Her er Danmarks fem bedste CIO’er lige nu:Se de fem nominerede til prisen som Årets CIO 2024

Artikel top billede

(Foto: Politiet)

Politiet har søgt i vigtige systemer uden lovpligtige kontroller

Datatilsynet har truffet en afgørelse i en sag, hvor Rigspolitiet får kritik for ikke at have foretaget den nødvendige kontrol for søgninger i to forskellige informationssystemer.

Rigspolitiet får nu kritik i en afgørelse fra Datatilsynet, fordi politiet ikke har overholdt betingelserne for søgninger i to forskellige systemer - henholdsvis Visuminformationssystemet og EURODAC-systemet.

Det skriver Datatilsynet i en meddelelse onsdag.

Det er muligt for Rigspolitiet at søge i systemerne under visse betingelser til "retshåndhævende formål" på baggrund af en anmodning fra politikredsene.

I den forbindelse er Rigspolitiet pålagt at foretage en kontrol af, om politikredsene har overholdt betingelserne, der kan retfærdiggøre Rigspolitiets søgning i systemerne.

I forhold til Visuminformationssystemet fandt Datatilsynet, at den nødvendige kontrol i ét tilfælde ikke var blevet foretaget og i et andet ikke var foretaget i tilstrækkelig grad.

Samtidig lyder det i Datatilsynets afgørelse, at Rigspolitiet i ét tilfælde ikke har foretaget en forudgående søgning i Visuminformationssystemet, inden Rigspolitiet foretog en søgning i EURODAC-systemet.

Det er nemlig en betingelse for Rigspolitiets søgning i EURODAC-systemet, at der er foretaget en forudgående søgning i Visuminformationssystemet uden resultat.

Datatilsynet udtalte på den baggrund kritik af Rigspolitiets manglende kontrol af søgningskriterierne i Visuminformationssystemet og EURODAC-systemet.

Læs hele afgørelsen her.