Her er Danmarks fem bedste CIO’er lige nu:Se de fem nominerede til prisen som Årets CIO 2024

Artikel top billede

Dette principdiagram viser, hvordan et mesh-system kan konfigureres til dækning af tre etager. De tre enheder udsender wi-fi og kommunikerer også trådløst indbyrdes. I mit testmiljø er den nederste enhed router, mens de to andre er satellitter. Desuden forbedrer jeg systemets performance med et LAN-kabel mellem routeren og den første satellit. (Foto: D-Link PR)

Guide: Skift op til wi-fi i tredje potens – et mesh-system med tre enheder kan dække op til 740 kvadratmeter

Du kender uden tvivl situationen – om ikke andet så fra familie, venner og kolleger, der klager over, at de har svært ved at få deres smartphones og andre trådløst opkoblede enheder til at fungere hurtigt, stabilt og hele tiden. Løsningen på disse og flere udfordringer kan være et nyt wi-fi-netværk med mesh-teknologi.

Hvis du oplever udfordringer med at wi-fi-dække dit hjem eller dit kontor med den router – nogle udbydere foretrækker at sige modem – som dit teleselskab i tidernes morgen ”forærede” dig, spekulerer du måske nogle gange på, om den er blevet slidt eller fejler et eller andet.

Isæt det sidste kan selvfølgelig være rigtigt, for elektronik varer heller ikke evigt, og grejet skal også holdes firmware-opdateret.

Men mere sandsynligt er det, at du og dem, du deler wi-fi med, er blevet mere krævende.

Jeres smartphones skal altid være på, I streamer mere og i højere kvalitet, I har fået smarte pærer i huset og ditto lamper udenfor, og I er måske også blevet mindre tolerante over for udfald og afbrydelser.

Advarsel: Platugler i paradis

Hvis du klager din nød til en gadgetrådgiver i et elektroniksupermarked, kan du være heldig, at vedkommende har forstand på sagerne og anbefaler et seriøst produkt. Der findes masser af godt grej, men det er ikke gratis.

Hvis du stejler over prislappen, kan du måske blive lokket til at gå på nettet og smide et par hunde efter en lille dims, der lovprises som mirakuløs og kaldes extender, booster, repeater, amplifier, ap (access point) eller lignende og blot skal parkeres i en stikkontakt, for at du med raketfart kommer i wi-fi-paradis.

I foråret 2022 testede jeg to wi-fi-forlængere, som blev særligt hidsigt markedsført på nettet.

De var baseret på teknologi fra 2009, og jeg konkluderede, at de ikke gjorde nogen som helst forskel på andet end kontoudtoget fra banken.

Mesh er sagen

Mesh er for en gangs skyld ikke endnu en kryptisk it-forkortelse. Direkte oversat betyder mesh ”maske” – ikke som i maskebal, men i fiskenet eller strikketøj.

Meget kort fortalt er et mesh-system et netværk bestående af flere adgangspunkter, der kaldes noder eller satellitter.

Dog kaldes den første enhed i et mesh-system som regel router.

Sammenligningen med et fiskenet giver god mening, for alle mesh-enheder i et netværk er indbyrdes forbundet og kommunikerer med hinanden på kryds og tværs.

Uden måske at være klar over det, har du sikkert oplevet mesh-systemer i lufthavne, store hoteller og konferencecentre, hvor du blot har skullet logge ind én gang for at være på over alt og hele tiden.

Du kan få den samme oplevelse i meget mindre målestok med dit eget mesh-system.

Hvis du for eksempel har valgt, at det skal hedde MitNet, skal du kun finde dette SSID på din smartphone (eller laptop), og adgangskoden er også den samme i hele netværkets dækningsområde.

Ikke så svært som mange måske frygter

I den tidlige netværksalder kunne det være noget af en prøvelse – også for omgivelserne – at få et trådløst netværk op at køre.

I dag vil jeg stadig ikke sige, at det er helt pærenemt, men med lidt tålmodighed og måske en supportlinje bør de fleste kunne lykkes med det.

Det er mit indtryk, at netværksindustrien virkelig har bestræbt sig på at gøre især mesh-systemer nemme at opsætte.

Jeg plejer at anbefale denne fremgangsmåde:

1) Start med at scanne QR-koden på den medfølgende Quick Start Guide eller en af enhederne i pakken og download den tilhørende app.

OBS: Hvis du allerede har appen på din telefon, så slet den og download en frisk version.

2) Start appen og følg anvisningerne på skærmen.

OBS: Normalt er det nemmest at opsætte samtlige enheder i et mesh-system i én arbejdsgang på det samme sted. Typisk dér, hvor du har dit modem, og mesh-routeren skal stå.

3) Giv dit netværk et navn, der giver mening for dig, og vælg en adgangskode, som både er stærk og til at huske.

OBS: Normalt kan dette klares i appen, men enkelte firmaer vil have dig til at gøre dette i en browser.

4) Vent tålmodigt, mens appen gør sit arbejde og opdaterer firmware med videre.

OBS: Minutter og sekunder er sjældent eksakte størrelser i denne proces. Tingene tager den tid de behøver, og lad være med at gøre noget, så længe der lader til at være liv i appen.

5) Flyt satellitterne til de positioner, hvor du vil have dem/kan få lov til at stille dem. Sæt strøm til dem, og vent på at de booter.

OBS: Fortvivl ikke, hvis en satellit melder ”fejl – manglende forbindelse”. Giv enhederne nogen tid til at finde hinanden og handshake. Hvis det varer mere end en times tid, bliver du nok nødt til at eksperimentere med andre placeringer.

Der bør helst ikke være mere end én væg eller etageadskillelse mellem to mesh-enheder.

Med de generelle råd af vejen, inviterer jeg dig til at kigge forbi siden i begyndelsen af næste uge, hvor vi vil kåre det bedste mesh-system til under 3.000 kroner.


Loading ikon