Her er Danmarks fem bedste CIO’er lige nu:Se de fem nominerede til prisen som Årets CIO 2024

Artikel top billede

(Foto: Pawel Czerwinski)

Den største monopol-sag i et kvart århundrede: Den amerikanske regering hiver Google i retten

De amerikanske myndigheder mener, at Google har misbrugt sin magt på markedet og har derfor hevet selskabet i retten. Retssagen kan få store konsekvenser for nogle af verdens største selskaber.

I det, der bliver beskrevet som den største monopol-sag i USA i et kvart århundrede, tørner Google og det amerikanske justitsministerium sammen i retten.

Ifølge det amerikanske ministerium har Google gjort brug af ulovlige metoder for at undgå konkurrence fra andre søgemaskiner. Søgsmålet mod Google støttes også af en lang række amerikanske delstater.

Det skriver Reuters.

Google og dets moderselskab Alphabet afviser dog anklagerne og siger, at det er kvaliteten i deres søgemaskine, der har sørget for, at selskabet sidder på 90 procent af markedsandelen.

Slaget kommer til at stå sin gang ved en domstol i Washington DC og begyndte tirsdag.

Sagen forventes både at tage lang tid og muligvis at få konsekvenser for både Google og andre tech-giganter.

"Det er vanskeligt at overdrive betydningen af denne sag, særligt for monopoler og andre selskaber med stor markedsandel," siger antitrust-advokaten Luke Hasskamp til Reuters.

Betaler sig til at være standard-søgemaskine

Kernen i striden er de kontrakter, Google har med telefonfabrikanterne og med browserne, hvor det amerikanske justitsministerium hævder, at Google har forsøgt at opretholde et onlinesøgningsmonopol i strid med monopollovgivningen i landet.

Google har kontrakter med Apple, Samsung og Motorola – med de fleste browsere og med tre amerikanske teleudbydere fra T-Mobile, AT&T samt Verizon for at sikre, at søgemaskinen kommer som standardsøgemaskine og kommer installeret på forhånd på nye telefoner.

Bing, der er Microsofts søgemaskine, er standardsøgemaskine på virksomhedens egen browser Edge og på Amazons Fire-tablets.

Disse kontrakter gør Google til den gateway, som mange folk har til hjemmesider, hvilket har gjort det svært for andre søgemaskinerivaler at nå et niveau, der kan udfordre Google.

"Eksklusiviteten som standard giver Google mulighed for systematisk at forhindre deres rivaler data (søgningsdata, red)," lød det fra advokaten fra det amerikanske justitsministerium ved en tidligere retshøring i sagen.

Googles advokat fortalte i den forbindelse dommeren, at virksomheden har haft kontrakter med Apple og med browsere som Mozilla siden begyndelsen af 00’erne. Han mente, at hverken justitsministeriet eller staterne, der har slæbt Google i retten, havde forklaret, hvorfor disse kontrakter var et problem.

"Grunden til, at de samarbejder med Google, er ikke, fordi de er nødt til det, men fordi de gerne vil," sagde advokaten.