Artikel top billede

En ekstern lydkontroller til din PC, der er større end en mini-computer. Soundblaster X5 giver mange muligheder for dig, der bruger din computer til al underholdning. (Foto: Peter Hyldahl / Computerworld)

Test: Pc-lyd for feinschmeckere er helt overflødig, men enormt fed

Der er noget meget tilfredsstillende ved at gå all in, og det vil du gøre med Soundblasters eksterne lydkort/controller. Den er for meget for de fleste af os, men det gør den ikke mindre attraktiv.

Eksterne lydkort, hvor du kan justere og manipulere lyden, er hot og har været det længe.

Med Soundblaster X5 tager Creative idéen til et nyt niveau og bygger en komplet mini lyd-controller til din computer.

Her kan du justere via knapper og aflæse det hele i et display. Så alt det, som du normalt styrer via software på skærmen, kan klares via knapper og display på Soundblaster X5.

På størrelse med mini-computer

Før vi dykker ned i herlighederne, skal du være parat til at have en ekstra kasse på skrivebordet. En kasse, der måske ikke er voldsom stor – men større end de fleste computere skabt til et VDI-miljø.

Samtidig er der prisen på 2.395 kroner, hvilket ikke er billigt, men heller ikke voldsomt set i forhold til muligheder og lydkvalitet. Mere om det senere.

Der medfølger ikke strømforsyning. Strømmen får den i stedet via USB-opkobling, og du har lyd igennem selvsamme kabel.

Bagpå finder du både USB-C, USB-A, Toslink ind/ud, samt analoge ind- og udgange i stereo.

Overflod af muligheder

Det kræver blot et tryk på en knap at skifte mellem film-lyd, gaming-lyd eller for eksempel lyd til film.

De forskellige indstillinger kan i den grad høres i højttalerne.

Samtidig tilføres ellers gode højttalere ekstra finesser og detaljer samtidig med, at der kommer mere dynamik og naturligvis effekt.

Selv via almindelige stereo pc-højttalere i den billigere ende er effekterne og lyden markant bedre – og ikke mindst mere interessant.

Men køber du et produkt i denne prisklasse, parrer du det naturligvis med højttalere eller hovedtelefoner af høj kvalitet.

Ud over de fysiske tilslutninger kan der også sendes og modtages lyd via bluetooth. Ligesom den fungerer med pc, Mac samt Playstation 4 og 5.

Men du kan også sætte den til dit tv (via for eksempel Toslink) og få biograflyd ud i højttalerne.

Langt de fleste funktioner kan også styres via app på smartphonen eller computeren. Her får du et enkelt og fint grafisk billede, der kan give bedre overblik af funktionerne.

Lydchip og lyd i særklasse

Internt finder du en DAC, der kan køre 32-bit/384 kHz samling, hvilket hakker lyden op i endnu finere digitale bidder og giver bedre lyd.

Som på alle andre chip er der forskel på kvaliteten af disse og de øvrige kredsløb, men det er alt andet lige imponerende i et produkt til pc-brug.

I det hele taget er opbygningen ret vild for et ikke professionelt produkt.

Dels kan der køres ubalanceret, som det er tilfældet for de fleste produkter. Men der kan også tilsluttes balancerede enheder, som leverer endnu lavere støj.

Et balanceret lydprodukt betyder reelt dobbelt op på forstærkerdelen, da man laver to ens trin til plus og minus delen mod normalt én, der håndterer begge.

Det betyder bedre signal/støjforhold og er normalt noget, der primært anvendes i kostbare hi-fi produkter eller professionel lyd.

Uanset hvilke udgange, jeg bruger, kan jeg på et sæt hovedtelefoner i 10.000 kroners klassen høre, at X5 leverer varen.

Der er ikke noget digitalt fnidder i toppen. Musik og lyd generelt leveres med et overskud og en selvfølgelighed, som jeg ikke er forvænt med i et pc-produkt.

Så der er i den grad tale om et produkt til lyd-feinschmeckere, men må dog ikke sammenlignes med et, som du kan anvende i professionel lyd-sammenhæng. Der taler vi alt andet lige om anden kvalitet og ikke mindst pris.

Unødvendig for de fleste, men…

Om X5 er nødvendig, uanset om du er entusiast eller almindelig gennemsnitlig pc-bruger, er et nej. Om jeg gerne ville eje en: Stort ja.

Den vil dog bestemt give mening for nogle. Dig, der gerne vil kunne styre lyden meget præcist – især i forbindelse med en ekstern mikrofon.

Men også dig, der bruger computeren til al underholdning – herunder naturligvis gaming og ikke mindst streaming.

Prisen er høj, for den skal kombineres med et godt højttalersæt og/eller god hovedtelefon, for at du får fuld udnyttelse.

De faktorer gør, at jeg ikke kan levere de højeste karakterer til et produkt, der ellers leverer top-performance. Men det hører bestemt til i toppen.


Loading ikon