Artikel top billede

(Foto: Maheshkumar Painam/Unsplash)

Tyskland vil granske alt Huawei-udstyr: Ukendt komponent kan lægge hele netværket ned

Mens Danmark for længst har vendt tommelfingeren nedad til Huaweis 5G-netværk, så har Tyskland haft en anden tilgang til den kinesiske virksomhed - et fund af en særlig komponent er dog ved at ændre den fortælling.

Mens den kinesiske virksomhed Huawei i mange lande - herunder Danmark, USA og Storbritannien - har overordentligt svært ved at overbevise televirksomhederne om at stå for udbygningen af 5G-netværket, så har det haft større succes i en del andre europæiske lande.

Det gælder Tyskland, Ungarn og Polen - men det er ved at ændre sig nu. I hvert fald i Tyskland.

Det skriver Politico.

Vores store nabo mod syd har nemlig indtil nu både tilladt komponenter fra Huawei og ZTE, men er altså kommet på andre tanker nu, hvor landet er i gang med en u-vending.

I marts måned meddelte de tyske myndigheder, at alle komponenter fra Huawei og ZTE skulle gennemgå en sikkerhedskontrol.

Fundet af en bestemt komponent er ifølge Politico årsagen til den tyske kursændring.

De tyske sikkerhedsmyndigheder oplyste et udvalg i den tyske Bundestag, at de havde fundet en komponent til energistyring, der i værste fald kunne bruges til at lægge hele det tyske 5G-netværk ned, oplyser kilder til mediet.

Det tyske indenrigsministerium har ikke ønsket at kommentere på sagen, mens en talsmand for Huawei ifølge mediet har oplyst, at den kinesiske virksomhed ikke har oplysninger om risici forbundet med den omtalte komponent til energistyring.

Massiv modvind samt mistanke og beskyldninger

Huawei har oplevet massiv modvind på grund af mistanke og beskyldninger om, at den kinesiske stat kunne få adgang til de informationer, som behandles på netværk-udstyr fra det kinesiske selskab.

Det fik en lang række lande til at forbyde eller forhindre brugen af Huaweis teknologier.

Det er aldrig blevet dokumenteret, at Huawei rent faktisk overvåger nogen eller udleverer data til den kinesiske regering.

Herhjemme fik mistanken ikke desto mindre i foråret 2019 TDC til at sætte Huawei på porten og istedet skrive kontrakt med svenske Ericsson.

Det kan du læse mere om her: TDC dropper Huawei og vælger Ericsson til at drive 5G-netværk: 100 folk flyttes, pilottest parat til sommer og 4G opgraderes

Senere fulgte også 3 efter.

Situationen var den samme i en lang række andre lande.

Tyskland indførte i 2021 en relativt skrap lov med en række krav til leverandører af 5G-udstyr, men loven gav altså - i modsætning til en række andre landes tilsvarende lovgivning - plads til, at Huawei og ZTE fortsat kunne være til stede.