Her er Danmarks fem bedste CIO’er lige nu:Se de fem nominerede til prisen som Årets CIO 2024

Artikel top billede

Bog: Marie Kondo for programmører

Rod i koderne er lige så besværligt som at fortabe sig i detaljerne. Software-guru Kent Beck giver bud på oprydning af i kodelinjerne uden at tabe overblikket eller tålmodigheden.

Alle, der har snuset til programmering, ved, at koderne nemt tager magten. Blot én fejl, og den lokale bokseklub får en hjemmeside med lyserød baggrund, eller nyhedsbrevet skifter fra tekst til uforståelige symboler.

Når hver kommandolinje skal være i topform, fortaber programmøren sig nemt i detaljerne eller mister overblikket i jagten på den ene fejl, der giver hele balladen.

Derfor har programmør Kent Beck skrevet ”Tidy First” – håndbogen for digital hovedrengøring.

Beck giver en praktisk guide til, hvor og hvornår du luger ud og rydder op for at forbedre koden. Dog uden at miste fornemmelse af systemets overordnede struktur. Nogle gange skal oprydning ske løbende, andre gang bagefter.

Minder titlen om oprydningsekspert Marie Kondos bestseller ”The Life-Changing Magic of Tidying”, er det ikke helt ved siden af. Kent Becks ærinde er at vise, hvordan opgaven brydes ned i overkommelige bidder. Lidt i stil med Marie Kondos teknik, kaldet Konmari.

Becks metoder gør koden læsbar. Dermed er det nemmere at holde styr på ændringer og finde fejl.

I stedet for at rydde op i alle linjerne samtidig, så tag dem én funktion ad gangen. Metoderne kan anvendes ved kodning af alt fra hjemmesider, apps til hele programmer.

Forfatteren har selv fingrene i den klæbrige bolledej, som kodning nemt kan blive.

Beck er pioner inden for software-mønstre og ophavsmand til Extreme Programming, en slags praktisk feedback-analyse af programkoder.

En af bogens mange pointer er, at ændringer i software-designet skal ske i mindre, men sikre skridt. Kodning er nemlig også en øvelse i menneskelige relationer. Især det sidste vil mange ansatte og modtagere af nyhedsbreve nok sætte pris på.

Titel: Tidy First?: A Personal Exercise in Empirical Software Design

Forfatter: Kent Beck