Her er Danmarks fem bedste CIO’er lige nu:Se de fem nominerede til prisen som Årets CIO 2024

Artikel top billede

(Foto: Niels de Boissezon)

Test af Apple iPhone 15 Pro – mere end en stikskifteoperation

Apple nyeste topmobil er blevet billigere og bedre - men også lidt mindre raffineret end hidtil.

Kalenderen og vejret skifter til efterår og det er som altid ensbetydende med en ny iPhone kollektion fra Apple.

I år er der ikke ændret på kollektionen, som igen består af to almindelige iPhones i henholdsvis almindelig og ’plus’-størrelse, og så to ’Pro’-modeller, som også tilbydes i Medium og Large.

Dagens testemne er den billigste iPhone Pro, som serien har budt på siden serien i sidste år fik et kolossalt prishop under dengangs inflationære tider.

Nu er det igen muligt at få en topmodel for under 10.000 kroner. Den ser vi nærmere på i dag.

Nye materialer

Oftest har man været nødt til at være lidt af en æble-kender for at se forskel på den nye og den gamle iPhone.

Med nyeste kuld er det dog tydeligere at se, at her er tale om en ny model.

Selve kanten omkring displayet er blevet markant smallere, mens bagsidens glasfinish er blevet helt mat.

Så snart man har mobilen mellem hænderne, bliver det tydeligt, hvor meget vægt der spares ved at vrage stål til fordel for den nye titanium-konstruktion.

Letvægtsmetalet er af ’Grade 5’, som Apple påpeger er den samme, som NASA anvender i sine raketter.

Det er et metal, der alene koster mere end 20 gange så meget som den mere ydmyge aluminium, som man finder i iPhone 15.

Resultatet af materialeskiftet er en mobil, som vejer omkring en tiendedel mindre end sin forgænger.

Jeg undrer mig dog lidt over, at trods space-age materialerne er Pro modellen stadig 10 procent tungere end den almindelige iPhone 15. Noget tyder endda på, at den mere ydmyge model sagtens kan holde til særdeles hårdhændet behandling.

Den lavere vægt er dog kærkommen, og sammen med mere afrundede kanter og lidt mindre dimensioner er den nye størrelse væsentligt mere behagelig at holde om og betjene.

Bagsiden er dog, at telefonen ikke har den samme tyngde som før, og når Apple samtidig har droppet de blanke, smykkelignende flader fra forgængeren, bliver man ikke nær så forført af det ydre. Formen har altså lidt til fordel for funktionen.

En anden funktionel opgradering er, at lyd-slideren på siden nu vrages til fordel for en ’Action’-knap, der kan slå lyd til og fra ved et enkelt tryk, men også giver mulighed for at få en kvikadgang til en række apps som kamera, lommelygten eller oversættelse eller en favoritapp ved et langt tryk.

Det store stikskifte

Det samme kan siges om skiftet fra det tynde og fikse Lightning-stik til fordel for USB-C.

Listen over ulemper ved skiftet er heldigvis kort: Det nye stik er halvanden millimeter bredere og en enkel millimeter tykkere, og du skal bruge en adapter til eventuelt Lightning-baseret tilbehør.

Fordele er der til gengæld flere af.

USB-C er blevet verdens mest udbredte stik, og du vil kunne nøjes med en enkel oplader til alt fra dine hovedtelefoner, mobiltelefon, kamera, tablet og laptops.

Her tillades samtidig hurtigere overførselshastigheder, hvilket man sætter pris på, efter at have ventet tre timer på, at alle ens data (knap en halv terabyte) skulle overføres fra sidste års model til den nye igennem det aldrende lightning-stik.

iPhone 15 Pro får nu adgang til USB 3.2 hastigheder, svarende til 10 gbit/sekund, mod knap 0,5 gbit i lightning-stikket. Dermed bør de tre timer kunne barberes ned til 10 minutter næste gang, der skal opgraderes iPhone.

De øgede datahastigheder gør det samtidig muligt at eksportere data såsom højopløst video i særdeles tunge formater som ProRAW. Omvendt kan du nu slutte en hurtig ssd eller andet lager til iPhonen.

Samtidig gør det nye stik det muligt at dele strøm (med op til 4,5 watt) til andre enheder, så der kan vækkes live i et strømlidende headset eller en andens iPhone.

Selve kablet tillader også mere strøm. Apple iPhone 15 Pro kan dog maksimalt tage imod 20 watt fra strømforsyningen - nok til at tanke halvdelen af batteriet op på en halv time.

Vidunderskærm og -lyd

Skærmen på en iPhone Pro har altid været glimrende, men med hver generation skubber Apple lidt til, hvad der kan forventes af maksimal lysstyrke – noget som altid er rart under den nuværende indian summer.

Det skorter dog ikke på gode skærme i mobiltelefoner generelt, om end man i Pro-modellen får glæde af 120 Hz frekvenser mod 60 Hz i den billigere iPhone 15.

