ventilator starter med et brag, men den bliver heldigvis nogenlunde tyst, når switchen er færdig med at boote.

Jeg vil dog helst ikke sidde meget nærmere end en meters penge fra den.

Energiforbruget er ganske behersket for en switch i denne klasse.

Den trækker i tomgang 11,4 W, svarende til 1,43 W per port, hvad der er noget mindre end de lidt ældre switche, som jeg nævnte i købeguiden.

Konklusion

TP-Link TL-SX1008 er en overkommelig og lynhurtig unmanaged netværksswitch, som det ikke kræver nogen som helst it-mæssig ekspertise at installere og bruge.

Den klarer jobbet, hvis du ikke behøver andet end et knudepunkt for op til otte enheder, som kan udnytte de højeste hastigheder, der kan overføres via traditionelle LAN-kabler og RJ45-stik.

Qnap QSW-M2106R-2S2T – kræver sin manager

Fra at være blandt markedslederne inden for NAS-servere har Qnap bredt sig til andre netværksprodukter – første og fremmest switche, men også routere, avancerede udvidelseskort, overvågningsudstyr og videokonferencesystemer indgår nu i sortimentet.

Som brand ser Qnap ikke ud til at ville lande på supermarkedernes spothylder, for firmaets langsomste switche har 2.5G-teknologi, og produktfamilien strækker sig helt up til enterprise-modeller med 10 gange så høj hastighed.

Qnap gør meget ud af, at QSW-M2106R-2S2T er designet til at optage en halv 1U-rackplads i bredden, så enheden kan kombineres med endnu en af firmaets switche i samme format og udnytte den tilgængelige plads bedst muligt.

Dette forklarer også, hvorfor frontpladen er fyldt med ventilationshuller, og de to små blæsere sidder i bagpanelet.

Prisen for switchen er ca. 6.500 kroner. Der findes desuden en QSW-M2106PR-2S2T-version med PoE-funktionalitet og et totalt strømbudget på 310 W til ca. 8.000 kroner.

Udvalget af tilslutninger henvender sig professionelle og/eller ambitiøse brugere.

Der er en klump på seks 2.6G-porte, to RJ45 10G-porte og yderligere to 10G-porte til fiberkabel med SFP+-connectors. Endelig er der en umærket RJ45-port helt til venstre, som Qnap kalder Console Port.

Ifølge PDF-manualen kan den bruges til at tilgå switchens managementfunktioner. Et tjek på nettet afslører, at det i virkeligheden drejer sig om en serielport i LAN-forklædning, som kan lette arbejdet i store switch-farme.

På Steve’s Blog (stevetech.me/posts/qnap-switch-serial-console) er der en udførlig vejledning, som jeg ikke har prøvet at følge.

Switch med processor og styresystem

Som nævnt er QSW-M2106R-2S2T en såkaldt managed switch.

Dens mangfoldige indstillinger kontrolleres af en Marvell Prestera 98DX2528 32-bit processor med ARM-arkitektur, 1 GB hukommelse og QSS (Qnap Switch System) styresystem.

Det er muligt at tilgå switchen via en browser, men jeg finder det nemmest at logge ind fra Qnaps Qfinder Pro-app, som også giver adgang til firmaets NAS-servere.

Det er nemt nok at komme i gang med denne avancerede switch. Så snart den har bootet, fungerer den fuldstændigt som en meget billigere unmanaged model.

Vælg sådan én, hvis du ikke behøver – eller har lyst til at bruge – de smarte funktioner.

Blot et enkelt blik på listen med ni menupunkter fortæller en switch-kyndig, at her er der masser af potentiale til kontrol, fintrimning og sikkerhedsoptimering af et kablet netværk.

Hvis der var storforbrugere af data på mit netværk, ville jeg starte med at gå ind i undermenuen QoS (Quality of Service eller trafikprioritering) og bestemme, hvis trafik der altid skal stå forrest i køen – udviklingsafdelingen, bogholderiet, CEO’en, gameren eller…?

Hvis der ikke er brug for alle seks 2.5G-porte, kunne jeg finde på bruge Link Aggregation til at bundle nogle af dem og få en enkelt port eller måske to med 5G-båndbredde.

Og skulle der være ubrugte porte, kan de deaktiveres for at spare strøm eller forhindre uvedkommende i at snige sig ind på mit netværk.

Når switchen først er sat op, kan man som bruger glemme alt om den.

Dens to ventilatorer roterer ret hurtigt, men har et behageligt støjspektrum, som nemt drukner i andre lyde fra omgivelserne.

Energiforbruget er heller ikke afskrækkende. I tomgang er forbruget 11,7 W svarende til 1,2 W per port. Med ni aktive porte stiger forbruget til 19 W, hvad der stadig må betegnes som fint.

Konklusion

Qnap QSW-M2106R-2S2T er en meget avanceret switch med managementfaciliteter og et stort udvalg af tilslutninger – fire med 10G og seks med 2.5G hastighed.

Dens dimensioner giver gode muligheder for at udnytte pladsen i et racksystem sammen med andre enheder i halv standardbredde. Porte til fiberkabler er endnu fremtidsmusik for de fleste brugere.

Bundlinjen: Uden eller med management?

Den afgørende forskel mellem de to 10G-switche fra henholdsvis TP-Link og Qnap er deres management-funktioner.

TP-Link TL-SX1008 har ingen, og Qnap QSW-M2106R-2S2T har mere end rigeligt.

Hvis din switch skal håndtere nogle få brugere i et miljø uden voldsomme sikkerhedskrav eller behov for en høj grad af trafikprioritering, er der ingen grund til at vælge en dyrere og mere avanceret løsning end TP-Links.

Den fungerer lige ud af kassen og kræver ingen specialistviden eller komplicerede indstillinger.

På den anden side tilbyder Qnap – for en betydelig merpris – en mere professionel switch med alt, hvad en systemansvarlig i en større organisation kan ønske sig.

Ydermere åbner de to SFP+-porte til optiske fiberkabler mulighed for datatransmission med fuld båndbredde over meget længere afstande, end kobberkabler tillader. Fremtidssikring med andre ord.


Loading ikon