Artikel top billede

Apple gør sig klar til at åbne for andre app-butikker på iPhone

Apple forbereder sig på, at ny EU-lovgivning vil give andre app-butikker adgang til iPhonens økosystem.

En af Apples allerstørste økonomiske succeser er udbredelsen af selskabets app-butik til iPhones og iPad.

Her tager selskabets sig godt betalt for at tredjeparts-udviklere og tjenester kan føre deres varer på Apples enheder. Apples andel lyder på op imod 30 procent af omsætningen på selskabets ’App Store’.

Kommende EU-lovgivning kaldet ’Digital Markets App’ vil dog åbne op for, at andre app-butikker vil kunne tilbyde apps til det populære iOS og iPad-økosystemer, som findes på iPhones og iPads.

Det har fået Apple til for første gang nogensinde at tillade såkaldt ’sideloading’, hvor apps installeres udenom selskabets app-butik – et skifte, som skulle indtræde sammen med næste version af iOS, nummer 17 i rækken.

Selskabet synes dog indstillet på at begrænse muligheden til EU alene, erfarer netmediet 9to5Mac.

Apple synes nu at indføre en ny form for hegnspæle, som skal sikre, at iPhones og iPads fremover vil byde på forskelligt indhold og restriktioner fra og med iOS 16.2.

Disse kommer i form af en nyt system bagt ind i selve styresystemet kaldet ’Countryd’, som vil benytte både lokations oplysninger fra GPS, trådløse netværk og sim-kort for at sikre at brugere uden for EU afskæres fra muligheden for at installere applikationer uden om Apples egen app-butik.

I hvilket omfang Apple vil lade tredjeparter åbne app-butikker vil givetvis blive præciseret i starten af juni måned, når Apple introducerer den kommende iOS 17 i forbindelse med den årlige WWDC-udviklermesse.