De 6,1 tommer, der her bydes ind med, er oplagt til en enhåndsbetjening, men blegner i forhold til det store lærred, som man finder på storebror iPhone Pro Max med sine 6,7 tommer.

Der, hvor Apple for alvor skiller sig ud, er dog med de ombordværende højttalere, som altid har været en garant for fin lydkvalitet i de ellers små enheder.

Med iPhone 15 Pro løfter Apple lyden en tand op – volumenmæssigt – men begynder så også at rende ind i problemer med overstyring og manglende bas ved max volumen.

Skruer man lidt ned fra max-volumemn, matcher 15’eren sin forgænger på både max lydstyrke og kvalitet.

Klodens mest avancerede processor

Apple er blandt klodens største virksomheder, og iPhonen er klodens mest udbredte telefon-model – derfor undrer måske ikke, at selskabets er først til at få adgang til underleverandøren TSMC’s mest avancerede fremstillingstekniker, når Apple bestiller sine chips.

Resultatet bliver, at iPhone 15 Pros nye A17 Pro-processor er først med den avancerede 3nm print-litografi og dermed kan snurre hurtigere, rumme flere transistorer og bruge mindre strøm end konkurrenterne.

A17 Pro-processoren er opbygget omkring seks kerner, heraf fire strømoptimerede, som snurrer med op til 3,8 GHz (10 procent hurtigere end før) og som ledsages af seks grafiske enheder mod fem tidligere.

Det resulterer, måske ikke overraskende, i en processor, der yder 10 procent højere end før, og hvor den grafiske ydelse løftes med 20 procent.

Der er dermed ikke de vilde landvindinger at forvente – og den nye telefon har en tendens til at blive varmere, når der spilles.

Apple har til gengæld integreret en kraftig ’NPU’ – en neural netværkschip, som er dobbel så kraftig som hidtil og som nu kan assisterer med snedige AI-opskaleringstricks, som giver et væsentligt ydelsesløft i de enkelte spil, der tillader featuren (Resident Evil Village, Resident Evil 4, Death Stranding samt Assassin’s Creed Mirage).

Disse udkommer dog først senere på året eller i begyndelsen af 2024, men så lover Apple altså spilkonsol-kvalitet i lommeformat.

De mange kræfter serviceres af et 3.274 mAh batteri, som altså kun er marginalt større end i forgængeren. Driftstiden er altså uændret, så man kan regne med halvanden dags drift ved almindeligt brug.

Apples særlige satellit-antenne er igen indbygget og giver nu mulighed for at udstede nødbeskeder udenfor mobildækning, samt nu muligheden for at tilkalde vejhjælp. Funktionen er dog ikke tilstede i Danmark endnu.

Solid kamerapakke

Apple nye kamera-pakke minder meget om det glimrende kamerasetup, som man kunne finde i sidste års model.

Her diskes igen op med tre moduler, et vidvinklet med et lysstærkt 48 megapixel model, et ultravidvinkel med 12 megapixels samt et telemodul, der tilbyder tre gange optisk zoom. Sidstnævnte råder dog over en kærkommen mere lysstærk optik.

Her har den større Pro Max en vis fordel i et nyt telemodul med en snedig foldeoptik, der giver hele fem gange optisk zoom at arbejde med.

Alt i alt leveres der ikke nogen særlig bemærkelsesværdig overhaling af fotokvaliteten, men hvor udgangspunktet heldigvis var glimrende.

Apple giver dog lidt igen ved at tilbyde nogle nye 24 megapixel indstillinger og nogle mere detaljerige foto-formater, så entusiaster kan få det allerbedste ud af de tre kameramoduler.

Portrætfunktionen er igen forbedret, så baggrunden ikke bare kan sløres efter ens smag, men også indstilles efter at billedet er blevet taget.

En anden effektiv opgradering er den nye makro-fokus indstilling, som tillader en at komme meget tættere på motivet.

Desværre anvender denne feature alene det ultravidvinklede modul, hvorfor man skal rigtig tæt på motivet, før de allerfineste detaljer kommer frem.

Mindre, men solid opgradering

Apples nye stjernetelefon hæver endnu en gang baren for, hvad der kan forventes i en iPhone.

Når det er sagt, kommer vi ikke udenom, at der i år alene er tale om en af de mindre opgraderinger af serien, da der oftest tilbydes mindre overhalinger, der gør livet med den nye iPhone lettere – som dig kommer på bekostning af looket, som er en anelse mindre raffineret end hidtil.

Heldigvis har Apple til gengæld sænket prisen på de nye Pro-modeller, hvilket gør at man kan blive iPhone 15 Pro-ejer for under 10.000 kroner – helt nøjagtig 9.799 kroner for grundmodellen med 128 gigabyte lager.

Det bliver derfor igen til fem stjerner for Pro-mobilen takket været den deflationære prissætning.


Loading ikon