Japan bygger supercomputer på en petaflop

Japan sætter turbo og masser af penge ind på, at bygge verdens hidtil kraftigste computer, der skal have en topydelse på 1.000 teraflop. Det sker, efter japanerne har mistet den prestigefyldte position som hjemsted for verdens kraftigste computer til amerikanske Blue Gene/L.

Med massiv statsstøtte i ryggen sigter japanske forskere efter at bygge en supercomputer, der skal slå amerikanerne af banen som det land, der huser verdens stærkeste computer.

Målet med den japanske regerings planer er at udvikle en supercomputer, der kan udføre mere end en billiard udregninger per sekund, inden udgangen af marts 2011.

Det svarer til 1.000 teraflops eller en petaflops - en enorm regnekraft, som ingen computer nogensinde har været i nærheden af. Flops står for "floating point operations per second".

Blue Gene/L hurtigst i verden
Verdens i øjeblikket hurtigste computer, IBM-maskinen Blue Gene/L, kan efter sin sidste opgradering udføre 140 billioner udregninger i sekundet - eller 140 teraflops.

Den anvendes primært i det amerikanske energiministeriums atom-program.

For tiden er Japans hurtigste computer NEC's Earth Simulator, der kan udføre 36 billioner udregninger i sekundet. Earth Simulator havde indtil sidste år rekorden, men blev overhalet af de to amerikanske maskiner, Blue Gene/L bygget af IBM og Columbia bygget af Silicon Graphics.

USA og Japan har i en årrække kæmpet om at have verdens kraftigste computer - en ting, som rivalerne mener tegner et billede af, hvem der har den teknologiske førertrøje i verden.

Medicinal-forskning

Det er planen, at Japans nye supercomputer skal anvendes i medicinal-forskning til på forskellig måde at simulere, hvordan kroppen reagerer på medicin og lignende.

Det bliver NEC, Hitachi og universiteterne i Tokyo og Kyushu, der skal udvikle og bygge apparatet.

Verdens næsthurtigste computer er Nasas Columbia, der er blevet målt til at kunne kapere 51,87 teraflops.

Blue Gene/L er i fuld gang med at bliver opgraderet. Målet på den 570 millioner kroner dyre modernisering er et kæmpeapparatet med 130.000 processorer og en teoretisk top-ydelse på 360 billioner udregninger per sekund eller 360 teraflops.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Fiftytwo A/S
Konsulentydelser og branchespecifikke softwareløsninger til retail, e-Commerce, leasing og mediebranchen.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Datadrevet forretning: Skab enestående kundeoplevelser med viden og data i centrum

Data står i centrum, når du skal styrke kundeoplevelsen – eller det burde det i hvert fald gøre. På denne konference vil du møde eksperter indenfor CX og komme i dybden med, hvordan du sætter data, transparens og viden til at arbejde for dig i din Customer Experience-strategi.

07. maj 2024 | Læs mere


Kunstig Intelligens (AI) Masterclass - fra futuristisk idé til uundværlig ressource

Velkommen til en Masterclass om kunstig Intelligens (AI) og den transformative kraft, som kan tage din organisation og karriere til næste niveau. AI er gået fra at være en futuristisk idé til at blive en uundværlig ressource for virksomheder over hele verden og har allerede sat sit præg på den måde, som vi arbejder på, træffer beslutninger og kommunikerer med vores kunder.

07. maj 2024 | Læs mere


Parathed – Hvad gør din virksomhed, når I bliver ramt?

Cyberkriminalitet vokser som bekendt eksplosivt i takt med digitaliseringen i disse år og det kan være voldsomt dyrt at blive hacket. Potentielt kan det lægge jeres forretning helt ned, så I ikke kan rejse jer igen. Har jeres virksomhed styr på cybersikkerheden i en tid, der kalder på oprustning? Bliv inspireret til, hvad du som virksomhed kan gøre for at sikre virksomheden og medarbejdere, så I kan gå sikkert ind i fremtiden.

21. maj 2024 | Læs mere