Artikel top billede

Den aparte designede højttaler har formål i Sonos Era 300, der både skyder lyden ud og op og derfor både kan bruges som stand alone, stereo og til surround. (Foto: Peter Hyldahl / Computerworld)

Test: Sonos nye Era 300-højttaler er sprængfyldt med overraskelser og nytænkning - den vil du gerne eje

Sonos Era 300 overrasker på mange niveauer og er en højttaler du gerne vil eje.

Sonos har med sine mange trådløse højttalere og ikke mindst sit styresystem til at fordele lyd ud i hjemmet, sat barren i mange år.

Men det er også som om design og nytænkning har stagneret lidt, hvilket forsøges i den nye Era-generation.

At nytænke en trådløs højttaler til hjemmet er dog lidt af en bedrift i sig selv. Når resultatet, Sonos Era 300, samtidig fungerer godt, er missionen lykkedes.

Nydesignet med formål

Era 300 bryder mønsteret på den bedst mulige måde.

I det jeg pakker den godt 4,5 kilo store højttaler op stiller jeg den forkert til at starte med. Den ligner en, der skal stå op, men strømstikket i bunden viser, at det ikke kan lade sig gøre.

Den skal ligges ned og nu vender de trykfølsomme knapper rigtigt.

Bagpå ved strømstikket kan du slukke for mikrofonen til stemmebetjening, og her finder jeg også bluetooth-knappen, hvis der skal tilsluttes en enhed direkte.

Era 300s noget specielle design ender med at give mening.

Den er bygget både til at kunne spille alene og sprede lyden godt ud i rummet. Men kan også indgå i et Sonos surround setup og udgøre det som en surroundhøjttaler.

Den er konstrueret så den kan sende lyden direkte ud og samtidig op, så du får ægte Dolby Atmos lyd.

Så det aparte – men bestemt ikke grimme, design giver mening.

Lyd i alle retninger

De mange højttalere, der spreder lyden rundt, frem og op er genialt når den skal bruges til surround.

Men konstruktionen betyder også, at den spreder musikken ubesværet ud i rummet, når der lyttes til musik.

Uanset hvad den skal bruges til, kan du nærmest tilslutte alt. Jeg nævner i flæng, wi-fi via Sonos app, Apples AirPlay 2, bluetooth og endda via en analog aux-indgang så du kan tilslutte pladespiller eller en anden analog kilde.

Der er dog tale om en lineær indgang, så tilslutter du en pladespiller skal den have sin egen RIAA (pladespillerforstærker).

Stemmestyring og Trueplay er standard i dag i nye Sonos produkter og også i Era 300. Jeg noterer også med glæde, at den er fugtresistent og har touch-betjening.

Det eneste jeg kunne ønske mig mere, var et indbygget batteri, så jeg kan placere den hvor jeg vil. Bag mig når jeg ser film og et andet sted når den bruges til musik.

Men med den ekstra funktion ville prisen nok ryge noget højere op end de trods alt rimelige 3.699 kroner du skal slippe for herligheden.

Musik med spredning

Opsætningen er meget enkel trods de mange muligheder. Her er det som det plejer med Sonos – når du allerede har installeret Sonos App.

Bluetooth forbindes hurtigere end jeg kan mindes nogen enhed nogensinde. Ét tryk på Bluetooth knappen bagpå og jeg kan se den på min smartphone med det samme.

Så jeg spiller reelt under 20 sekunder efter jeg har tilsluttet. Jeg noterer samtidig at stemmestyring er præcist og ikke mindst den lækre slids, der styrer volumen, reagerer meget lækkert. Tør jeg sige på B&O niveau…

Musikken spredes ikke overraskende godt ud i lokalet men har samtidig en punktformighed ud fra de fremadvendte højttalere.

Med det mener jeg, at der ikke er tale om lyd, der blot spredes ud i en pærevælling. Der er stadig styr på instrumenterne, så du har de korrekte niveauer mellem for eksempel, stemmer og baggrund.

Der er ikke voldsom bas ydelse for en højttaler af denne størrelse. Men stil den tæt på en væg eller et hjørne og der kommer mere tryk på.

I surround-sammenhæng giver den masser af effekt. Den tilføjer selv mindre Sonos systemer et lydbillede, der er tættere på biograf stemning end jeg ellers hidtil har oplevet fra Sonos.

Den fungerer også som bag højttaler alene og der gør den det faktisk rimeligt. Alternativet er at købe to - men så bliver prisen lige lovlig pebret i min optik.

En varm anbefaling

At skulle ofre 3.699 kroner for at løfte ens Sonos surround system, der i forvejen ikke har været billigt, burde ikke være en nødvendighed. Men har du allerede investeret kan jeg i den grad anbefale de nye sager.

Som stand-alone højttaler er Era 300 en lille perle, der leverer god lyd i rummet. Dens gode evne til at sprede lyden betyder at den let kan bruges i den store stue. Dog ikke til festbrug.

Derfor lander jeg på en meget høj karakter for et Sonos produkt, som jeg normalt giver en del hug med på vejen. De har ramt rimelig præcist på skiven denne gang og prissætningen er for en gangs skyld godkendt.


Loading ikon