Artikel top billede

Det lille guldfarvede prik gemmer på blandt andet mikrofoner, der er opsnapper lyd fra omgivelserne og som Sony anvender til at give en af verdens smarteste anti-støj funktioner. (Foto: Peter Hyldahl / Computerworld)

Test: Her får du verdens smarteste anti-støj funktion

Sony er i forvejen kendt for at lave en ret effektiv støjundertrykkelse. Det er taget til et helt nyt niveau i denne nye WF-1000XM5 in-ear model, der kan følge dine bevægelser og justere anti-støjen derefter.

Er du træt af støj fra toget, bussen, flyet eller bare omgivelserne, kan du sætte et sæt hørepropper i ørerne. Du ved de gammeldags typer, der lukker dig ind i din egen boble og intet kan høre.

Så klaustrofobisk opleves Sony WF-1000XM5 heldigvis ikke, og det er i stedet imponerende, hvor effektivt de kan undertrykke støj.

Det er dog ikke så meget støjundertrykkelsen, der imponerer, men i højere grad hvordan den bruges.

Adaptiv anti-støj på den snedige måde

Du kan nemlig selv bestemme graden af anti-støj funktionen her.

Jeg tænker ikke så meget på adaptiv støjundertrykkelse på den traditionelle facon, hvor du blot selv skifter mellem de forskellige grader af, hvor meget af omgivelserne, der må lukkes ind.

Den funktion har du også med Sony sættet. Og i praksis kan du selv opsætte forskellige scener – på kontoret, på farten og så videre.

Men app’en kan også detektere om du bevæger dig, hvor du bevæger dig hen, i hvilke omgivelser du befinder dig i og indstille anti-støj funktionen ud fra det.

Det er en funktion du selv kan definere, men du kan også lade hovedtelefonen – nærmere dens app – træffe beslutningen for dig.

Det er ret smart og ønsker du ikke at blive tracket, kan du blot benytte app ‘en manuelt og selv give besked om, hvor meget anti-støj du ønsker.

Det er dog i den virkelige verden teknologien skal fungere og jeg opdager hurtigt, at det gør den skam i dette tilfælde.

Når jeg har sat app ‘en op, som jeg ønsker det, ændrer den anti-støj undertrykkelsen gradvist. Og heldigvis ikke på en abrupt og ubehagelig facon, men glidende så du ikke lægger så meget mærke til, at den har skruet op eller ned for funktionen. Godt gået.

Skal bruges med måde

Helt grundlæggende fungerer antistøj ved at kopiere den udefrakommende støj og flette den sammen med musikken i modfase. På den måde ophæves støjen.

Det kræver en del processorkraft og smarte algoritmer at knække den kode, og derfor er der også stor forskel på kvaliteten af støjreduktionen fra model til model samt fra producent til producent.

Bose er verdenskendt for deres støjreduktion, og de er stadig blandt de bedste. Det er de fordi, de håndterer at lave et mix, hvor musikken stadig får lov at leve.

Antistøj kan reelt ødelægge lidt musikken. Jo kraftigere antistøj funktionen er, des mere undertrykkes musikken, som mister luft og detaljer.

Her er Sony bedre end normalen ved både at levere god lyd og en effektiv støjundertrykkelse.

Men den kan også tilbyde dig en indstillinge, hvor der lukkes næsten helt af for omverden - men altså med dertil negative indvirkning på lydkvaliteten.

Store i både ørene og lyden

Den glatte overflade på enhederne betyder desværre, at de let glider i hænderne på en. Finishen er derfor flot men ikke så hensigtsmæssigt.

I øret opleves de lidt store og noget vanskelige at få til at passe end jeg for nyligt har oplevet med Jabra Elite 10, der er blandt de bedste på markedet lige nu på dette punkt.

Jeg oplever heldgivis ikke at Sony er ubehagelige i øret, da de ikke sidder langt inde. Og med de rigtige adaptere kan jeg sagtens løbe en tur med dem.

Lydmæssigt er vi til den detaljerede side. Der er masser af luft omring musikken – så længe støjundertrykkelsen ikke skrues op på det maksimale.

De er meget neutrale og lette at leve med lydmæssig – uanset om du er til Mozart, Metallica eller en afdæmpet jazz trio.

Gode - men mange konkurrenter er i spil

Der er ingen tvivl om, at Sony har begået en lille genistreg med måden at modulere anti-støj funktionen.

Batteritiden er opgivet til 8-12 timer med anti-støj slået til. Men jeg oplevede noget mindre. Faktisk typisk mellem fem og seks timer.

Sony er alt andet lige et sæt fremragende in-ear hovedtelefoner. Men det skal de også være nu prisen er 2.199 kroner. Her kan du immervæk kan få mange gode hovedtelefoner.

Derfor kvittere jeg med et solidt og stort 4-tal, da 5 stjerner vil være i overkanten med pris og øvrige små ankepunkter in mente.


Loading ikon