Artikel top billede

(Foto: Povl D. Rasmussen)

Lovforslag fremsættes netop nu: Denne danske ‘vagthund’ skal fremover tøjle de store techgiganter

Regeringen vil med lov give den kommende ‘vagthund’ mulighed at granske de store tech-selskabers ageren i Danmark og modtage klager fra danskerne.

Som ventet vil regeringen med ny lov indsætte en dansk ‘vagthund,’ som får til opgave at tøjle og håndtere de store internationale tech-giganters ageren i Danmark.

Regeringen har således udset Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen som den enhed, som skal tøjle de store selskaber.

Regeringen præsentede planen i forbindelse med sit lovkatalog for at par uger siden, hvor den opridsede sine kommende lovforslag - herunder på it-området.

Her skrev regeringen, at “Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen er den danske myndighed, der har beføjelsen til at fremsætte en anmodning til Kommissionen om at indlede en markedsundersøgelse i henhold til forordningens regler,” som det hed.

Lovforslaget bliver i dag fredag fremsat i Folketinget.

“Det betyder, at Konkurrence- og Forbruerstyrelsen vil kunne lave undersøgelser af tech-giganters manglende overholdelse af loven. Samtidig vil både virksomheder og forbrugere kunne klage til styrelsen, hvis de oplever urimelige vilkår,” meddeler Erhvervsministeriet.

Det er forventningen, at lovforslaget har været gennem hele beslutningsmøllen - der kræver tre fremlæggelser i Folketinget - inden for de kommende måneder med endelig vedtagelse engang i begyndelsen af 2024.

Konkurrence- og Forbrugerstyrelsens opgave kommer til at læne sig op ad EU’s nye Digital Markets Act, som på EU-plan sigter efter at tøjle de især amerikanske tech-giganters ageren i Europa.

Du kan se regeringens plan for kommende lovforslag på det digitale område her: